Založ si blog

Na kolenách pred izraelským veľvyslanectvom

V pondelok začiatkom tohto týždňa sme sa zišli pred izraelským veľvyslanectvom v Bratislave a tichým kľačaním, so zaviazanými očami, symbolizujúc palestínskych väzňov sme žiadali prepustenie Ahed Tamimi, ako aj ostatných Palestínčanov držaných v izraelských väzniciach z politických dôvodov. Uverejnili sme aj nasledujúcu tlačovú správu a fotografie vyhotovené Hanou Fábry:

 

Kto pomôže 16-ročnej Ahed?

 

Pondelok 8. januára 2018, Bratislava

 

Dnes o druhej popoludní sa uskutočnilo tiché zhromaždenie pred izraelským veľvyslanectvom v Bratislave, kde účastníci a účastníčky na kolenách a so zaviazanými očami žiadali prepustenie 16-ročnej Ahed Tamimi z väzenia a zrušenie súdneho procesu vedeného proti nej.

 

Ahed žije v Nabi Saleh, malej palestínskej dedine s niekoľko sto obyvateľmi, pod izraelskou okupáciou. Na území dediny, vrátane pozemkov v súkromnom vlastníctve obyvateľov, sa už približne 40 rokov rozrastá izraelská osada Halamiš. Okupační vojaci z tohoto dôvodu bránia ľuďom z Nabi Saleh v prístupe na vlastné pozemky. Keď pred vyše 10 rokmi osada a armáda zabrali aj miestny vodný prameň, obyvatelia dediny začali protestovať. Ahedini rodičia patria medzi vedúce osobnosti nenásilného hnutia v dedine. Podporiť ich prichádzajú nenásilní aktivisti z celého sveta, aj z Izraela. Ahed sa zúčastňuje protestov odmalička.

 

Armáda na ich z veľkej časti pokojné demonštrácie odpovedá bitím, streľbou slzných kanistrov, kovových nábojov s pogumovaným povrchom, či ostrými nábojmi a zatýkaním. Troch ľudí z dediny už vojaci zabili, vrátane Ahediných strýkov, desiatky zranili a väznili, vrátane detí. Jej rodičov a brata zatkli už veľakrát. Jej otec Bassem Tamimi, ktorého v zinscenovanom procese odsúdili na 4 mesiace väzenia, bol organizáciou Amnesty International vyhlásený za väzňa svedomia.

 

Izraelské úrady prišli zatknúť Ahed o 3:00 v noci niekoľko dní pred Vianocami po masovom rozšírení videonahrávky, na ktorej je zaznamenané, ako dala izraelským vojakom niekoľko faciek a kopancov. Izraelské úrady sa teraz usilujú nájsť akékoľvek zámienky aj z minulosti, aby z nej urobili odstrašujúci príklad pre Palestínčanov, ktorí sa odmietajú zmieriť so životom bez základných ľudských a občianskych práv pod okupáciou.

 

K uvedenému incidentu je dôležité pripomenúť, že sa udial na dvore pred domom Ahed počas jednej z častých razií armády v dedine. Vojaci počas nej strieľali a usilovali sa vojsť aj do ich domu. Ahed s ďalšími príbuznými vojakom bránili vo vstupe do domu a vyháňali ich z vlastného dvora, kam vojaci vstúpili bez opýtania a bez súhlasu Tamimiovcov, a z ktorého odmietli odísť. Krátko pred tým vojaci postrelili Ahedinho bratranca do hlavy. V čase incidentu ležal v kóme s guľkou v hlave.

 

Domnievame sa, že vzhľadom na bezprostredné okolnosti, ako aj na dlhodobý stav permanentného beztrestného násilia zo strany okupačnej armády, Ahedino správanie nie je zločinom. Je to okupačná armáda, ktorá už samotnou svojou prítomnosťou v dedine pácha násilie, podobne ako ho svojou prítomnosťou páchali armády Varšavskej zmluvy pri okupácii Československa v roku 1968.

 

Dôležitá je aj skutočnosť, že Izrael súdi Ahed na vojenskom súde, kde sa miera usvedčenia Palestínčanov pohybuje okolo neuveriteľných 99%. Izrael je jediná krajina na svete, ktorá má vojenský súd pre deti – iba pre palestínske. Medzinárodné organizácie, vrátane UNICEF, dlhé roky kritizujú zaobchádzanie izraelských silových zložiek s palestínskymi deťmi, ktoré často hraničí s mučením. Izrael porušuje práva Palestínčaniek a Palestínčanov aj väznením v tzv. administratívnej väzbe, v rámci ktorej držia vo väzení ľudí bez rozsudku a bez obvinenia 6 mesiacov, ktoré následne môžu neobmedzený počet ráz predĺžíť o ďalších 6 mesiacov.

 

Izraelské súdy pristupujú k palestínskym a izraelským páchateľom diametrálne odlišne – za rovnaké správanie izraelských občanov trestajú zriedka a veľmi nízkymi trestami. Izraelská ľudskoprávna organizácia Ješ Din v decembri 2017 zverejnila najnovšie výsledky monitoringu vyšetrovania. Vyplýva z neho, že z približne 1200 prípadov ideologicky motivovaného násilia Izraelčanov voči Palestínčanom iba 8,1% prípadov viedlo k vzneseniu obvinenia a iba 3% prípadov k odsúdeniu páchateľov.

 

Vo svetle týchto skutočností žiadame okamžité prepustenie Ahed, jej mamy Nariman, ktorú zatkli v rovnaký deň, keď sa prišla dožadovať prítomnosti pri vypočúvaní dcéry, ako aj ostatných politických väzňov v izraelských väzniciach. Veríme, že na území historickej Palestíny majú všetci jej obyvatelia právo na rovnosť, slobodu a bezpečie.

 

(Foto: Hana Fábry)

 

(Foto: Hana Fábry)

 

(Foto: Hana Fábry)

 

(Foto: Hana Fábry)

O zaujatosti izraelského súdneho systému voči Palestínčanom v kontraste s laxným prístupom voči páchateľom násilia zo strany izraelských osadníkov a vojakov

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.