Založ si blog

Multikulti Vianoce

Zlé správy sa vraj šíria lepšie ako tie dobré. Kým aj ten najmenší a najbezvýznamnejší prejav nepriateľstva býva médiami zveličený a dokáže v ľuďoch vyvolať strach, prejavy priateľstva, spolupráce a lásky bývajú ignorované ako nepodstatné samozrejmosti. Napriek tomu, že sa to nemusí zdať, vo svete je stále veľa dobra – aj v spolužití medzi rôznymi kultúrami – a kedy je lepší čas si to všimnúť než na Vianoce?

 

Prejav priateľstva okúsila unitárska cirkev v Michigane, keď sa tento rok ocitla bez miesta na stretávanie. Pomoc a miesto im bezplatne ponúkla miestna mešita. Muslimovia a unitári hovoria o utužení vzťahov a partnerstve v budovaní spoločného domova.

 


 

Príkladov vzájomnej pomoci medzi rôznymi cirkvami bolo tento rok viac. V malom baníckom meste Mount Isa v USA sa bez miesta na modlitby pre zmenu ocitli muslimovia. Pomoc a priestor im v kostole ponúkol miestny katolícky kňaz.

 

18c

(VIDEO: ABC News)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pakistanskej dedine pre svojich 70 kresťanských spoluobčanov zasa muslimovia stavajú kostol. 

 

Udialo sa množstvo menších prejavov priateľstva medzi komunitami, ako sú spoločné oslavy sviatkov. Muslimovia z Londýna napriklad pozvali do svojej mešity židovskú komunitu na oslavu židovského sviatku Sukot. New Yorský židia a muslimovia v mešite oslávili sviatok Pesach. V tureckej obnovenej synagóge zase židia a muslimovia slávili spolu Ramadán.

 

18d

(Foto: Facebook)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V New Yorku Ramadán tento rok oslavovalo za jedným stolom okolo 400 ľudí – muslimov, židov, kresťanov, sikhov i ateistov. Jedna z organizátoriek, Linda Sarsour z Arabsko-americkej asociácie New Yorku, uviedla akciu slovami: „Modlím sa, aby sme vytvárali podobné stoly, ako je tento, v každom kúte našej krajiny. Stôl, ktorý pozýva ľudí sadnúť si oproti sebe a povedať si, vidím Ťa, mám Ťa rád, rešpektujem Ťa.“

 

18e

(Foto: Gothamist)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamal Terazi je 55-ročný palestínsky kresťan. Žije v Gaze, kde päťkrát denne chodí do mešity. Nie kvôli sebe, vodí tam svojho nevidiaceho muslimského kamaráta.

 

18f

(FOTO: Abouna)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iný palestínsky kresťan v meste Akka už 13 rokov obnovuje tradíciu „budičov“, ktorí skoro ráno budili ramadánskych pôstnikov, aby si stihli dať skoré raňajky pred východom slnka. Inšpiroval ho jeho dedo, ktorý hoc bol kresťan rád počúval recitáciu Koránu. Muslimská obyvateľka mesta v reakcii na neho hovorí: “Niet rozdielu medzi kresťanom, muslimom a židom. Všetci sme deťmi Adama a Evy.”

 


 

V Egypte osemdesiatročný kresťan učí muslimské deti Korán. Rodičia posielajú svoje deti k nemu s dôverou. Mnohí z nich boli sami jeho žiakmi, keď boli deťmi. Chváli ho aj miestny imám. Učí aj kresťnské deti Biblii. Hovorí, že pri svojej výuke používa verše z oboch svätých kníh, pretože učia podobným hodnotám.

 


 

V kolabujúcom Detroite židia a musimovia zareagovali na správu o hroziacom krachu základnej školy v meste. Spojili svoje sily a tejto škole a deťom v nej pomohli.

 


 

Muslimský farmár zo svojej BIO-farmy v New Yorku daroval 400 kg najkvalitnejších mrkiev zo svojej BIO-farmy kóšer vývarovni pre chudobných, keď sa dozvedel, že trpí nedostatkom potravín. Prisľúbil tiež pokračovať v dodávkach potravín z farmy.

 

Dvaja holiči, jeden žid, druhý muslim, spojili sily a svoje služby ľuďom bez domova v Londýne poskytujú bezplatne. Robia tak v spolupráci s muslimskou organizáciou, ktorá ľuďom v núdzi rozdáva jedlo.

 


 

Mladá americká muslimka vyrába zdravé domáce fit tyčinky podľa receptu svojej babičky. Za každú predanú tyčinku jednu tyčinku daruje ľuďom v núdzi.

