Založ si blog

Izrael sa nebráni

Nemám veľa času na rozpisovanie, takže prejdem rovno k veci. Ako som písal vo včerajšom článku (14. 7. 2014) , médiá veľa z toho čo sa deje v Gaze a Palestíne vynechávajú a skresľujú. Nasleduje ďalších niekoľko ukážok…

 

Priblížme si najskôr to, ako vyzerá bombardovanie obytných oblastí Gazy. Izraelská vláda a armáda sa hrdia tým, že civilistov v Gaze varujú pred bombardovaním ich domov, čo má slúžiť ako dôkaz toho, že nechcú zabíjať civilistov, ale militantov. Ako ich varujú? Tak, že im na dom najskôr zhodia “menšiu” varovnú bombu, po ktorej (asi v minútovom až dvojminútovom rozpätí) nasleduje megabomba. Za tú minútu až dve obyvatelia domu majú ujsť, aby si zachránili životy. Čo človeka zarazí pri sledovaní záberov z takéhoto bombardovania, je sila prvej, údajne menšej, bomby. Ako vidieť, aj táto “malá” bomba je dosť veľká. Je väčšia a ničivejšia ako väčšina rakiet Hamasu, ktoré strieľa na Izrael. V minúte 1:20 nasleduje “the real thing”.

 


 

Aj v nasledujúcom videu vidíme dopadať na dom v obytnej štvrti najskôr varovnú bombu a následne megabombu. Nedá sa nevšimnúť si bežný pouličný ruch v uliciach. Niet ani známky po tom, že by z tejto lokality niekto pred tým strieľal rakety na Izrael. Nedá sa to z týchto záberov vylúčiť, ale to, že sa obyvatelia mesta normálne prechádzajú po uliciach ako v akýkoľvek iný deň naznačuje, že s veľkou pravdepodobnosťou sa tu nedialo nič podozrivé.

 


 

Ďalší megavýbuch na rušnej ulici v Gaze:

 


 

Možno pre lepšie pochopenie, bude dobrý pohľad z výšky:

 


 

Tu znovu vidíme najskôr varovnú “malú” bombu. A potom:

 


 

Izraelská propaganda tvrdí, že mieri na vojenské ciele, čiže na odpaľovacie rampy rakiet Hamasu, alebo na muničné sklady a podobne, ktoré sú schované v civilných oblastiach. To tvrdí izraelská vláda a armáda, ale či je to skutočne tak, nevieme. Možno je časť izraelských útokov naozaj namierená na takéto ciele (čo však nemôže slúžiť ako ospravedlnenie zabíjania civilných obyvateľov v okolí cieľa), ale vieme určite, že mnohé zasiahnuté budovy neslúžia žiadnym vojenským účelom. Mnohé budovy sú napríklad bombardované len preto, že v nich býva nejaký veliteľ ozbrojenej skupiny, polície alebo armády. Podľa Izraela a jeho obhajovateľov je takýto dom, v ktorom okrem dotyčného býva množstvo civilistov, legitímnym cieľom. Bol by podobný obytný dom v Tel Avive, plný civilných obyvateľov, legitímnym cieľom len preto, že v ňom býva veliteľ izraelskej polície či armády? Keby tam militant z Hamasu umiestnil bombu, a výbuch by okrem veliteľa zabil 20 civilistov, rád by som videl toho apologéta izraelského násilia, ako tvrdí, že to bolo v poriadku, lebo cieľom bol veliteľ.

 

011

 

Ale to presne robí Izrael v Gaze. Bombarduje domy veliteľov rôznych organizácií a médiá papagájujú po hovorcoch izraelskej armády, že je to oprávnená sebaobranná reakcia. Dvojaký meter ako vyšitý.

 

Nezvyknem uverejňovať drastické zábery (a tie, čo nasledujú, ani nie sú tie najdrastickejšie), ale mnohým ľuďom asi nedochádza, čo vlastne podporujú a mali by to vedieť, aby to podporovať prestali. Tu Izrael zbombardoval dom veliteľa polície v Gaze. Izrael priznal, že pri tomto útoku neposlal ani varovnú bombu, ale rovno bez varovania hodil mega. Výsledok: 21 mŕtvych ľudí. Bomba padla v čase, keď z vedľajšej mešity vychádzali ľudia po modlitbe. Medzi nimi a obyvateľmi okolitých domov bolo ďalších okolo 50 zranených.

