Založ si blog

Narodeniny väznenej Ahed na bratislavskom námestí

Minulý týždeň Ahed Tamimi oslávila narodeniny. Pripomenuli sme si ich aj my v spolupráci s Amnesty International na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Súčasťou udalosti bolo aj premietanie dokumentárneho filmu Vďaka Bohu, že je piatok zobrazujúceho život v dedine Nabi Saleh a zápas jej obyvateľov proti okupácii. Na akcii zaznel aj nasledujúci prejav Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe:

 

(Foto: Amnesty International)

 

Ahed Tamimi bude mať o dva dni sedemnáste narodeniny. Kým my si ich pripomíname tu na námestí, na slobode, Ahed ich bude sláviť vo väzení. Sedí uväznená len preto, že odmietla prijať život pod vojenskou okupáciou cudzieho štátu a v tieni izraelskej osady, ktorá sa rozrastá aj na súkromných pozemkoch obyvateľov malej dediny Nabi Saleh. Kým vojaci môžu fackať, kopať a udierať palestínskych civilistov a osadníci môžu hádzať na nich kamene bez toho, aby za to strávili vo väzení čo i len jeden deň, 16-ročná Ahed za pár faciek a kopancov plne ozbrojeným vojakom, ktorí bez dovolenia vošli na dvor jej domu, je väznená už vyše mesiaca. A bude väznená až do konca súdneho procesu, pretože sudca ju odmietol prepustiť na kauciu, ani len do domácej väzby. Hoci pre vojakov nepredstavovala žiadnu hrozbu, hrozí jej trest odňatia slobody až 10 rokov. Tak to v okupovanej Palestíne chodí: Vojaci môžu Palestínčanov neustále šikanovať nočnými raziami, svojvoľným väznením, konfiškáciou ich pôdy, búraním ich domov, beztrestne ich strieľať a zabíjať, ale palestínski civilisti nesmú proti tejto krutosti protestovať. Majú jediné právo: Byť poslušní. Ani tak sa však zo života pod hlavňami samopalov nevykúpia.

 

Rozvetvená rodina Tamimiovcov obývajúca dedinu Nabi Saleh pozná všetky spomenuté útrapy. Aj pozemky Ahedinej rodiny sú zabraté osadou a vstup na ne majú zakázaný. Na ich dom je vydaný búrací príkaz. Izraelská armáda už mnoho krát väznila oboch jej rodičov a brata. Jej otec bol po odsúdení v nespravodlivom súdnom procese vyhlásený Amnesty International za väzňa svedomia. Dvoch Ahediných strýkov (Rušdiho a Mustafu) vojaci streľbou zabili pred niekoľkými rokmi. Pred niekoľkými mesiacmi zabili tretieho obyvateľa dediny, Sabaa. Celkový počet väznených a ranených v dedine už nikto neráta.

 

Spolu s Ahed celý ten čas väznia aj jej mamu Nariman. Do väzenia sa dostala tak, že sa išla opýtať, kde držia jej dcéru. Dva týždne väznili aj Ahedinu sesternicu Núr a tetu Manal, potom ich bez obvinenia pustili – Dva týždne väzenia za nič. Neskôr zobrali do väzenia a stále väznia Manaliných dvoch synov (Mohammada a Usamu). V čase, keď Ahed uštedrila trúfalú facku vojakovi, jej bratranec ležal v umelom spánku s guľkou v hlave. Kvôli opuchu mozgu mu museli odstrániť časť lebečnej kosti. 

 

Dnes sme tu kvôli Ahed. Ona je však v súčasnosti iba najviditeľnejším príkladom toho čo zažívajú tisíce palestínskych politických väzňov a milióny palestínskych civilistov pod izraelskou okupáciou – aj kvôli nim sme dnes tu. Spomeňme napríklad Issu Amra a Farida al-Atraša, nenásilných aktivistov, voči ktorým izraelské úrady vedú nezmyselné súdne procesy (aj za nich tu má Amnesty International petíciu). Vo väzení čaká na súdny proces aj Munther Amira, sociálneho pracovníka z Betlehema, ktorý v minulosti zastával post riaditeľa Palestínskej únie sociálnych pracovníkov a psychológov. Bol zatknutý, keď nenásilne žiadal prepustenie Ahed a detských väzňov. Nedávno zatkli Abdul-Chalika, syna Iyada Burnata, režiséra dokumentu 5 rozbitých kamier nominovaného na Oskara. Spomeňme si na množstvo ďalších, ktorých mená nie sú dosť známe na to, aby sa dostali do svetových správ. Ahedin odkaz z väzenia je, aby sme mysleli na všetkých.

 

V izraelských väzeniach v súčasnosti sedí 350 palestínskych detí. 434 Palestínčanov je väznených v tzv. administratívnej väzbe, čiže na neurčito dlho bez súdneho rozsudku a bez obvinenia. Celkový počet palestínskych politických väzňov je vyše 6000.

 

(Foto: Amnesty International)

 

(Foto: Amnesty International)

 

(Foto: Amnesty International)

 

(Foto: Amnesty International)

 

Ahed ešte stále držia vo väzení. Jej mamu a bratrancov tiež. Za jej prepustenie môžete pridať podpis pod petíciu Amnesty ako aj pod petíciu AVAAZ s vyše 1,7 miliónmi podpisov. Môžete tiež podpísať petíciu za prepustenie Munthera Amiru aj poslať list izraelskej vláde, aby zrušila absurdné obvinenia voči Issovi Amrovi a Farídovi Al-Atrašovi (video o ich prípade tu).

 

(Foto: Amnesty International)

 

Súvisiace články

Psychologičky zo Slovenska išli pomáhať do Palestíny: Ahed je dieťa, ktoré nedostalo šancu

Dievča v ohrození

Izraelská spravodlivosť: Realita alebo mýtus?

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.