Založ si blog

Vianočná nádielka pokoja a mieru od židov, muslimov a kresťanov

Správy o spolužití kresťanov, muslimov a židov bývajú plné neporozumenia a násilia. V takejto mediálnej atmosfére je ľahké zabudnúť, že skutočný svet je omnoho pestrejší a že v ňom môžeme nájsť množstvo príkladov spolupráce, pomoci a priateľstva medzi veriacimi týchto troch abrahámovských vierovyznaní. Čas sviatkov pokoja a mieru je ideálny na pripomenutie skutočnosti, že veci môžu byť inak, že svet môže byť lepší, ak ho lepším spravíme. Inšpiráciu môžeme hľadať aj v nasledujúcich príbehoch.

 

Rabbi Baumann: “ľudia majú mylnú predstavu, že muslimovia nás nenávidia. Ale tu je príklad ako spolupracujeme.”

90b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keď čoraz starší a menej početní členovia židovskej komunity v Bronxe nevládali platiť za budovu synagógy a zostali bez miesta, kde by sa modlili, prichýlil ich pod strechu mešity imám z neďalekej muslimskej komunity. V nej už niekoľko rokov vykonávajú svoje piatkové šábesové modlitby. Príbeh priateľstva a pomoci medzi touto muslimskou a židovskou komunitou však začal omnoho skôr. V minulosti židovská kongregácia pomáhala mešite darovaním šiat pre chudobných a ďalšími darmi. Imám založil aj muslimskú školu a inicioval projekt priateľstva medzi ďalšími muslimskými a židovskými školami, v ktorom sa vytvárajú priateľstvá medzi židovskými a muslimskými deťmi.

 

V Národnej katedrále USA sa v rámci podpory medzináboženského porozumenia konali muslimské modlitby. Riaditeľka liturgie oslovila účastníkov pozdravom: „Salám, šalom, mier. Všetci ste tu vítaní.“ Vyzvala tiež: „Rozšírme svoje srdcia a usilujme sa prehĺbiť milosť, pretože vyznávame toho istého boha.“ Muslimský veľvyslanec Južnej Afriky v USA vo svojej kázni vyzval na ochranu kresťanov v muslimských krajinách a väčšiu toleranciu muslimov k odlišným náboženstvám. Modlitba kresťanských a muslimských predstaviteľov vyzdvihla význam dialógu a harmónie. Verše z Koránu, ktoré zazneli, dekan katedrály okomentoval slovami “krásny posvätný jazyk v krásnom posvätnom mieste.”

 

90c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aj tento rok sa konala Muslimsko-židovská konferencia. Zúčastnilo sa jej 99 mladých židov a muslimov z celého sveta. Keďže sa odohrávala počas bojov v Gaze, nemohli sa vyhnúť tejto bolestivej téme. Hosťujúcimi prednášajúcimi boli členovia izraelsko-palestínskej organizácie Bojovníci za mier, ktorá združuje bývalých  izraelských vojakov a palestínskych bojovníkov, ktorí sa vzdali násilia. Na konferencii zdôraznili potrebu dialógu a zmierenia. Účastníci sa tiež zúčastnili návštevy koncentračného tábora Mauthausen, kde recitovali židovské aj muslimské modlitby na počesť obetí tábora.

 


 

Počas letného bombardovania, bolo počuť veľa hlučných hlasov podporujúcich boje a zabíjanie nepriateľov. Ozývali sa však aj hlasy volajúce po mieri a pokojnom spolunažívaní. Demonštrácie v Jeruzalemsa, ktorú vidíme na fotke, sa zúčastnili stovky Izraelčanov a Palestínčanov, Židov aj Arabov.

 

90d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombardovanie Gazy zblížilo aj tamojšiu kresťanskú a muslimskú komunitu. Mnoho muslimských Palestínčanov, ktorých domy boli zničené prichýlili palestínski kresťania vo svojom kostole. Otec Manuel Musallam, miestny katolícky kňaz vyzval muslimov: “Ak vám zničia mešity, poďte zvolávať k modlitbe z nášho kostola.”

 

90r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V berberskej dedine v južnom Maroku žije muž, ktorý sa už takmer 70 rokov stará o židovské hroby. Sľúbil to svojmu kamarátovi, ktorý v 50-tych rokoch minulého storočia odišiel z Maroka do Izraela. Pred odchodom požiadal muslimského kamaráta, aby sa staral o hroby jeho rodiny. Ten od vtedy každý rok kupuje krabicu farby a nanovo premalováva hebrejské nápisy na hroboch. Na námietku, že je už starý a že už pre kamaráta urobil dosť, odpovedá: “Sľub je sľub. Budem pokračovať v tom čo musím robiť… kým sa môj kamrát Moše nevráti… alebo kým nezomriem.”

