Založ si blog

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Obhajcovia izraelských zločinov v Gaze neustále zásobujú mediálny priestor obhajobou, v rámci ktorej je masaker civilistov prezentovaný ako oprávnená obrana proti teroristom. Slovami sa dá narábať veľmi šikovne, vykresliť nimi skutočnosť značne deformovane, čierne nazvať bielym, nenávisť láskou, a vraždu obranou. Ale autentické zábery z miesta činu sa oklamať nedajú. Prežite spolu s Gazanmi niekoľko minút živého hororu, ktorý pre nich izraelská vláda a armáda už niekoľko týždňov pripravujú. Zábery krátkeho dokumentu sú z masakru v časti Šužaijja. Nebojte sa, tie najdrastickejšie zábery tam nie sú:

 


 

Opäť môžeme konfrontovať slová izraelských hovorcov – o presnom cielení ich útokov na militantov, a o maximálnej snahe vyhnúť sa civilným obetiam – s realitou. Sledujte tú presnosť a maximálnu snahu:

 


 

Možno ste si všimli, že v prvom videu sa v minúte 11:34 objavuje v ruinách domu mladý Palestínčan v zelenom tričku, ležiaci so zranením na zemi, ktorého vzápätí usmrtí strela od snajpera. V bombardovaní oblasti Šužaijje sa vyskytla prestávka, počas ktorej ľudia išli do ruín hľadať ranených civilistov a členov svojich rodín. Za týmto účelom vyšli do ulíc zdemolovanej Šužaijje aj títo Palestínčania označení žltými vestami, sprevádzaní mierovými aktivistami z ISM. Napriek tomu, že verili v dočasné prímerie, stali sa terčom ostreľovačov. Nasleduje celé video nakrútené aktivistami. Počujeme v ňom, ako s trasúcim hlasom hovoria, že izraelskí vojaci sú niekde v okolí. Títo Palestínčania nikoho neohrozovali, bolo jasne vidieť, že sú to civilisti, že hľadajú zranených ľudí. Napriek tomu po nich strieľali a jedného z nich zabili.

 

Izraelskí hovorcovia vyhlásili, že to neboli izraelskí vojaci, kto zabil mladíka, ale militanti Hamasu. Ako inak? Najmorálnejšia armáda na svete takéto veci predsa nerobí. Alebo robí? Iba včera zverejnil izraelský vojak Eran Efraty správu, že izraelskí vojaci v oblasti Šužaijja, po tom ako ich militanti Hamasu napadli a zabili niekoľko vojakov, dostali povolenie strieľať na hocikoho, aby si tak kompenzovali frustráciu zo smrti svojich kolegov. Obsadili palestínske domy a strieľali z nich. (Priamy link na Efratiho správu nie je možné dať, jeho status však nájdete nižšie na jeho stránke)

Najnovší teroristický útok na trhovisku v Gaze, pri ktorom izraelské vojsko zabilo vyše desať ľudí, je ďalším v rade očividných vrážd civilistov. Zábery z miesta činu sú príliš drastické na uverejnenie.

 

Aký to musí byť pocit? Žiť v tomto pekle spôsobovanom ľuďmi už tretí týždeň! Aký pocit zúfalstva to musí byť s vedomím, že celý svet vie a vidí, ako ste inými ľuďmi kosení po desiatkach, a napriek tomu nič neurobí pre to aby vás zachránil. Že svet sa díva na desiatky mŕtvol malých detí, ktoré pribúdajú každý deň, a je mu to jedno. Dokonca to schvaľuje, alebo hádže vinu na vás samých. Aký to musí byť pocit? Vedieť, že vás svet opustil a vydal napospas vrahom.

 

Akú hodnotu majú každoročne opakované slová „nikdy viac“, pri výročiach holokaustu, Srebrenice, a podobne, keď práve teraz, pred našimi očami, sa znovu deje masové vraždenie civilistov a svet mlčí, váha, premýšľa? Pozeráme sa každý deň na nové zohavené telá detí, žien, otcov, a to všetko môže nerušene pokračovať aj ďalší deň, aj ďalší, a ďalší… Všetci vieme čo sa tam deje, a čo? Nič. O chvíľu budú papaláši rečniť na výročí SNP, pripomenieme si výročie okupácie Československa varšavskými vojskami, potom bude ďalšie výročie niečoho iného, a tak ďalej. Nie že „nikdy viac“, ale „znovu a stále“. Nič sme nepochopili, nič sme sa nenaučili. Za maskou humanizmu, demokracie a ľudských práv tlie oheň rasizmu, militarizmu a brutálnej moci. A nezáujmu o človeka. A toto sa nám vráti ako bumerang. Náš tichý alebo hlasný súhlas so zabíjaním civilistov v Gaze je v skutočnosti súhlasom so zabíjaním civilistov ako takých – kdekoľvek. Preto sa netešte, že sa to deje ďaleko, cudzím ľuďom. Dnešná ľahostajnosť voči masovým vraždám v Palestíne, ktoré by mohol svet veľmi rýchlo zastaviť, ale nezastaví, sa nám raz môže vrátiť. My budeme raz v koži Gazanov a svetu budeme ukradnutí, tak ako sú mu dnes ukradnutí Gazania.

 

Súvisiace články:

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Niet bezpečného miesta v Gaze

Izrael sa nebráni

Stop masakru v Gaze

Čo sa deje v Gaze

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.