 


 

Tu Izraelská armáda zbombardovala zdravotnícke zariadenie pre mentálne a fyzicky postihnutých ľudí. Poslala im varovnú bombu, ale pacienti so svojimi zdravotnými ťažkosťami nedokázali včas opustiť budovu a megabomba ich zastihla, kým boli v nej. Dvaja zomreli a štyria boli vážne zranení. Reportáž BBC:

 


 

Izraelská armáda ešte pred tým poslala tri varovné rakety do inej nemocnice v Gaze. Jej horné poschodie museli evakuovať. V nemocnici však zostali pacienti nad 60 rokov vyžadujúci intenzívnu starostlivosť. Keď sa to dozvedeli zahraniční aktivisti v meste, rozhodli sa, že zrovnaniu nemocnice so zemou zabránia. Nasťahovali sa do nej a verejne oznámili, že z nej neodídu, a že ak ju izraelská armáda zbombarduje, tak sú ochotní zomrieť spolu s ostatými pacientmi. Zrejme kvôli tomuto ich činu doteraz megabomby na nemocnicu nepadli.

 

Toto nie sú, samozrejme, všetky podobné prípady, ale na ilustráciu charakteru izraelskej “sebaobrany” celkom stačia. V médiách však správy o nich z veľkej časti absentujú a sú podávané skreslene. Mnohí Slováci preto dokážu veľmi empaticky prežívať strach Izraelčanov pri hučaní sirén, ale nedokážu pochopiť situáciu palestínskej rodiny, ktorá po izraelskom útoku celá zhorí na uhoľ. To čo Izraelská vláda a armáda robia v Gaze sa nedá nazvať obranou ani zo žartu.

 

Funguje tu optika dvojakého metra, ku ktorej veľkou mierou prispievajú práve médiá. Vieme o tom, že Hamas je militantné hnutie s divnou nábožensko-politickou ideológiou a tomu zodpovedajúcou rétorikou. Ale prečo nevieme nič o rastúcom vplyve náboženskej ideológie v radoch izraelskej armády? Prečo sa slovenský čitateľ, ktorý vie čo je Hamas za organizáciu, nedozvie o tom, že veliteľ jednej z najznámejších izraelských vojenských jednotiek, Givaty, používa pri komunikácii so svojimi vojakmi nábožensko-nacionalistický slovník fanatikov: „Obraciam svoje oči k nebesiam a volám s vami: ´Počuj, ó Izrael, Pán, náš Boh, je jeden pán.´ Boh, pán Izraela, učiň našu cestu úspešnou, pretože ideme bojovať za tvoj národ, Izrael, proti nepriateľovi, ktorý popiera tvoje meno.“

 

010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prečo sa slovenský čitateľ nedozvie napríklad aj to, že politička z vládnej strany vyjadrila podporu názoru, že nepriateľom Izraela a legitímnym vojenským cieľom je celý palestínsky národ, vrátane žien a starých ľudí? Prečo sa nedozvie o vyhláseniach izraelských politikov vyzývajúcich na pomstu voči Palestínčanov, ktoré odznievajú už niekoľko týždňov?

 

Nevieme, prečo je to tak. Ale nepáči sa nám to, a toto pokrytectvo neprijímame. Preto sa dnes o 17:30 stretneme pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí na proteste organizovanom iniciatívou „Zjednotení za mier“ a budeme žiadať ministra zahraničných vecí, aby si predvolal izraelského veľvyslanca na Slovensku, aby k Palestíne pristupoval rovnocenne s Izraelom, a aby sa zasadil za prímerie medzi oboma bojujúcimi stranami.

 

012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články:

Stop masakru v Gaze

Izrael-Palestína sa topí vo vlne nevídaného násilia

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Čo sa deje v Gaze

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.