Založ si blog

MDD niektoré deti strávia vo väzení

Medzinárodný deň detí vnímame ako oslavu spojenú s hrami a zábavou organizovanými na verejných miestach, v školách či v rodinách. Popri tomto nepochybne peknom spôsobe pripomínania tohto dňa, by sme však nemali zabudnúť na účel jeho ustanovenia. Tým bola potreba upozorniť na neutešenú situáciu mnohých detí a tlačiť na ich ochranu a zlepšenie starostlivosti o ne. Aj dnes, takmer storočie po prvých výzvach na ochranu deti, mnohé z nich trpia krutými podmienkami života.

 

Jednou skupinou, nie však jedinou, sú palestínske deti. Medzi útrapy, ktoré zažívajú patrí aj zatýkanie vojakmi, ktorí okupujú ich mestá a dediny. Tí sú schopní zatknúť aj 6-ročného chlapca:

 


 

Najčastejšie sú deti zatýkané pod zámienkou, že ohrozili vojakov hádzaním kameňov. Izraelská demokracia, s vojakmi najsilnejšej armády na Blízkom východe okupujúcimi palestínske mestá a dediny, je údajne ohrozená kameňom hodeným 6-ročným chlapcom. Toho treba potrestať traumatizujúcou skúsenosťou väzenia v obkľúčení nepriateľských vojakov. Osadnícke (izraelské) deti hádžuce kamene na palestínskych civilistov izraelskí vojaci nikdy nezatýkajú.

 

97b

(Days of Palestine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je známe, že vojaci nemajú problém zatknúť hocijaké náhodne chytené palestínske dieťa, ktoré s hádzaním kameňov nemá nič spoločné, ako sa to stalo, keď vojenská čata na obchôdzke okupovaného mesta zbadala hodenie kameňa.

 

Nasledujúci “útok” kameňom bol tak bezvýznamný, že na videozáberoch ho ani nepostrehneme. Vidno iba, zbrklú reakciu vojakov, ktorí sa zrazu rozbehli smerom k domu na vodorovne ležiacej ceste, hoci kameň, ako neskôr zisťujeme, prišiel z kopca vyššie. Vošli do domu a vytiahli z neho náhodne chyteného vystrašeného chlapca. Vďaka prítomnosti dospelého a kamery, si to vojaci po chvíli rozmysleli, chlapca pustili a začali sa obzerať po kopci nad domom. Vojaci obvykle takí veľkorysí nie sú, ak nechytia toho kto hádzal, zoberú iné dieťa a basta. Zriedka kedy už raz chytené dieťa pustia z rúk. Chlapec mal veľké šťastie.

 

98a

(Raed Abu Ramila)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zrejme horšie obišiel 10-ročny Oudi Rajab v okupovanom Jeruzaleme. Na záberoch z bezpečnostnej kamery vidíme troch chlapcov. Jeden uteká (nie veľmi rýchlo), ďalší dvaja pokojne kráčajú, kde sa objavujú izraelskí vojaci. Aj tí bežia, ale tiež nie rýchlo, spomaľujú, až sa ich beh mení na pomalú chôdzu. Evidentne nie sú nikým ohrození. Možno po nich pred tým niekto hádzal kamene, nevieme, ale teraz je pokoj. Nebolo by to po prvý krát čo sa naháňačka s deťmi skončila neúspešne, ale tu mali po ruke iné, pokojne kráčajúce palestínske dieťa, ktoré evidentne s ich naháňačkou nemalo nič spoločne a ocitlo sa tu náhodou. Vojaci sa nechceli vrátiť s prázdnymi rukami, schmatli ho a násilne odvliekli.

 

98b

(Wadi Hilweh Information Centre – Silwan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavte si, že by to urobili vášmu dieťaťu, vracajúcemu sa z obchodu, že by nepriateľskí ozbrojení vojaci okupujúci Slovensko takto unášali naše deti. Ľudia (právom) neznášali sovietsku okupáciu Československa, ale sovietski vojaci toto nikdy nerobili.

 

97c

(Addameer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O jednom prípade zatknutia nesprávneho dieťaťa písal pred dvomi rokmi aj izraelský denník Haaretz. Za údajné hádzanie kameňov vojaci zatkli 14-ročného chlapca, ktorý po škole šiel so stádom dobytka do rodinného olivového sadu, keď sa tam objavili vojaci, ktorí ho odvliekli na vojenskú základňu.

 

Vyšetrovateľ v priebehu vypočúvania zistil, že majú nesprávneho chlapca. Hľadali syna Fadela Tamimiho, ktorého si pomýlili so synom iného Fadela Tamimiho z inej dediny. Keď svoj omyl zistili, zavolali jeho otcovi a dohodli sa, že syna privedú ku križovatke neďaleko dediny, kde býva. V tom čase bolo 21:00. Otec a strýko ho na tej križovatke bezvýsledne čakali do 23:00, kedy im zavolal Palestínčan z inej dediny, že náhodou našiel ich syna opusteného v tme na úplne inej ceste. Vojaci 14-ročneho chlapca len tak vyhodili z džípu 15 kilometrov od domu, v noci, bez mobilu, bez dokladov, bez peňazí, bez jedla a bez vody.

 

“Vyhodili ho ako vrece smetí”, hovori jeho otec. “Ak ste vyhodení z džípu uprostred noci, neviete kde ste, keby ho ten muž nenašiel, túlal by sa po ceste celú noc, ale kam? Čo je to za vojakov? Čo je to za políciu?”

