Založ si blog

Izraelský boj slzným plynom

Izrael utláča Palestínčanov a bojuje proti nim rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je slzný plyn. Bežnému človeku to nemusí znieť veľmi závažne, demonštrácie sa všelikde vo svete potláčajú slzným plynom. Je to predsa menej nebezpečné ako streľba do ľudí. Neumiera sa z toho.

 

Omyl. Inhalácia veľkého množstva slzného plynu môže zabíjať. Zvlášť rizikové to je u ľudí s podlomeným zdravým, najmä so srdcovo-cievnymi problémami. Použitie tohto nervového plynu vo vojnách je Dohovorom o chemických zbraniach zakázané. Paradoxne, jeho použitiu voči vlastným či okupovaným obyvateľom nič nebráni. 

 

Ako vyzerajú oblaky slzného plynu spôsobené izraelským “vylepšovákom” – vystreľovaním množstva kanistrov naraz – si môžete pozrieť na záberoch z okupovanej Al-Bíre:

 


 

Okupačných vojakov od pomsty slzným plynom neodrádza ani prítomnosť sanitky nakladajúcej raneného v palestínskom meste Betlehem. Je im jedno či sa v nej všetci udusia:

 


 

Tu vidno, ako vyzerá taká obytná zóna v palestínskej dedine Budrus po premenení na oblak slzného plynu. Kto si neskoro alebo nedôsledne zavrie okno, má smolu.

 


 

Môžete si pozrieť aj ako vyzerá také “náhodné” vystrelenie plynového kanistra do bytu plného civilistov (vrátane detí). Ušetrené nie sú ani mešity, ako tomu bolo v okupovanej dedine Kafr Kaddum, kde vojaci vystrelili plynový kanister priamo do chrámu plného veriacich (vrátane starých ľudí a detí) počas modlitieb.

 

Ako izraelskí vojaci opovrhujú životmi palestínskych civilistov a ako im nedovolia vykonávať ani samozrejmé aktivity, akou je hranie sa detí na ihrisku, ilustrujú zábery z bezpečnostnej kamery nad detským ihriskom v utečeneckom tábore Aida pri Betleheme, kde z ničoho nič pristál slzný kanister vystrelený z izraelskej vojenskej veže, a následná panika detí a ich rodičov.

 


 

Pred pol rokom po použití slzného plynu izraelskou armádou zomrel palestínsky nenásilný aktivista (viac tu a tu), priateľ slovenských aktivistiek, ktoré s palestínskymi deťmi realizovali projekt hula hoopových aktivít. Keď sa dozvedeli o jeho smrti napísali na facebook:

 

„Musíme oznámiť veľmi smutnú správu. Náš drahý priateľ Hashem Azzeh z Hebronu, Západný breh, bol včera zabitý izraelskou armádou. Hashem bol úžasnou osobou, ktorej najväčším prianím bolo žiť so všetkými v mieri. Bol to nenásilný bojovník za slobodu, ktorý robil mnoho pre svoju komunitu – tak ako pre deti, tak aj pre dospelých. Hashem založil v Hebrone centrum, kde deti robia rôzne aktivity a dospelí mávajú stretnutia. Slúži to ako stretávacie miesto a centrum na organizovanie nenásilného odporu proti okupácii. Strávili sme s Hashemom a jeho rodinou okolo dvoch týždňov, počas ktorých nás zoznámil s miestnymi podmienkami. Tiež sme v jeho centre robili naše hula hoopove aktivity s deťmi z Hebronu.

Dnes, bohužial, vieme, že Hashema už nikdy nestretneme. Je to mimoriadne smutná a znepokojujúca správa. Bohužial, aj toto je realita Palestíny.

Hashem, posielame ti našu lásku, odpočívaj v pokoji.“

 

„My dear friend Hashem Azzeh was killed by the Israeli army yesterday. Can’t believe this is true. What a great, intelligent man he was! A big non-violent freedom fighter who would never give up resisting the violent aggressive Israeli army and settlers. He always just wanted to live in peace. So sad and upsetting… Hope there will be someone to look after his beautiful family. Rest in peace my friend! „

 

11h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O zabití 85-ročného Palestínčana slzným plynom z kanistra vystreleného do jeho domu izraelskými vojakmi písal pred dvomi rokmi The Guardian. O tri mesiace neskor z toho istého dôvodu hlásili smrť 45-ročnej Palestínčanky z utečenckého tábora Aida pri Betleheme. Pred niekoľkými rokmi bola inhaláciou plynu na demonštrácii proti zaberaniu pôdy rasistickým múrom zabitá Palestínčanka Jawaher Abu Rahma. A pred pol rokom bolo izraelským slzným plynom zabité 8-mesačné palestínske dieťa vo svojom dome.

 

11i

(Okupačný vojak strieľa kanister slzného plynu priamo na kameramana izraelskej ľudskoprávnej organizácie Btselem. Foto: Btselem)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Človeka môže zabiť aj priamy fyzický zásah vystreleného kanistra, tak ako sa to stalo nenásilnému aktivistovi Bassemovi Abu Rahmovi, ktorého zabitie zachytila videokamera počas každotýždennej demonštrácii proti rasistickému múru. Zábery sa dostali aj do dokumentárneho filmu Päť rozbitých kamier, ktorý bol pred dvomi rokmi nominovaný na oskara a ktorý RTVS odvysielala pred niekoľkými mesiacmi.

 


 

Pred pol rokom vyvolali rozhorčenie (nie na Slovensku samozrejme) zábery izraelského policajného auta počas invázie do utečeneckého tábora Aida, pri ktorej použili veľké množstvo slzného plynu. Aby bolo jasné, ide o palestínske územie, ktoré izraelská armáda vojensky okupuje a ktoré majú Palestínčania právo brániť, tak ako svoje územie bránili Čechoslováci pred varšavskými okupantskými armádami v roku 1968. Z reproduktorov policajného auta v ten večer zazneli znepokojujúce slová, ktoré obnažujú zvrátený charakter izraelskej politiky:

 



“Obyvatelia Aidy, my sme okupačná armáda. Ak budete pokračovať v hádzaní kameňov, budeme vás ostreľovať plynom až kým nezomriete. Na deti, na mládež, na starých ľudí, na zomierajúcich, na všetko. Nenecháme ani jedného. Máme jedného z vás, videli ste to na vlastné oči. Zobrali sme ho z jeho domu. Podrežeme ho a zabijeme ho pred vašimi očami, ak budete hádzať ďalej a ak nechcete ísť domov. Použijeme na vás plyn, kým nezomriete. Na vašich rodičov, súrodencov, deti, na všetko.”

Súvisiace články:

Predstavitelia Izraela: Náš režim je apartheid

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Jeruzalem v centre nepokojov

Osadníci útočia

Kolonizácia namiesto mieru

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

Izraelský veterán: Palestínčanov sme zabíjali a vyháňali

Židia proti rasizmu

Databáza zdrojov o Palestíne

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.