Založ si blog

Kolonizácia namiesto mieru

V auguste minulého roka začalo ďalšie kolo takzvaných mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínou, ktorých cieľom má byť dohoda o vzniku samostatného palestínskeho štátu a o ukončení nepriateľstva medzi oboma štátmi. Pre neznalých pomerov to môže znieť ako dobrá správa. Vzhľadom na to, že mierový proces trvá už 20 rokov, počas ktorých došlo k zintenzívneniu kolonizácie Palestíny zo strany Izraela, je na mieste opatrnosť, ak nie rovno skepsa. Bežní Palestínčania sú presvedčení, že tieto mierové rozhovory sú iba ďalším pokusom skryť skutočné nepriateľské ciele Izraela za pekné slová o mieri. Dvadsaťročné skúsenosti ako aj súčasné vyhlásenia a činy predstaviteľov Izraela napovedajú, že ich obavy sú na mieste.

 

Medzinárodné spoločenstvo je dohodnuté na tom, že hranica medzi oboma štátmi má byť (s menšími úpravami) tzv. Zelená línia, ktorá predstavovala hranice Izraela z rokov 1948 až 1967. Podľa tejto hranice by 78% územia historickej Palestíny patrilo Izraelu a 22% Palestíne (Východný Jeruzalem, Západný breh a Pásmo Gazy). Izrael však robí všetko možné pre to, aby takéto rozdelenie územia nebolo možné a aby ešte aj z tých smiešnych 22% ukrojil čo najväčšiu časť pre seba. Za týmto účelom už 40 rokov buduje, tzv. osady, kam presídľuje svoje civilné obyvateľstvo, čo je podľa medzinárodného práva (Ženevských konvencií) zakázané. Za prvých 20 rokov okupácie Izrael takto presídlil okolo 200 000 ľudí. Za ďalších 20 rokov, počas prebiehajúceho mierového procesu, proces osídľovania palestínskych území ešte zrýchlil. Dnes je osadníkov kolonizujúcich palestínske územia vyše 500 000.

 

Do dnešného dňa sa na území medzinárodne uznaného Štátu Palestína nachádza už vyše 200 osád, ktoré okliešťujú územie Palestíny. Izrael navyše tieto osady prepojil sieťou ciest určených výhradne pre židov, postavil betónový múr, ktorý Palestínčanom kradne ďalšiu pôdu a používa ďalšie metódy, aby Palestínčanov uväznil do malých smiešnych enkláv. Nasledujúce video názorne ukazuje ako prebieha projekt izraelskej kolonizácie Palestíny:

 


 

Ako som ukázal v predchádzajúcich článkoch, osadníkmi sú často nacionálno-náboženskí fanatici, ktorý veria tomu, že Boh daroval Židom celú Palestínu, čo znamená, že z nej môžu násilne vyháňať Arabov. Zo svojich kolónií preto pravidelne podnikajú útoky na okolité palestínske dediny: vypaľujú im sady a polia, vytínajú im olivovníky, útočia na ich autá, domy, mešity a cintoríny a napádajú ich aj fyzicky. Toto všetko je v príkrom rozpore so slovami o hľadaní mieru. PR mašinéria Izraela je však veľmi dobrá, pretože médiá takmer žiadne z násilných činov osadníkov neukazujú, naopak neustále verklikujú izraelské oficiálne stanoviská o tom, ako veľmi sa usiluje o mier, ale nemajú partnera na palestínskej strane. Zvlášť slovenské (a aj české) médiá vykazujú obdivuhodnú mieru nadpráce v prospech šírenia izraelskej propagandy.

 

Napriek tomu, povedomie o nezlučiteľnosti budovania osád so snahami o mier je čoraz väčšie a čoraz silnejšie sa ozývajú hlasy, ktoré Izrael za jeho dvojtvárnosť kritizujú, a to aj z radov jeho najväčších spojencov.

 

Česko bolo pred dvomi rokmi jednou z ôsmych krajín, ktoré ako jediné na svete v súlade so želaním Izraela, hlasovali proti prijatiu Palestíny do OSN. Napriek tomu, aj Karel Schwarzenberg, v čase, keď bol ministrom zahraničia ČR, sa vyjadril neobvykle ostro proti plánom izraelskej vlády postaviť nové osady, keď ich nazval „provokáciou“.

