Založ si blog

Multikulti v podaní muslimov, židov a kresťanov

Skončil sa ďalší rok. Pod vplyvom mediálneho obrazu o vzájomných vzťahov kresťanov, muslimov a židov, v ktorom prevažovali neveselé až tragické udalosti, je ľahké nevšimnúť si príklady priateľstva, spolupráce a vzájomnej pomoci medzi veriacimi týchto monoteistických náboženstiev, ktoré sa počas roka 2015 udiali. A všímať si ich treba.

 

Tak napríklad, pred nedávnom obletela svet správa o nenásilnom hrdinstve muslimských cestujúcich v Keni, ktorí ochránili kresťanov v autobuse napadnutom teroristami z Al-Šabáb. Svojich kresťanských spolucestujúcich muslimovia odmietli vydať teroristom na zabitie, odmietli prezradiť, kto z nich je kresťan, ženám dali okolo hlavy šatky, aby boli neidentifikovateľné, zostali v jednej skupine s kresťanmi a teroristom povedali, že ak chcú zabiť kresťanov, musia zabiť všetkých, teda aj muslimov. Teroristi odišli.

 

Ešte koncom minulého roka sa stala udalosť, ktorá sa nedostala do môjho minuloročného zhrnutia. V sviatočnom období okolo Vianoc a Nového roka neznámi útočníci vo Švédsku napadli mešitu zápalnými fľašami, pričom zranili piatich veriacich. Na druhý deň niekoľko sto Švédov prišlo mešite vyjadriť podporu a jej steny oblepili papierovými srdiečakmi. Po sérii podobných útokov na mešity sa tisíce ľudí zišlo na demonštrácii podpry muslimom.

 

37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: jisalhababe/Twitter)

 

Ďalší príklad spolupráce a pomoci je z USA, kde americkí muslimovia organizovali zbierku na obnovu afroamerických kostolov zničených po vlne podpálačských útokov rasistami. Za prvé tri dni vyzbierali vyše 20 000 USD.

 

V kanadskom Peterborough v Ontariu, zase židia pomohli muslimom. Po tom, čo mešita bola poškodená podpalačským útokom islamofóbov, Kanaďania z okolia vyjadrili solidaritu miestnej muslimskej komunite a svoje priestory na modlitbu muslimom ponúkla neďaleká synagóga.

 

,  37b

 

 

 

 

 

 

 

 


 

(Foto: Christopher Katsarov/Canadian Press)

 

Vo francúzskom Arlone naopak muslimovia tento rok zbierali peniaze na záchranu miestnej starej synagógy.

 

37c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Belga)

 

Aj v kanadskom Ontáriu mešita zbierala peniaze, tento krát na opravu katolíckeho kostola poškodeného vandlami. Jedným z nich bol 22-ročný muslim trpiaci schyzofréniou. Celú škodu vyčíslenú na 10 000 dolárov zaplatili muslimovia.

 

Ukážka spolupráce medzi židmi a muslimami sa odohrala aj v nemeckom Marburgu. Na dopísanie posledných slov novej Tóry zvyknú v synagóge pozvať ako čestného hosťa významnú osobnosť mesta. Tento krát pozvali predsedu muslimskej obce, aby spolu s rabínom napísal posledné slová.

 

35a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: hessenschau)

 

V Michigane majú projekt spolupráce židov a muslimov, v ktorom spolu organizujú deň charity na Vianoce. Počas neho pomáhajú kresťanským susedom, roznášajú jedlo seniorom, darčeky chudobným rodinám, pracujú v útulkoch zvierat, navštevujú ľudí v domovoch dôchodcov, varia bezdomovcom a podobne. Tento rok sa vianočnej dobrovoľníckej akcie zúčastnilo okolo 1000 muslimov a židov.

