Založ si blog

Slovenské Národné Pokračovanie

Už túto sobotu 29. augusta o 16.00 na Námestí SNP sa ľudia stretnú na kultúrnom podujatí Slovenské Národné Pokračovanie, aby si pripomenuli odkaz a pozitívne myšlienky povstania proti fašizmu v roku 1944.

 

Podujatie organizuje občianska iniciatíva Slovenské národné pokračovanie, ktorá chce jeho prostredníctvom poukázať na dôležitosť rešpektovania rôznorodosti a pokojnej koexistencie všetkých ľudí bez ohľadu na farbu pleti, vierovyznanie, kultúrne zázemie, pohlavie, rod či sexuálnu orientáciu.

 

„Odkaz SNP bude stále aktuálny, pokiaľ sa ľuďom nepodarí vysporiadať sa s vlastným strachom, malosťou a nenávisťou. Preto chceme pokračovať v jeho rozvíjaní, pripomínať si hodnoty mierového spolužitia, vzájomnosti a solidarity“, povedala organizátorka podujatia Eva Riečanská. „Chceme, aby bola naša krajina spoločenstvom všetkých ľudí, ktorí v nej žijú. Otvoreným spoločenstvom, ktoré si ctí pestrosť, kultúrnu rôznorodosť a odmieta nenávisť a každú formu útlaku. Chceme sa stať národom, ktorý odmietne fašizmus vo všetkých jeho podobách. Veríme, že sa to dá. Preto pokračujeme…“ dodala.

 

59d

 

Súčasťou podujatia bude okrem spomienky na obete fašizmu aj koncert Thierryho Ebama z Afriky, známeho z formácie Thierry and Friends a cykloprechádzka po stopách bratislavského odboja s výkladom.

 

Pre všetkých je pripravená ochutnávka jedál z rôznych kútov sveta, infostánky tvorivé dielne, na ktorých si účastníci a účastníčky budú môcť vyrobiť tematické tašky či naučiť sa palestínsky tanec dabke alebo hrať na arabský bubon darbuka. A tri výstavy: inštalácia fotografií z utečeneckých táborov, výber z parodických koláží Naše Slovensko a časť zoznamu zobrazujúceho viac ako 22 000 ľudí, ktorí zahynuli na úteku v dôsledku azylovej politiky EU. Po zotmení sa bude premietať dokumentárny film o Slovenskom národnom povstaní. (kompletný program je uvedený na konci správy).

 

_____

 

Zo spoločného prehlásenia občianskej iniciatívy Slovenské národné pokračovanie:

 

V auguste roku 1944 sa na Slovensku ľudia rôznych názorov, vyznaní a národností postavili proti režimu, ktorého každodennou realitou bolo šliapanie po ľudskej dôstojnosti, šikana, útlak a vraždy páchané na vlastnom obyvateľstve. Odmietli sa prizerať zločinom a nespravodlivosti, tak ako mnoho iných ľudí pred nimi a pridali sa k dlhej európskej tradícii odporu voči tyranom.

 

Dejiny však nekončia a spoločenský kvas priebežne vyplavuje na povrch nových adeptov na funkciu tyrana kŕčovito túžiaceho po moci nad životmi ostatných.

 

Chceme, aby sme v tejto krajine mali všetci dôstojný domov bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, s kým žijeme, koho milujeme, bez ohľadu na farbu pleti, vierovyznanie, kultúrne zázemie, pohlavie, rod či sexuálnu orientáciu, aby sa naplnili slová z našej ústavy, ktorá hovorí, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu a náboženstvo. Aby naša krajina prekvitala všetkými farbami. Chceme sa stať národom, ktorý bude pozitívne prijímanie rôznorodosti, odlišnosti a inakosti považovať za svoju základnú kultúrnu hodnotu.

 

Program:

16:00‑17:00 otvorenie výstav v Galérii na Námestí a tvorivé dielne s Cyklokuchyňou a Iniciatívou za mier na Blízkom východe

16:30‑18:00 Cyklopochod po stopách antifašistického odboja v Bratislave s výkladom

18:00‑19:00 hudbu vyberá Basha z The Ugly Selectors (SK)

19:00‑20:00 hrá a spieva Thierry Ebam (stredná Afrika, SK)

20:00‑20:30 vytvorenie mierového znaku a zapálenie sviečok obetiam fašizmu

20:30‑22:00 filmové premietanie

 

Počas celej akcie: Info stánky a stánky s jedlom a občerstvením.

 

Svoju účasť môžete potvrdiť aj na facebookovej udalosti (evente) tu.

 

59e

Kontakt:

webová stránka: http://povstaniepokracuje.sk

Facebook: https://www.facebook.com/povstaniepokracuje

E-mail: info@povstaniepokracuje.sk

 

 

Súvisiace články:

Vianočná nádielka pokoja a mieru od židov, muslimov a kresťanov

Židia, muslimovia, kresťania – poslovia nádeje

Muslimovia v Osvienčime

Odpusť mi brat môj

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.