 

Len pred dvomi mesiacmi zopakovali svoj odmietavý postoj k budovaniu osád aj Spojené štáty ústami ministra zahraničia Johna Kerryho, ktorý vyhlásil, že „Spojené Štáty Americké vnímajú všetky osady ako nelegitímne.“

 

Pred pol rokom druhý námestník ministerstva zahraničia Veľkej Británie, Alastair Burt, povedal: „Odsudzujeme nedávne rozhodnutia izraelskej vlády pokračovať v pláne postaviť 1096 osadníckych bytov na Západnom brehu a schválenie výstavby 63 nových bytov vo Východnom Jeruzaleme . Izraelské osady sú podľa medzinárodného práva ilegálne, podkopávajú dôveru a ohrozujú uskutočniteľnosť dvojštátneho riešenia.“

Hádam najostrejšie sa voči osadníckej politike Izraela nedávno vyslovil francúzsky prezident Hollande, keď na jej označenie použil z úst oficiálnych predstaviteľov Západu nevídaný no výstižný výraz „kolonizácia“: „V záujme dosiahnutia (izraelsko – palestínskej mierovej) dohody Francúzsko žiada úplné a definitívne zastavenie kolonizácie.“

Problém osád si však uvedomujú aj niektorí izraelskí politici. Napríklad, podľa Ofera Shelaha z vládnej strany Yesh Atid „sú osady prekážkou, ktorá neustále rastie. Izrael čoskoro dosiahne postavenie Južnej Afriku“ (narážka na rasistický režim Apartheidu, pozn.) Dodal tiež, že „myslieť si, že svet si zvykne na túto situáciu, je podobné tomu čo hovorili belosi v Južnej Afrike.“ Rozhodnutia izraelskej vlády stavať ďalšie osady kritizovali aj izraelskí veľvyslanci na konferencii v Jeruzaleme. Odpoveďou šéfa Rady národnej bezpečnosti im bol odkaz: „Buď mlčte alebo rezignujte“. Proti útočnej politike predchádzajúcej izraelskej vlády (ktorej ale šéfoval ten istý premiér ako tej súčasnej: Benjamin Netanjahu) sa ohradil aj izraelský prezident Peres, ktorý naopak chválil ústretové kroky palestínskeho prezidenta Abbása.

 

Napriek všetkým domácim aj zahraničným hlasom, varujúcim pred pokračovaním kolonizačnej politiky Izraela v Palestíne, a napriek všetkým výzvam, aby izraelská vláda prejavila seriózny záujem o mier zmrazením výstavby osád, tá od augusta, kedy začalo súčasné kolo mierových rozhovorov, oznámila niekoľko nových plánov na budovanie osadníckych bytov. Tým potvrdila obavy Palestínčanov, že jej slová o mieri sú len divadielkom, ktorého účelom je zakryť skutočný cieľ, ktorým je násilné vytláčanie Palestínčanov a ich koncentrácia na čo najmenšie územie a kolonizácia čo najväčšej časti ich pôdy.

 

  • Tesne pred začiatkom rozhovorov v auguste, Izraelská vláda schválila zámer vybudovať okolo 1200 bytov na palestínskych územiach, čím dala najavo, čo si myslí o celom mierovom snažení.
  • Toto rozhodnutie bolo nasledované vydaním povolenia pre ďalších 900 osadníckych bytov.
  • V októbri minister výstavby oznámil plány postaviť ďalších 3500 bytov na palestínskych územiach. Krátko na to Netanjahu ministra kritizoval a požiadal ho plán prehodnotiť.
  • Keď o mesiacten istý minister vyhlásil šialený plán na vybudovanie neuveriteľných 20 000 osadníckych bytov, Netanjahu už musel zasiahnuť zastavením plánu, aby zachránil rozhovory pred kolapsom.
  • Napriek tomu, dva týždne na to, izraelská armáda schválila výstavbu 829 bytov pre osadníkov.
  • 6. Januára 2014 Izrael oznámil schválenie 272 nových bytov.
  • o 4 dni oznámil zámer vybudovať ďalších 1400 bytov na okupovaných palestínskych územiach.
  • ani nie dva týždne po tom oznámil vybudovanie ďalších 381 bytov pre osadníkov.

Izraelská mierová organizácia Peace Now pred dvomi týždňami zverejnila údaje z ktorých vyplýva, že počet bytov, ktoré Izrael začal stavať na Západnom brehu sa zvýšil z 1133 v roku 2012 na 2534 v roku 2013 (roku obnovenia mierových rozhovorov), čo je viac ako dvojnásobný nárast. Z toho počet bytov, ktorých stavba sa začala z iniciatívy izraelskej vlády, sa zvýšil z 113 v roku 2012 na 1161 v roku 2013. To je viac ako 1000-percentný nárast.

