Založ si blog

Matisyahu obeťou antisemitizmu?

Cez ostatný víkend na známom festivale v Bratislave vystupoval americký spevák Matisyahu. Pár dní pred tým obletela svet senzačná správa, že sa stal obeťou antisemitizmu, keď na jednom španielskom festivale zrušili jeho účasť. Vraj ho tam nechcú, lebo je Žid. Organizátori festivalu mu následne pod ťarchou svetovej hystérie pozvanie k vystúpeniu obnovili. Aký bol skutočný dôvod zrušeného zrušenia pozvania?

Odpoveď som našiel na www.jewschool.com v článku z pera zakladateľa tohto židovského portálu, Daniela Sieradskiho. Ten nesúhlasí s kultúrnym bojkotom, no považuje za potrebné dať na správnu mieru dezinformácie, ktoré obvinili organizátorov španielskeho festivalu z antisemitizmu:


“Matisyahu sa nestal terčom preto, že je Žid. Stal sa terčom, pretože je prominentnou pro-izraelskou osobnosťou, ktorá verejne podporila izraelskú armádu (IDF) a popierala palestínsku identitu. Zakaždým, keď otvorí ústa a povie niečo o Palestíne, vyjde z neho niečo poľutovaniahodné v duchu izraelskej hasbary (propagandy), a potom z toho ustupuje so slovami “ale ja v skutočnosti nie som politický”. Vystupoval na finančných zbierkach Friends of the IDF (Priatelia IDF), kongresoch AIPAC (izraelská lobby v USA) a pre pro-izraelskú študentskú organizáciu pravicovej extrémistky Chloe Valdary. Vystupoval tiež na benefičnej akcii hnutia OR, organizácie, ktorá sa usiluje vysídliť izraelských beduínov, aby na ich pôde postavila výlučne židovské komunity. Jeho duchovný mentor (a textár jeho piesní), Ephraim Rosenstein, ktorému pripisuje svoje duchovné obrodenie, býva v okupovanom Hebrone, chválil Barucha Goldsteina (teroristu, ktorý vystrieľal okolo 30 Palestínčanov) po masakri v Hrobke Patriarchov a fundraisuje peniaze pre organizáciu, ktorá poskytuje právnu ochranu pre izraelských extrémistov obvinených z vraždenia Palestínčanov. Strávil desaťročia ako člen lubavich, sekty, ktorá “osídlenie zeme” predstavuje ako náboženskú povinnosť…”

 

 

(Viac o jeho pro-izraelských a anti-palestínskych postojoch sa dočítate tu a tu.)

 

Vo svete už desať rokov funguje bojkot umelcov, ktorí majú niečo spoločné s izraelskou rasistickou koloniálnou politikou (alebo Izraela samotného). Bojkot nie je cielený proti Židom, naopak mnohí Židia tento bojkot podporujú, ale proti sionistom, ktorí zneužívajú svoj talent, aby ním poskytovali izraelským zločinom prívetivý imidž. Matisyahu nie je prvý a nebude ani posledný umelec, ktorý bol-je-bude jeho terčom.

Mediá zmysel a taktiku bojkotu veľmi dobre poznajú. Je to dobrá taktika, pretože izraelskej spoločnosti vysiela odkaz, že extrémistické postoje, ktoré v nej prevládajú, nie sú ľuďmi vo svete tolerované, a vytvára na ňu tlak, aby ich zmenila. Podobnú taktiku s úspechom používali aktivisti v boji proti rasistickému režimu Južnej Afriky. Napriek tomu, sa médiá rozhodli prebrať od sionistov a pustiť do sveta falošnú správu, že Matisyahu bol diskriminovaný lebo je Žid. V tomto klamlivom duchu o ňom písali aj na portáli slovenskej židovskej obce a na internetovom magazíne Delet.


Nie, nebo diskriminovaný. Organizátori sú slobodní pozvať alebo nepozvať koho uznajú za vhodné. Ja tiež nemôžem vyplakávať, že ma diskriminujú za to, že ma nepozvali vôbec. Sám Matisyahu niekoľkokrát bojkotoval fóra, na ktorých odzneli hlasy, s ktorými nesúhlasil. A nestal sa terčom bojkotu pre jeho pôvod ani identitu, ale pre jeho slová a činy, ktorými podporuje izraelskú agresívnu politiku, a pre spojenie s ňou.


Ale všetko dopadlo dobre. Matisyahua na fesťák v Španielsku znovu pozvali, z rasistu sa podarilo vyrobiť obeť antisemitizmu a na jeho hudbu cez víkend radostne hopsali aj nič netušiaci návštevníci bratislavkého fesťáku. I keď, v Španielsku sa aspoň musel pozerať na palestínske vlajky 🙂

 

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Video po kliknutí na fotku. Zdroj: Mattar)

 

Súvisiace články:

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Izrael cez ružové okuliare

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.