 

35b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: MMCC)

 

Minulý rok začal veľkými teroristickými útokmi v Európe. Po útoku na synagógu v Kodani, mladý muslim v Nórsku zorganizoval živú reťaz okolo synagógy v Osle. Na symbolickej ochrane židov pred terorizmom sa takto zúčastnilo vyše tisíc muslimov. Na akcii bolo počuť heslá „Nie antisemitizmu. Nie islamofóbii.“

 


 

Za ocenenie stojí práca organizácie Rabíni za ľudské práva, ktorá pomáha farmárom v Palestíne sadiť nové olivovníky namiesto tých, ktoré im zničili izraelskí osadníci. Spoločným sadením stromov Židia a Palestínčania takto prinášajú kúsok mieru do krajiny sužovanej násilím.

 


 

Podobnou iniciatívou, ktorá spája Židov, Arabov a zahraničných aktivistov je projekt organizácie ICAHD. Aj tento rok pomáhali Palestínčanom znovuvybudovať ich domy zbúrané izraelskou armádou.

35c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Foto: Jeff Halper)

 

Po teroristických útokoch na Charlie Hebdo začiatkom tohto roka Francúzsko zareagovalo demonštráciou solidarity a jednoty. Na námestiach bolo vidieť vlajky všemožných krajín a ľudí rôznych vierovyznaní. Na fotke vyjadrujúcej ducha spolupatričnosti vidno dvoch mužov s nápismi „Som žid, mám rád muslimov“ a „Som muslim, mám rád židov“.

 

35d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Foto: Mierové hnutie)

 

Snáď ešte silnejším momentom bola situácia, keď sa za potlesku okolostojacich objali ľudia s izraelskou a palestínskou vlajkou.

 


 

Aj po nedávnych novembrových útokoch v Paríži Francúzi demonštrovali svoju spolupatričnosť s obeťami a odmietnutie extrémistického násilia. Nie však iba islamistického, ale aj neonacistického. Keď sa k tichej spomienke na obete chceli pridať neonacisti s islamofóbnymi pokrikmi a nápismi, celé námestie ich vyhnalo preč.

 


 

Inak sa k islamofóbnej demonštrantke postavili muslimovia z mešity v meste Columbus v USA. Na ohlásenej anti-mulsimskej demonštrácii sa zišlo, paradoxne, množstvo nemuslimských občanov, ktorí prišli vyjadriť podporu muslimom. Na strane islamofóbov sa objavila iba jedna žena s transparentmi. Na jej slová, ktorými ich prirovnala k Satanovi, muslimovia zareagovali ponukou priateľstva, pozvaním do mešity na kávu a bagel a objatiami. Zdá sa, že sa celkom spriatelili.

 


 

Koncom roka udreli na Britániu veľké povodne. Na mnohých miestach pomáhali muslimské dobrovolnícke skupiny. Ako napríklad tu v Yorku, kde britský muž zo zaplaveného domu hovorí o tom, ako boli odkázaní sami na seba dlhú dobu, kým prišli „muslimskí chlapi“. Situáciu na mieste bol pozrieť aj líder britskej opozície Jeremy Corbyn, ktorý muslimským dobrovolníkom poďakoval.

 

35g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Brotherhood in Islam)

 

Budeme končiť oslavami Vianoc v arabskom a muslimskom svete. Tu obraz zo zdobenia vianočného stromčeka muslimkami v hidžábe na Univerzite Bir Zeit v Palestíne.

 

35e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Palestinain Christians)

 

A obraz z Beirútu. Vianočný strom hneď vedľa mešity.

 

35f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Giséle Dussault)

 

Už niekoľko rokov počúvame veľa o tom ako multikulturalizmus zlyhal. Nie, nezlyhal. Či budeme s ľuďmi iných vierovyznaní a kultúr žiť spolu v mieri a priateľstve záleží od každého z nás. Nech vám tieto príklady z reálneho života dodajú silu odolať strachu a nenávisti a inšpirujú k tomu, aby ste náš svet spravili krajším. Všetko dobré v novom roku.

 

Vianočné koledy od súfijských (muslimských) hudobníkov 🙂

 


 

Za článok môžete hlasovať na vybrali.sme.sk.

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.