Založ si blog

Netanjahu, premiér USA

Jedným (alebo lepšie povedané ďalším) zo série škandálov spôsobených Benjaminom Netanjhuom bola jeho marcová návšteva v Kongrese USA. Návšteva Izraelského predsedu vlády v Kongrese nie je nič nezvýčajné, ale okolnosti, za akých k nej došlo, a obsah Netanjahuovho prejavu spôsobili bezprecedentnú krízu vo vzťahoch medzi USA a Izraelom. Jeho návšteva sa udiala takmer pred rokom, no stojí za to pripomenúť si túto kurióznu udalosť, zvlášť vzhľadom na jej chýbajúcu kritickú reflexiu v slovenských médiách.

Škandalózna bola hlavne z troch dôvodov. Prejav Netanjhaua v Kongrese:


1. bol dohodnutý bez súhlasu a bez vedomia amerického prezidenta, ale s lídrom republikánskej opozície a predsedom Kongresu, čo je nevídané porušenie diplomatickeho protokolu.

2. bol namierený proti snahám prezidenta Obama uzavrieť dohodu s Iránom o jeho jadrovom programe.

3. mal odznieť krátko pred izraelskými voľbami. Kongres tak bol zatiahnutý do izraelského predvolebného boja a zneužitý na Netanjahuovu volebnú kampaň.

 

Pobúrenie nad jeho návštevou vyjadrili mnohé americké médiá. Nie len tie rešpektované a liberálne, ale aj bulvárne a konzervatívne Fox News, ktoré je inak veľmi jednostranne zaujaté v prospech Izraela. Ich hlásateľ reagoval na Netanjahuov plán neobvykle ostro: “Vyzerá to tak, že si myslia, že nedávame pozor a že sme banda hlupákov.” Najrešpektovanejší izraelský denník Haaretz, napísal, že “ak Netanjahu prišiel o Fox News, potom prišiel o Ameriku”

 

34b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Foto: Slobodná Palestína)

 

To spôsobilo bezprecedentný bojkot okolo 50 senátorov USA, ktorí sa návštevy izraelského premiéra v Kongrese na znak protestu nezúčastnili. Nezúčastnil sa ani viceprezident Biden. S Netanjahuom sa nestretol ani minister zahraničia Kerry. Obama Netanjahua v USA neprivítal ani telefonicky. Predsedkyňa demokratickej menšiny v Senáte, Nancy Pelosi, sa na jeho prejave zúčastnila, ale po jeho skončení povedala, že mala „slzy na krajíčku počas prejavu predsedu vlády – smutná z urážky inteligencie Spojených štátov“. Napriek tomu, pri opakovaných standing ovations spolu s ostatnými senátormi vstávala a sadala, znovu a znovu, aj ona.

 

Téma standing ovations bola očakávaná. Už počas predchádzajúcej Netanjahuovej návštevy si komentátori všimli, že premiér Izraela dostal neuveriteľne veľké množstvo týchto prejavov úcty. Pozornosti neušlo, že počtom 29 standing ovations „porazil“ prezidenta Obamu, ktorého prejav o stave Únie bol takto ocenený „iba“ 25 krát. Napriek tomu, že tento rok sem Netanjahu prišiel v atmosfére otvorenej konfrontácie s vládou USA, aj teraz so senátormi cvičil ako s opicami. Tí sa mu s potleskom postavili 24 krát.

 


 

Tento divný jav si všimol a patrične okomentoval aj komik Jon Stewart (video v článku po kliknutí na obrázok):

 

34c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: wiki commons/US Navy)

 

Nevdojak sa človeku vynárajú z pamäte obrazy profesionálnych tlieskačov na schôdzách komunistických strán a parlamentov z éry Sovietskeho zväzu. Alebo aj súčasné zábery z ovácií vodcovi KĽDR Kim Čong-unovi. Niektoré veci sa od studenej vojny nezmenili. 

 


 

Ale čo tam po hlúpostiach. Hlavné je, že Obamova administratíva napriek arogancie Netanjahua dodala izraelskej vláde rekordné množstvo ničivých zbraní. Spoločný pochod USA a Izraela k svetlejším zajtrajškom nič nezastaví.

 

34a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Róbert Mihály/Slobodná Palestína)

 

Súvisiace články:

Netanjahu v ríši Charlieho

Netanjahu – nepriateľ mieru

Jon Stewart: Okupácia s humorom

Pat a Mat izraelskej armády

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.