 

Často sa stáva, že slova politikov sú v rozpore s ich skutkami. Je záležitosťou sedliackeho rozumu v takom prípade považovať za rozhodujúce skutky, tie prezrádzajú pravdu. Ak niekto tvrdí, že nefajčí a neustále ho nachytávame pri fajčení, môže tvrdiť čo chce, pravda je, že fajčí. Ak izraelská vláda hovorí, že sa všemožne snaží o mier a opakovane ju nachytávame pri tom ako útočí na palestínskych civilistov a ako budovaním osád ničí šancu na mier, pravda je, že mier nechce. Izraelská vláda svojimi skutkami dokazuje, že nechce umožniť vytvorenie palestínskeho štátu, ale vládnuť nad Palestíncami, že neuznáva rovnosť práv Palestínčanov a Židov, ale chce zneužívať svoju moc nad Palestínčanmi a budovať na ich území etnicky čisté kolónie plné násilníckych extrémistov. Izraelská vláda môže hovoriť čo chce koľko chce, ale ak sú jej slová v rozpore s jej činmi, pravdu prezrádzajú jej činy. Izraelská vláda aj teraz, keď akože prebiehajú mierové rozhovory, odmieta prestať kolonizovať Palestínu.

 

Keby izraelskí vládni politici boli aspoň konzistentní v tom čo tvrdia, bol by to iba rozpor medzi slovami a skutkami. Oni si, ale, odporujú aj vo svojich vyhláseniach. Kým na jednej strane niekedy hovoria o tom, že chcú mier, ktorý predpokladá vytvorenie Palestínskeho štátu podľa hraníc z roku 1967, inokedy sú celkom otvorení v tom, že vytvorenie palestínskeho štátu nechcú.

 

Napríklad, izraelský minister hospodárstva v júni minulého roka na konferencii osadníkov vyhlásil (alternatívny zdroj), že palestínsky štát nikdy nevznikne, aj kvôli existencii vyše pol milióna izraelských osadníkov: „Myšlienka,že palestínsky štát bude vytvorený v Zemi Izraela sa dostala do slepej uličky… Dnes je 400 000 izraelských občanov (osadníkov, pozn.) v Jedei a Samárii (Západný breh, pozn.) a ďalších 250 000 vo východnom Jeruzaleme… Musíme sa pohnúť ďalej od snahy presvedčiť, že palestínsky štát je nevhodný, musíme sa správať, ako keby táto myšlienka už bola za nami… Najdôležitejšia vec pre Zem Izraela je stavať, stavať, stavať.“

V tom istom mesiaci, štátny tajomník ministerstva obrany a vysoký predstaviteľ vládnej strany Likud vyhlásil: „Sme nacionálna vláda a nie vláda, ktorá založí palestínsky štát v hraniciach z roku 1967.“ Pre Times of Israel sa vyjadril ešte jasnejšie, keď povedal, že jastrabi vo vláde nedovolia vytvorenie palestínskeho štátu: „Ak bude snaha smerom k dvojštátnemu riešeniu, uvidíte sily, ktoré ho zablokujú vo vnútri strany a vo vláde.“

Námestníčka izraelského ministra dopravy a členka Netanjahuovej strany Likud vo verejnej diskusii so straníckym kolegom v auguste minulého roka, keď už bežali obnovené rokovania s Palestínčanmi, povedala, že ideálom strany Likud je a vždy bol Veľký Izrael, ktorý zahŕňa aj okupované palestínske územia a podľa jej slov aj Jordánsko. Podľa tohto ideálu by žiaden iný štát na území Veľkého Izraela nemal existovať:  „Členovia nášho hnutia nikdy nesúhlasili so založením palestínskeho štátu. Určite (Žabotinsky, ideologický otec Likudu) nikdy nesúhlasil, že ďalšia krajina by existovala v Zemi Izraela.“ Zdôraznila tiež, že Žabotinsky presadzoval židovský štát na oboch brehoch Jordánu. Podľa nej, „každý kto verí vo Veľký Izrael, nikdy nebol pripravený vzdať sa častí našej vlasti, dokonca ani nie kvôli mieru.“

Sám Netanjahu iba pred niekoľkými týždňami vyhlásil (doplňujúci zdroj) na Svetovom ekonomickom fóre, že „nemieni vysťahovať ani jednu osadu a vykoreniť ani jedného Izraelčana.“ A toto, prosím pekne, nie sú nejaké prekáračky medzi opozíciou a vládnucou koalíciou. Toto všetko sú politici strán, ktoré tvoria súčasnú izraelskú vládu.
 

Koniec mierových rozhovorov bol naplánovaný na apríl tohto roku. Ich výsledkom má byť konečná dohoda o vytvorení štátu Palestína a o mierovom usporiadaní vzťahov medzi Palestínou a Izraelom. Je čoraz zrejmejšie, že k dohode, kvôli izraelským obštrukciám nedôjde. Už sa hovorí o tom, že rokovania sa natiahnu o ďalšie mesiace. Scenár s nekonečnými mierovými rozhovormi, ktoré iba kryjú izraelskú okupačnú a koloniálnu politiku, pokračuje ďalej. Do kedy ešte?!

 

Súvisiace linky: 

Osadníci útočia

Židovskí osadníci

Útok osadníkov motorovými pílami

Palestínske polia horia

Terorizmus osadníkov

Teoristický útok v Abrahámovej mešite

Vojaci: Palestínske deti sme aj strieľali

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.