 

97a

(ISM)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrdinskí vojaci slávnej izraelskej armády zatýkajú palestínske deti takmer výhradne kolektívne. Rátajte koľko členov ozbrojeného komanda treba na odvlečenie tohto chlapca, ktorý sa pred nimi skryl v obchode? V tomto prípade sa síce jedná o policajtov, nie vojakov, ale zásadný rozdiel v tom nie je. A nie, nejde o teroristu. Možno hodil po nich kameň a možno ani to nie, len si našli náhodnú obeť

 


 

Všimnite si nie len zaobchádzanie s chlapcom, ale aj s dospelým predavačom v bielom tričku v zadnej časti obchodu. Nič nerobil, ale v minúte 1:09 izraelský policajt ho potkýna tak, že muž padá tvárou na zem. Úplne bezdôvodne. Metódy práce izraelskej polície.

 

Palestínske deti sa izraelských väzení desia rovnako, ako by sa ich desili slovenské deti aj dospelí, a preto sa zatknutiu a odvlečeniu do nich bránia. Ako chlapec v nasledujúcom videu:

 

98c

(Images from Palestine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dospelí Palestínčania sa niekedy snažia deti pred zatknutím ochrániť, väčšinou neúspešne. Tu zatkli ešte aj dospelého, možno otca 7-ročného chlapca, ktorý dohováral vojakom, aby dieťa pustili. Pozrite sa na ten výjav: Plne ozbrojený maskovaný kukláč bojuje proti bezbrannému malému dieťaťu a ťahá ho do väzenia. Štát, ktorý ho vysiela na páchanie týchto činov naše médiá a politici dávajú za príklad demokracie na Blízkom východe.

 

(Mohammad Matter)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niekedy v prospech deti intervenujú aj ich učitelia zo škôl. Tu boli úspešní. Tu však nie. Ďalšie zatýkanie 8-ročného chlapca a snaha dospelých ochrániť ho od zatknutia. A ďalšie zatýkanie dieťaťa zhruba v rovnakom veku, aj s kopancami na spestrenie vojenskej rutiny. Zoznam je takmer nekonečný.

 

Dešpekt k palestínskym deťom dávajú vojaci najavo rôzne, nie len svojvoľným zatýkaním. Napríklad vystrelením kanistra slzného plynu na ihrisko medzi najmenšie deti, ako sa to stalo v utečeneckom tábore Aida pri Betleheme.

 


 

Izraelskí vojaci majú na okupovaných palestínskych územiach takmer absolútnu moc, ktorú radi zneužívajú. V izraelských väzeniach končí ročne vyše sto palestínskych detí. Minulý rok to bolo vyše 400. Izrael väzní palestínske deti aj v tzv. administratívnom zadržaní, t.z. bez obvinenia, bez riadneho súdneho procesu a s “tajnými” dôkazmi. Toto väznenie môžu každých 6 mesiacov predlžovať o ďalších 6 mesiacov – prakticky donekonečna. Izraelská armáda a súdny systém uplatňovaný voči palestínskym deťom sú už dlhé roky terčom kritiky medzinárodných organizácii na ochranu detí, vrátane UNICEF, ktoré Izrael obviňujú z krutého zaobchádzania s deťmi.

 

Deti sú vojakmi zatýkané často násilne, sú odvážané bez doprovodu rodičov, cestou vo vojenských džípoch sú bité, vojaci na nich kričia, nadávajú im, vyhrážajú sa im. Vo väzení sú vypočúvané opäť bez prítomnosti rodičov či právneho zástupcu. Niekedy sú aj tu bité, držané na samotkách, je im odopieraný spánok, sú úmyselne držané vo veľkom teple alebo veľkom chlade, sú pripútavané k stoličkám a sú nútené podpisovať priznania v reči, ktorej nerozumejú. Izrael je jediný štát na svete, ktorý má vojenské súdy pre deti – výhradne pre palestínske deti. Tie, ktoré prežijú niekoľko týždňov či mesiacov v takomto väzení, z neho vychádzajú psychicky zničené, niektoré s celoživotným mentálnym postihnutím.

 

Toto zďaleka nie je kompletná ukážka izraelskej demokracie voči palestínskym deťom v praxi, ale iba malá ochutnávka toho čím prechádzajú dennodenne. Izraelskí PR špecialisti by vám radi svoj štát predstavili ako kultúrnu a kúlovú hi-tech krajinu, no za každým takým obrazov, treba vidieť stovky palestínskych detí, ktoré iba par desiatok metrov od telavivských pláží platia takúto daň. A EÚ, vrátane SR, pomáha Izraelu túto krutovládu nad nimi udržiavať.

 

Niektoré deti budú zajtra oslavovať MDD, iné strávia ďalší deň v nepriateľskom okupačnom väzení. Bude to tak aj budúci rok, aj ten po ňom atď., až kým USA a EÚ nezastavia svoju podporu tomuto režimu.

 

97d

(Activestills)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ďalšie, omnoho znepokojujúcejsie zábery, nájdete na tomto blogu pozajtra.)

 

Viac o osudoch palestínskych detí pod izraelskou okupáciou:

Demokraciou proti deťom

Deti v zovretí vojakov

Izraelské násilie voči palestínskym deťom

UNICEF: Izraelské súdy a väzenia sú k palestínskym deťom kruté

Vojaci: Palestínske deti sme aj strieľali

 

Ďalšie info o Palestíne:

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Jediný demokratický apartheid

Jeruzalem v centre nepokojov

Osadníci útočia

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.