Som rodič a podporujem štrajk

27. januára 2016, kandalaft, Nezaradené

Hlavnými aktérmi učiteľského štrajku sú učitelia a učiteľky. Asi je to logické, no rovnako, ak nie viac, by do neho mali byť zaangažovani rodičia. Ide predsa o naše deti a kto za ne má bojovať, ak nie my. Ak chceme, aby mali kvalitné školy, mali by sme štrajkujúcich učiteľov podporiť a ozývať sa minimálne tak hlasno ako oni a žiadať vládu, aby splnila ich požiadavky.

 

Mnohí rodičia to aj robia. Boli aj medzi demonštrantmi na námestí v pondelok. Niektorí aj so svojimi deťmi.


30a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: P. Hroniková)

 

Niektorí poslali učiteľom na školy podporné stanoviská ako napríklad otec, ktorý sa takto podelil o svoj počin:

 

Našej triednej učiteľke sme napísali (viď nižšie) už 14.1. a milým prekvapením bola spontánna reakcia ostatných rodičov, ktorí obratom vyjadrili plnú podporu. Prosím, neberte to na ľahkú váhu a vyjadrite svoj názor, prípadne podporu učiteľom svojho dieťaťa, svojich detí, nech nemajú pocit, že sú v tom sami, dajte im vedieť, že stojíte za nimi…

 

Z jeho mailu učiteľom vyberám:

v prípade, ak sa Vy a Vaši kolegovia rozhodnú zapojiť do tejto iniciatívy, tak Vám chceme vyjadriť našu plnú podporu a to bez ohľadu, či to bude trvať deň, týždeň alebo mesiac (alebo ako povedal Teo – pol roka). Sme presvedčení, že Vaše požiadavky sú oprávnené a jediný spôsob/forma, ako to vyjadriť je takáto deklarácia podpory a to s plným vedomím, že štrajk sa môže vzťahovať aj na ŠKD, čiže zo strany školy nebude žiadny „Babysitting day“ ale deti budú musieť zostať doma, resp. budeme si ich musieť vziať do práce… 

ak stojíte pred rozhodnutím, „čo urobiť“ a „ako sa zachovať“ máme potrebu vyjadriť Vám aspoň takto našu podporu, pretože vieme, že to nie je len o Vašich platoch, ale najmä o kvalite vzdelania pre naše deti.

Úprimná vďaka za to, čo pre ne robíte

 

Ďalší podobný mail od iného rodiča:

 

Vážené vedenie školy, vážení zamestnanci

ako rodič dvoch žiakov – Daniela a Gabriela Sedláčka, a tiež i bývalého žiaka Mateja so znepokojením sledujem stav zapojenosti škôl do štrajku, kde ku dnešnému dňu neevidujem informáciu, či je Vaša škola plošne, alebo čiastočne (formou štrajku jednotlivých zamestnancov) zapojená do tejto aktivity, smerujúcej k zlepšeniu situácie nielen v oblasti platov, ale aj ostatných nešvárov školského systému…

Pokiaľ sa ešte len rozhodujete, vyzývam Vás ŠTRAJKUJTE! A to nie len jeden deň, dva či tri dni, ale až do volieb! Ja ako rodič Vás nebudem vydierať s otázkou „kam dám svoje deti“ ale máte moju plnú podporu!

 

Niekde podporu vyjadrilo celé združenie rodičov:

 

Vyhlásenie rodičov združených v RZ pri ZŠ Karloveská 61

V Bratislave dňa 14.1.2016

My, rodičia detí, ktoré navštevujú základnú školu na Karloveskej ulici č. 61, veľmi citlivo vnímame všetko, čo sa v týchto dňoch deje v našej spoločnosti a týka sa školstva.

Dotýka sa nás to, aj napriek tomu že nie sme učitelia, nie sme pedagógovia, nie sme odborníci na školstvo a zväčša nie sme ani politici.

Dotýka sa nás to však preto, že sme rodičia detí, ktorým záleží na ich vzdelaní.

 

Podobnú podporu štrajku učiteľov vyjadrili v otvorenom liste aj rodičia žiakov ZŠ Tupolevova v Bratislave:

 

Sme rozhorčení z neustále klesajúceho postavenia učiteľa v spoločnosti, jeho finančného ohodnotenia a nevhodne nastaveného kreditného systému ďalšieho vzdelávania.

Sme frustrovaní z neschopnosti prispôsobiť sa aktuálnym potrebám vzdelávania našich detí.

Sme nahnevaní z finančne podhodnoteného školstva a nedostatočného materiálneho vybavenia škôl.

Sme pobúrení z neochoty zástupcov štátu konať a zabezpečiť lepšie podmienky v školstve pre naše deti…

Vážení predstavitelia vlády Slovenskej republiky,

je to najmä o kvalite vzdelania pre naše deti. Lebo investícia do školstva sa nám mnohonásobne vráti. Začnite, prosím, konečne konať!

 

Niektorí rodičia sú nespokojní s tým, že učitelia na “ich” škole neštrajkujú. Aby posmelili učiteľov do štrajku, svoje deti do školy poslali s takýmito tričkami:

 

30b


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Eva N.)

 

Alebo takýmito:

 

30c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Anna J.)

 

Niektorí rodičia vyhlásili, že keby „ich“ škola neštrajkovala, uvažovali by nad premiestnením detí do inej školy. Chápu, že štrajkujúca škola bojuje aj za ich deti. 

 

Rodičia z celého Slovenska podpisujú vyhlásenie podpory štrajku na internete. Ďalší sa pridávajú do facebookovej skupiny Rodičia za lepšie školstvo. Niektorí rodičia dokonca prišli s nápadom, že ak ich škola neštrajkuje, budú štrajkovať oni namiesto učiteľov a svoje deti nechajú doma. A včera večer v jednom z bratislavských knihkupectiev vznikla Iniciatíva bratislavských rodičov, ktorá bude podporovať štrajk učiteľov a ich požiadavky. 

 

30d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Artforum)

 

O potrebe aktivity rodičov v zápase za skvalitnenie školstva som písal už pri štafetovom štrajku pred tromi rokmi. Od vtedy sa nič zásadné nezmenilo. Môj syn o dva roky nastúpi do rovnako chorého systému akým bol vtedy.

 

Aby bol štrajk učiteliek úspešný, musíme z toho spraviť vec nás rodičov. V aktivitách podobných tým vyššie opísaným treba pokračovať. No treba, aby nás rodičov bolo počuť viac, aby bolo jasné, že vláde (akejkoľvek, pravicovej či ľavicovej) nedáme pokoj, kým nezačne brať vzdelanie našich detí vážne. Toto by nemal byť iba protest učiteľov, ale minimálne v rovnakej miere protest nás rodičov.

 

Ak máte nápady na ďalšie formy aktivít rodičov, môžete sa s nimi podeliť v diskusii pod článkom.

 

Súvisiace články:

Slovensko štrajkuje. Oprávnene?

Rodičia za učiteľov

Učiteľky: Ako za Radičovej tak i za Fica

Minister je nahý