Založ si blog

Izrael proti novinárom

Jedným z ukazovateľov vyspelosti a demokracie je sloboda tlače a spôsob akým sa štát správa k novinárom. Ten môže výkon novinárskeho povolania obmedzovať rôznymi spôsobmi, napríklad prísnymi reguláciami, pokutami, či súdnym stíhaním. Medzi najzávažnejšie porušenia patrí fyzické ohrozenie bezpečia a života novinárov. Jednou z krajín, kde práve k fyzickému ohrozeniu novinárov dochádza bežne, a niekedy aj k zabitiu, je Izrael.

 


YouTube Direktvideo1

 

Ničím nevyprovokovaných útokov izraelských vojakov na novinárov v teréne je viac než dosť. Jeden z nich sa udial v okupovanej palestínskej dedine Kafr Kaddum odkiaľ miestni dedinčania vyháňali okupačných vojakov. Tí ich protest potláčali, ako vždy, strelnými zbraňami a slzným plynom. Tento boj medzi okupovanými a okupantmi pravidelne monitorujú novinári. To sa izraelským vojakom nepáči, pretože novinári občas svedkami nepekných vecí a niekedy nafotia alebo natočia zábery, ktoré obletia svet a vojaci na nich demokraticky a civilizovane zrovna nevyzerajú. Svoju nechuť k novinárom niekedy dávajú najavo aj ich bitím. Len tak. Novinárov na ceste zastavili a zbili.

 

Podobný útok sa udial pred rokom v inej okupovanej dedine, Nabi Saleh. Aj tu si novinári robili svoju prácu, sedeli na kopci pri dedine, fotili a natáčali pochod okupačných vojakov smerom do dediny. Asi tým ohrozili mladú izraelskú demokraciu, pretože, vojaci cítili potrebu sa proti ich objektívom agresívne brániť nadávkami, krikom, sácaním na kamenistú zem a hádzaním kameňov ich smerom.

 


YouTube Direktvideo2

 

Pred par mesiacmi vojaci v okupovanej Palestíne znovu útočili, tento krát na novinárov egentúry AFP. Najprv rozbili kameru jedného z reportérov, o chvíľu ich dobehli znovu a rozbili druhú kameru a do tretice jedného novinára bili na zemi.

 


YouTube Direktvideo3

 

Agentúra AFP útok vojakov ostro odsúdila a uviedla, že “jednotky IDF (izraelskej armády) príliš často konajú s beztrestnosťou a zjavne v nesúlade so svojimi príkazmi, v priamom rozpore s ideálom vysokej morálky, ktorý izraelská armáda tvrdí, že dodržiava.” Uviedla tiež, že AFP “už viac krát vyjadrila nespokojnosť ohľadom IDF, avšak nevidí badateľnú zmenu v správaní. Je čas, aby velenie IDF konalo a ukázalo, že rešpektuje slobodu tlače a že má kontrolu nad správaním vojakov v teréne.”

 

Zhruba v tom istom období, izraelskí vojaci (presnejšie pohraničná polícia), napadli reportéra France 2, ktorý chcel dokumentovať udalosti z miesta, kde sa stal útok Palestínčana na Izraelčanov. Keď mu to zakázali a chcel odísť z miesta, zhodili ho na zem, jeden mu pristúpil hlavu nohou, ďalší ho kopali.

 

Na jeseň sa udial aj tento útok. Bitie, kopanie, sácanie, vyhrážanie, slzný plyn do očí. Štandardné prostriedky boja izraelských vojakov proti novinárom.


YouTube Direktvideo4

 

Tesne pred tým, vojenský džíp zrazil palestínskeho demonštranta, ktorý bránil svoje mesto pred okupačnými vojakmi. Vojaci napádali nie len novinárov, ale aj zdravotníkov, ktorí prišli raneného Palestínčana ošetriť.  

 


YouTube Direktvideo5

 

Jeseň 2015 bola pre novinárov zvlášť ťažká, frekvencia útokov na nich zo strany izraelskej armády bola neobvykle vysoká. Doplatila na ňu aj palestínska reportérka Hana Mahamid, ktorej v priamom prenose vybuchol do tváre delobuch vystrelený vojakmi v okupovanej časti Jeruzalema.

