Založ si blog

Vedrá piesku pre Gazu

Ice Bucket Challenge, známa kampaň s videami, v ktorých si ľudia vylievajú na seba ľadovú vodu, mala za cieľ upozorniť na chorobu ALS a vyzbierať peniaze na výskum jej liečby. Vrchol popularity dosiahla počas ostatného leta. Palestínčania využili formu kampane na upozornenie na tragédiu, ktorá postihla ich počas rovnakého obdobia. A tak sa na youtube a sociálnych sieťach začali objavovať videá s ľuďmi sypajúcimi na seba vedrá piesku, štrku či zeminy.

 

Nie je celkom jasné, kto je autorom tohto nápadu. Média často uvádzajú ako jeho iniciátora Ajmana Al-Alúla, novinára z Gazy, ktorý natočil a zverejnil toto video:

 

 


 

Mám však podozrenie, že bol predbehnutý jordánskym komikom Mahmúdom Drúzom v tomto videu:

 


 

Bez ohľadu na to, kto bol prvý, ich cieľom bolo upozorniť na masakrovanie stoviek palestínskych civilistov v Gaze izraelskou armádou. Sypanie vedier piesku má symbolizovať osud ľudí, ktorí sa ocitli pod troskami svojich domov, po tom čo im ich zbombardovalo izraelské vojsko. Kampaň Rubble Bucket Challenge (výzva s vedrom štrku) sa (nie len) v arabskom svete stala hitom a pribúdali videá ďalších ľudí.

 

Snáď najväčšou celebritou, ktorá podobné video natočila, bol Muhammad Assáf, víťaz arabskej verzie Superstar – Arab Idol, ktorý sám pochádza z Gazy.

 


 

Ďalšou tvárou bola palestínska herečka Majsa Abd-Al-Hádi. Okrem iných výzvu adresovala egyptskému prezidentovi Sisimu, so žiadosťou, aby otvoril hraničný priechod medzi Gazou a Egyptom.

 


 

Ďalším je palestínsky umelec Subhi Hasri.

 


 

Výzva s vedrom štrku si našla cestu aj na Západ. Tu ho na seba sype Elizabeth Harley.

 


 

Brett Weet na seba okrem zeminy vysypal aj hračky, pretože deti (aj v Gaze) sa potrebujú hrať.

 


 

Aktivisti z Code Pink zorganizovali protest pred Bielym domom, pri ktorom sypali zem (skôr v symbolických množstvách) na rečníkov.

 


 

Nebudem sem dávať všetky videá natočené v tejto kampani pre Gazu; je ich omnoho viac. Tento fenomén neušiel pozornosti ani západných médií. Písali a informovali o ňom medzinárodne známe  noviny ako The Independent, The Telegraph, Daily Mail, NBC News, LA Times, Jerusalem Post, Haaretz či Huffington Post. A to je opäť iba časť médií, ktoré o tom informovali. Koľko médií o tejto kampani informovalo na Slovensku? Môžete tri krát hádať.

 

Súvisiace linky: 

Prijme prezident Kiska výzvu s vedrom zeminy?

Židia proti rasizmu 

Ako som sa stala sebanenávidiacou Židovkou

List Židom USA

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Niet bezpečného miesta v Gaze

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.