 


 

Ľuďom bez domova pomáha aj sýrsky utečenec. Varí im a jedlo rozdáva v uliciach Berlína. Je to jeho spôsob ako poďakovať Nemecku za prijatie ľudí zo Sýrie. Hovorí, že vie aké to je byť na ulici a nemať jedlo, pretože to sám zažil.

 


 

V Nemecku utečencom pomáha nie len štát, ale aj mnohí bežní ľudia. Pomôcť mladému Sýrčanovi sa rozhodla aj židovská rodina v Berlíne. Jellinekovci sa stali novou Kenanovou rodinou, s ktorou slávi aj šábesové večery.

 


 

Média predstavujú imigrantov ako potenciálnych teroristov. Nuž, teroristom môže byť hocikto, imigrant aj domáci starousadlík. Aj jedni aj druhí môžu tiež pomôcť v boji proti terorizmu, ako to spravili sýrski utečenci, keď si uvedomili, že muž, ktorému poskytli dočasné ubytovanie vo svojom byte je nemeckou políciou hľadaný terorista. Zviazali ho a odovzdali policajtom.

 

Koncom roka sa do svetovej pozornosti dostal ropovod DAPL, ktorý má prechádzať cez územia pôvodných obyvateľov Ameriky. Tí sa proti tomu postavili a v Standing Rock vytvorili protestný tábor so stovkami aktivistov. Silným momentom bola ceremónia, na ktorej veteráni armády USA ústami Wesleyho Clarka Jr., syna známeho generála, žiadali pôvodných Američanov o odpustenie.

 


 

O protestoch v Standing Rock by sa dalo písať dlho. V tejto chvíli je dôležité poznamenať, že sa stali symbolom pre boj proti mocným kdekoľvek na svete. Podporu a solidaritu im vyjadrilo množstvo komunít z celého sveta, vrátane židovskej komunity, hnutia BlackLivesMatter, muslimov, novozélandských Maorov či Palestínčanov. Podporný protest sa uskutočnil aj na Slovensku.

 

18g

(VIDEO: AJ+)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teroristické útoky, vojnové zločiny a iné násilné činy prinášajú veľa utrpenia. Predstavujú však zároveň príležitosť prejaviť našu zdielanú ľudskosť. Sú skúškou, ktorá nás vyzýva prekonať zlo dobrom. V tomto duchu sa muslimovia a muslimky v auguste zúčastnili na katolíckej omši v pražskom kostole. Po nej pred kostolom spolu s ostatnými vytvorili ľudskú reťaz a odsúdili terorizmus.

 

18h

(Foto: Romea.cz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solidaritu muslimským spolužiakom prejavili študenti Michagan University, ktorí vytvorili symbolický ochranný kruh okolo muslimskych študentov. Reagovali tak na verbálny útok muža na muslimskú študentku, ktorej povedal, aby si vyzliekla hidžáb, a vyhrážal sa jej, že ju podpáli, ak odmietne.

 

18i

(Foto: MSA National)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aj tento rok mnohí židia stáli v solidarite s Palestínčanmi žijúcimi pod okupáciou. Asi stovka sa ich zúčastnila na akcii organizovanej Centrom pre židovské nenásilie pod sloganom “Okupácia nie je našim judaizmom”. V Hebrone, v časti obsadenej osadníkmi a armádou pomáhali miestnym Palestínčanom obnoviť budovu. Ich činnosť však bola prerušená okupačnými vojakmi, ktorí ich z miesta vyhnali.

 

18j

(Foto: Centre for Jewish Nonviolence/Daniel Roth)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisíce palestínskych a izraelských žien sa zúčastnili na dvojtýždňovom pochode za mier:

 


 

Aj tento rok pokračovala v práci organizácia Bojovníci za mier, zložená z bývalých izraelských vojakov a Palestínčanov zapojených do protikupačného odboja, ktorí sa rozhodli nastúpiť na cestu nenásilia. Robia prednášky, workshopy a pomáhajú ľuďom dotknutým násilím. Každý mesiac organizujú pochod, ktorého sa zúčastňujú stovky Palestínčanov a Izraelčanov, na ktorom žiadajú ukončenie okupácie a mierové spolužitie.

 


 

Za povšimnutie stojí skutok významného izraelského indológa. Keď za svoju prácu pred časom získal najvyššie izraelské vyznamenanie, rozmýšľal či ho prijme, keďže s politikou štátu hlboko nesúhlasí. Napokon ju prijal a výťažok z nej venoval izraeskej ľudskoprávnej organizácii Taajuš, ktorá chráni palestínskych beduínov pred násilím izraelských osadníkov a vojakov.

 


 

Nečakaný skutok vykonal Američana, ktorý muslimov z mešity, na ktorú pred tým strieľal, poprosil o odpustenie. Hovorí, že ho hnal strach, pretože muslimov nepoznal. “Kiež by som bol zaklopal na vaše dvere. Keby som bol s vami strávil 5 minút, všetko by bolo inak,” poznamenal.