 


YouTube Direktvideo6

 

Novinárov vojaci napadli aj pri nenásilnej blokáde cesty k nelegálnej kolónii na palestínskej pôde, v ktorej býva jeden z podozrivých páchateľov upálenia palestínskeho tínedžera Muhammada Abu Chdeira.

 


YouTube Direktvideo7

 

Útoky na novinárov sa diali aj vo vzdialenejšej minulosti. Tu vojaci mierili kanistre slzného plynu na reportérku Al-Jazeery, ktorá v priamom prenose v roku 2009 robila reportáž z miesta pravidelných nenásilných protestov v okupovanej dedine Bil´in.

 


YouTube Direktvideo8

 

Bitie novinárov máme zaznamenané už v roku 2001.  Na nich vidno izraelských vojakov napádať a biť egyptských novinárov na okupovanom Západnom brehu.

 


YouTube Direktvideo9

 

V roku 2003 izraelskí vojaci v Gaze dokonca „omylom“ zastrelili Jamesa Millera, britského kameramana, producenta a režiséra oceneného Emmy Awards, pri natáčaní dokumentu Smrť v Gaze. (Odstavec a video doplnené 13:05, 3.5.)

 


YouTube Direktvideo9b


Aj tento neúplný zoznam útokov na novinárov by pre priaznivcov izraelskej “demokracie” mal byť budíčkom. Takto sa demokracia k novinárom nespráva. No najtragickejšie bolo obdobie masakra v Gaze spred dvoch rokov. Izrael pri šialenom bombardovaní husto obývaných štvrtí Gazy za necelé dva letné mesiace zabil 13 až 15 novinárov a pracovníkov médií, z toho siedmi boli zabití pri práci. S touto bilanciou sa Izrael v roku 2014 stal podľa rebríčka Reportérov bez hraníc krajinou, ktorá zabila najviac novinárov hneď po Sýrii.

 

Ako také zabíjanie novinárov vyzerá si môžete pozrieť na záberoch z bezhlavého bombardovania sanitiek pri trhovisku, okolo ktorých bolo plno civilistov a novinárov. Zomrelo pri ňom 17 ľudí, z toho dvaja novinári.

 


YouTube Direktvideo10

 

Izrael bol v roku 2014 v rebríčku Press Freedom Index, ktorý každoročne zostavuje organizácia Novinári bez hraníc, na 96. mieste. V závese za krajinami ako sú Keňa, Kuwait, Zambia, Madagaskar či Mongolsko. Rok pred tým bol na ešte horšom 112. mieste.

 

Západný svet sa hrdí slobodou tlače a berie ju ako jeden z pilierov svojej existencie. Novinári si túto hodnotu veľmi ctia a sú citliví aj na najmenší náznak cenzúry. Samozrejmou súčasťou je v prvom rade bezpečie a ochrana novinárov pred ohrozením zdravia či života. Že despotické režimy, zlyhávajúce štáty či teroristické organizácie na slobodu a bezpečie novinárov nedbajú, neprekvapuje. Napriek tomu, novinári útoky na svojich kolegov aj v týchto častiach sveta kritizujú a snažia tlačiť v nich na väčšiu slobodu tlače.

 

V prípade Izraela to tak zo záhadných dôvodov nie je. Pritom štát, o ktorom sa hovorí, že je demokracia, by za útoky na novinárov mal vyvolať oveľa väčšie rozhorčenie, pretože tie sú v úplnom rozpore s demokratickými štandardami. Pravdou je však opak. Západní novinári (vrátane slovenských) veľkú väčšinu útokov na svojich kolegov týmto štátom ignorujú a namiesto toho, aby Izrael za ne kritizovali, pomáhajú mu u svojich divákov, poslucháčov a čitateľov budovať imidž demokracie.

 

Dnešný Svetový deň slobody tlače je dobrou príležitosťou pre slovenských novnárov, aby prehodnotili svoj postoj ku kolegom pracujúcim v Palestíne.

 

 

Súvisiace linky

Jediný demokratický apartheid

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Jeruzalem v centre nepokojov

Osadníci útočia

Predstavitelia Izraela: Náš režim je apartheid

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.