Založ si blog

Prejav na zhromaždení za zbrojné embargo

Z Amnesty International ma oslovili, aby som na zhromaždení za uvalenie zbrojného embarga na Izrael povedal pár slov. Nasleduje približný text príhovoru (najlepšie ako som si ho vedel vyloviť z pamäte, papier som už stratil):

 

00a99

 

“Najskôr som nevedel čo by som povedal a či to má vôbec zmysel. Každý deň pribúdajú desiatky mŕtvych a zdá sa, že žiadne apely ani demonštrácie to nie sú schopné zastaviť. Pred niekoľkými dňami, známy hudobník a producent skupín ako U2 a Coldplay, Brian Eno, opísal fotku z Gazy, na ktorej videl plačúceho muža s kusom mäsa v igelitovej taške. V tej taške bol jeho syn. Za posledné týždne som videl desiatky podobných fotografií. Pocit zúfalstva z toho, že s tým nevieme nič urobiť, je strašný.

 

Myslel som si, že podobný masaker akým bolo Liate olovo z roku 2008 sa už nemôže zopakovať, že to svet už nedovolí. A teraz sme svedkami ešte väčšieho masakra. Výsledkom je strata dôvery v ľudstvo – najmä v Západné krajiny, ktoré nesú nemalý diel zodpovednosti za to, čo sa tam deje.

 

Pri pohľade na tieto udalosti sa natíska otázka: Akú hodnotu majú každoročne opakované slová “nikdy viac” pri výročiach holokaustu, Srebrenice, SNP, atď., keď politici sa znovu a znovu bezhlavo ženú do ďalších vojenských dobrodružstiev? Môžeme si pripomenúť aj susednú Ukrajinu, Sýriu, Irak, a iné…

 

Napriek tomu, že situácia vyzerá beznádejne, nádej tu je, pretože ako povedal Václav Havel (nie som jeho fanúšik a som kritický k jeho pôsobeniu po roku 1989, ale bez ohľadu na to, kto to povedal, je to myšlienka, ktorá môže vliať silu v zúfalej situácii), “nádej nie je presvedčenie, že niečo dobre dopadne. Nádej je presvedčenie, že niečo má zmysel, aj keď to dobre nedopadne.” Robiť aktivity na ukončenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínou zmysel má a preto v nich treba pokračovať.

 

Je mi ľúto civilných obetí na oboch stranách hraníc. Je vecou náhody, že som sa narodil ako Palestínčan. Kľudne som sa mohol narodiť ako Žid v Izraeli a tiež by som nechcel, aby ja alebo moja rodina bola terčom rakety kohokoľvek. Okrem súčasného masakra sa však treba zaoberať koreňom a základnou príčinou tohto konfliktu a tou je izraelská okupácia Palestíny, ktorá trvá už 47 rokov a je najdlhšie trvajúcou okupáciou v moderných dejinách. Ak je na Hamas a 1,8 milióna civilistov v Gaze uvalená blokáda, ak Abbás pod svetovým nátlakom vzorne spolupracuje s Izraelom, potom treba vyvinúť tlak aj na Izrael, aby spolupracoval s Abbásom na mierovom urovnaní konfliktu medzi Palestínou a Izraelom, pretože sám od seba to neurobí. V tomto vidím zmysel výzvy Amnesty na zbrojné embargo voči Izraelu.


Ďakujem Amnesty, ďakujem aj vám za účasť, ako aj všetkým ľuďom a organizáciám, na Slovensku aj v zahraničí, ktorí a ktoré robia niečo v tejto veci.”

 

Svoj podpis pod petíciu Amnesty môžete ešte stále pridať aj vy.

 

 

Súvisiace linky:

Židia proti rasizmu 

Židia proti izraelskému režimu

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

GAZAWI – kultúny večer v čajovni v podzemí

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.