Založ si blog

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov prebiehajúcej genocídy – samé vykrúcanie, výhovorky a pokrčené ramená. Bol som sa teda pozrieť na druhú stranu spektra – u strany Smer.

Napokon, oni sú vo vláde a majú reálnu moc niečo aj urobiť, nie len sľubovať. Lenže tam hneď narážame na problém menom Monika Beňová, ktorá je europoslankyňou za Smer možno aj 20 rokov. A táto poslankyňa sa do dnes chváli na svojom youtube kanáli videom, kde pred celým plénom obhajuje Izrael a jeho Knesset. To bola prvá otázka.

Druhá smerovala k zastaveniu vývozu a dovozu zbraní do a z Izraela. Takmer každý rok predávame do Izraela zbrane a teraz sa od neho chystáme kúpiť protivzdušný systém za cca 130 miliónov Eur. Vláda to môže stopnúť. Prečo to neurobila už dávno? Odpovede si pozrite sami.


Žiaľ, pokiaľ ide o pokrytectvo a vykrúcanie pri Gaze a Izraeli Smer ani PS nie sú si nič dĺžne. Obe nechcú urobiť nič konkrétne, čo by zastavilo izraelské masakrovanie civilistov v Gaze. Jedni sa schovávajú za slogany o ľudských právach, druhí za slogany o mieri a proti vojne, ale žiadni z nich to nemyslia vážne.

Izrael-Palestína: Nie kto z koho, ale rovnosť pre všetkých

13.09.2024

Už dlhšie sa chcem vyjadriť k jednej veci. A hoci na jednej strane by to ani nemalo byť potrebné, lebo ide o úplnú samozrejmosť, ktorá by mala byť jasná hádam aj škôlkarom, na strane druhej sa opakovane stretávam s vyjadreniami, ktoré nasvedčujú tomu, že to také samozrejmé nie je. Akoby mnohí ľudia nevedeli uvažovať inak než, že jedna strana má pozabíjať tú druhú a [...]

Hvoreckého hoax – ideme do finále

09.09.2024

Po videu zo 17. augusta, v ktorom kritizujem spisovateľa Michala Hvoreckého za šírenie lživého hoaxu, sa ozval aj samotný Hvorecký. Žiaľ korektné štandardy nebol schopný či ochotný splniť. Namiesto toho naservíroval manipulatívne zavádzanie nehodné niekoho, kto sa stavia do pozície kultúrneho človeka či ochrancu kultúry. Žiaľ šírenie hoaxu je len [...]

Výzva Hvoreckému: Ospravedlňte sa, urobte nápravu a poďte diskutovať

21.08.2024

Veľkou témou týchto dní sú protesty umeleckej a kultúrnej obce proti vládnej politike, najmä voči hulvátskym mocenským zásahom ministerky Šimkovičovej. Zdá sa akoby bola spoločnosť rozdelená do dvoch nepriateľských – politických či straníckych – táborov. Za vládu vs za opozíciu. Zjednodušene „za Smer“ vs „za progresívcov“. To je [...]

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje

28.09.2024 10:20, aktualizované: 11:15

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, milovník becherovky i autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.