 

90e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Lýbii stojí 2000 rokov stará synagóga. Už niekoľko desaťročí je opustená. Stráži ju jedna berberská muslimská rodina. Starý otec chránil v roku 1948 miestnych židov s puškou v ruke. Otec počas Kaddáfiho režimu tajne dohliadal na synagógu. Teraz ju stráži syn. Hovorí: “Je to o cti a rešpekte k našim susedom a ich viere.”

 

90f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portál judaism-islam.com píše o zvýšenom počte muslimami rekonštruovaných synagóg v ostatnom desaťročí. Týchto 14 synagóg bolo rekonšturovaných v Tunisku, Turecku, Egypte, Maroku, Libanone a Sýrii.

 

90g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djerba, Tunisko.

 

90h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Edirne, Turecko.

 

90i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejrút, Libanon.

 

V palestínskej dedine Kufr Kanna (biblickej Káne galilejskej) situovanej v Izraeli pripravujú postavenie mešity a kostola v jednej budove ako symbol jednoty palestínskych kresťanov a muslimov.

 

90j

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Berlíne zase plánujú postaviť chrám, ktorý bude slúžiť kresťanom, židom a muslimom. Prispieť na jeho stavbu kúpou tehly môže každý.

 

90k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V reakcii na nárast islamofóbie a prejavov politikov namierených proti muslimom v americkom štáte Oklahoma kresťania a židia v Tulse takto verejne vyjadrili podporu miestnej muslimskej komunite.

 

90l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna z kampaní organizácie Jewish Voice for Peace (Židovský hlas za mier) je zameraná proti islamofóbii. Tento rok uverejnili video, v ktorom jej členovia obnovujú svoj záväzok postaviť sa proti policajnému sledovaniu muslimskej komunity… proti islamofóbnym reklamám na verejných miestach… proti antimuslimskému zaujatiu v médiách… proti islamofóbii, ktorej sa dopúštaju naše inštitúcie a vláda… proti lžiam a propagande o muslimoch…

 


 

Po tom čo muslimskí extrémisti v libanonskom Tripolise zapálili knižnicu budovanú kresťanským kňazom, ľudia zo všetkých náboženských skupín sa spojili, aby knižnicu obnovili. Majiteľa knižnice teší najmä spolupráca kresťanov a muslimov, vrátane muslimských imámov.

 

90m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na násilný akt izraelských extrémistov, ktorí podpálili spoločnú židovsko-arabskú školu v Jeruzaleme a na jej steny nasprejovali nenávistné slogany proti Arabom, arabské a židovské deti zo školy odpovedali demonštrovaím svojej vôle žiť spolu bok po boku v priateľstve a mieri.

 

90n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nápisy na transparentoch: “Židia a Arabi odmietajú byť nepriatelia“, „Sme spolu bez nenávisti a strachu“.

 

Na začiatku tohto roka neznámi neonacisti vo Švédsku nastriekali na bránu mešity hákové kríže. Tento rasistický útok však nezostal bez odozvy. O niekoľko dní neskôr na bráne mešity muslimov čakali kvety – tiež od neznámych “páchateľov”. Na sprievodnom liste stálo: „Kvet za každý skutok nenávisti. Útok na vás je útokom na Švédsko! Stojíme spolu!“

 

90p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niečo podobné sa stalo aj na Slovensku. Na bránu vedúcu k Nadácii Milana Šimečku, ktorá okrem iného presadzuje toleranciu voči židom a muslimom, v lete neznámi páchatelia nasprejovali nápis “nechceme multikulty”. Na druhí deň pracovníkov Nadácie čakala kytica kvetov s poďakovaním za ich prácu.

 

90q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advent je čas príprav na Vianoce, zdobenia vianočných stromčekov, spievania kolied a modlitieb. Je tomu tak aj v arabskom svete. V libanonskej dediny využili túto príležistosť na utuženie priateľstva a jednoty libanonských kresťanov a muslimov. Vianočné koledy spieval zbor muslimských dievčat a v kostoloch zneli aj verše z Koránu.

 


 

To, aký je svet, je z veľkej časti našim dielom. Nemôžeme ovplyvniť či sa niekde vyskytne zemetrasenie, tsunami alebo hurikán, ale vieme ovplyvniť ako sa správame k iným ľuďom, k iným národnostiam či príslušníkom iných vierovyznaní. Nie sme pasívnymi prijímateľmi faktov, sme aj ich tvorcami. Každý z nás svojimi postojmi, slovami a činmi prispieva k tomu v akom svete žijeme. Ak chcete menej nenávisti a vojen, ak chcete vo svete viac porozumenia a priateľstva, premýšľajte, hovorte a konajte tak, aby sa to uskutočnilo.

 

90s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vianočný pozdrav z palestínskeho Ramalláhu.

 

 

90a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dalaj Lama so študentkami a študentami tibetskej medicíny v Indii.)

 

Súvisiace články:

Židia, muslimovia, kresťania – poslovia nádeje

Muslimovia v Osvienčime

Odpusť mi brat môj

Mier nie je extrém

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.