 

18k

(VIDEO: FOX 61)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britský vojak ranený pri výbuchu bomby v Iraku sa rozhodol zareagovať na výzvy k nenávisti voči muslimom inak. Vo videu, v ktorom vysvetľuje prečo sa z neho nestal a ani nestane islamofób, hovorí, že muslim ho síce výbuchom bomby pripravil o nohu, no v ten istý deň prišiel o roku aj muslim v britskej uniforme, že mu muslimský zdravotník pomohol v helikoptére, ktorá ho vytiahla z bojiska, že mu život zachránil muslimský chirurg, že sa o neho starala muslimská sestrička a muslimský asistent, že mu grátis cestu taxíkom venoval muslimský taxikár po návrate domov, že jeho otca utešil a poradil mu muslismký lekár. Na záver dodáva:

 

Viniť všetkých muslimov za činy skupín ako DAEŠ (ISIS) či Taliban je ako viniť všetkých kresťanov za činy KKK či xenofóbnej Westboro Baptist Church. Spamätajte sa, objímte svoju rodinu a vráťte sa do práce.”

 


 

Pod vplyvom trumpizmu je ľahké zabudnúť, že nie všetko v oblasti politiky bolo v tomto roku čierne. Jedným zo svetlých momentov bolo víťazstvo labouristického kandidáta muslimského pôvodu, Sadiqa Khana, na post starostu Londýna. Londýnčania vo voľbách veľkou väčšinou odmietli xenofóbnu kampaň jeho konzervatívneho súpera a dali prednosť tomuto predstaviteľovi multikulturalizmu. Jeho prvým verejným krokom po inaugurácii v katedrále v Southwarku bola účasť na spomienke na holokaust. Ducha otvorenosti a spolupráce rôznych komunít podporuje príhovormi k ich sviatkom, napríklad na Vianoce či židovský Nový rok (Roš Ha-Šana), alebo účasťou na čele LGBT prideu.

 

18l

(Foto: Pride in London)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Neve Shalom – Wahat Al-Salam, spoločnej židovsko-arabskej dedine medzi Tel Avivom a Jeruzalemom, jedinej svojho druhu, sa inšpirovali ocenením Spravodlivý medzi národmi a začali vytvárať Les spravodlivých. Na rozdiel od ocenenia udelovaného múzeom Jad va-sem obyvatelia Neve Šalom – Wahat Al-Salam nie sú zameraní iba na záchrancov Židov, ale chcú oceňovať záchrancov ľudí počas genocíd a vražedných pogromov bez ohľadu na národnosť či vierovyznanie záchrancov či zachránených.

 

Prvý strom je venovaný čerkeským (muslimským) záchrancom 32 židovských detí na Kaukaze. Ďalšie budú venované Turkom, ktorí zachránili Arménov počas genocídy, Palestínčanom, ktorí zachránili židov počas nepokojov v Hebrone roku 1929, Židom, ktorí zachránili Palestínčanov počas nepokojov v Jeruzaleme toho istého roku, Hutuom, ktorí zachránili Tutsiov v Rwande, Arménom, ktorí zachránili Židov v Budapešti a ďalším.

 

sdr

(Foto: Neve šalom – Wahat Al-Salám)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrátime sa k príkladom medzináboženskej spolupráce v chrámoch rôznych vyznaní. Takto začiatkom roka detský zbor zo Sýrie speival muslimskú náboženskú pieseň v parížskom kostole.

 


 

Muslimský dievčenský zbor zasa pred niekoľkými dňami spieval Tichú noc v katolíckom kostole v Bejrúte:

 


 

Sociálnym sieťami sa často šíria zaručene pravé informácie o tom ako muslimovia neznášajú Vianoce. Pravda je taká, že drvivej vačšine muslimov Vianoce nevadia alebo ich dokonca majú radi a oslavujú ich spolu so svojimi kresťanskými priateľmi či susedmi. Rodina tohto imáma chodí na Vianoce vinšovať svojim susedom aj s malými darčekmi.

18

(VIDEO: Global News)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na svete je veľa utrpenia, ale aj veľa lásky. Niektoré veci, ako sú prírodné katastrofy, nemôžeme ovplyvniť, ale niektoré ovplyvniť môžeme. Môžeme zabrániť vojnám, nenávisti a násiliu. Aj v tej najväčšej temnote si môžeme zvoliť zažať kúsok svetla. Budúcnosť je našou voľbou. Nech je nasledujúci rok lepší než ten končiaci.

 


 

Súvisiace články:

Židia, muslimovia, kresťania – poslovia nádeje

Muslimovia v Osvienčime

Vianoce v skutočnom Betleheme

Mier nie je extrém

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.