Založ si blog

Aktivista a novinár z Gazy príde do Bratislavy

Pre niekoho je Gaza synonymom zla, islamského fundamentalizmu a antisemitskej túžby zahnať Židov do mora. Pre iných je symbolom krutosti Izraela voči palestínskym civilistom, najväčším väzením sveta či dokonca koncentrákom. Pre prvých je peklom, ktoré Izrael (a nás) ohrozuje, pre druhých peklom, ktoré Izrael (s našim požehnaním) vytvoril. Takmer vždy však o nej hovoria ľudia z vonku ako o niečom vzdialenom, mimo nás. Pre Majeda je ale Gaza každodennou realitou, jeho domovom, a budúci týždeň o nej bude v Bratislave hovoriť.

 

Jeho rodina utiekla z územia dnešného Izraela počas Nakby v roku 1948. Majed sa už narodil a prežil život v utečeneckom tábore v Pásme Gazy. Ako väčšina Palestínčanov, nesúhlasí s izraelskou okupáciou a vystupuje proti nej. Keďže jeho názory a aktivity sa nestotožňujú ani s politikou Hamasu, niekoľko krát bol jeho bezpečnostnými zložkami nakrátko väznený a vypočúvaný.

 

Majed Abusalama sa angažuje v nenásilnom boji Palestínčanov za slobodu. Spolupodieľal sa na kampani Open Rafah Border, ktorá vyzbierala 15 000 podpisov za otvorenie hraničného prechodu medzi Gazou a Egyptom, spoluorganizoval demonštrácie proti izraelskému Prawer Planu, ktorý mal vyhnať okolo 40 000 beduínov z Negevskej púšte, je spoluzakladateľom Humanity Beats for Gaza, ktorá pomáha utečencom, a Intifada Youth Coalition, ktorá nenásilnými akciami protestuje proti izraelskej politike. S posledne menovanou organizáciou sa zúčastnil na proteste v tzv. nárazníkovom pásme, ktoré patrí ku Gaze, ale do ktorého Izrael zakazuje Palestínčanom vstup. Spolu s ďalšími aktivistami tam pod paľbou izraelských vojakov sadil olivovníky. Jedna z izraelských guliek Majedovi preletela pri hlave, druhá ho trafila do nohy.

 


 

Majed je tiež nezávislým novinárom. Spolupracuje s viacerými západnými médiami, pre ktoré informuje o udalostiach v Gaze. Za svoju prácu získal ocenenie Freedom of Expression od UNESCO a IFEX a bol finalistom Mediterranean Journalism Award. Často je tiež pozývaný na prednášky po európskych univerzitách. Momentálne je na jednom takomto prednáškovom turné (nie len, ale najmä v škandinávskych krajinách). V rámci neho zavíta v utorok aj do Bratislavy.

 

00n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prednáška v Nórsku.

 

00m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vo švédskom parlamente.

 

 

00o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christiana v Dánsku.

 

 

00p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prednáška a diskusia s Majedom Abusalamom organizovaná občianskou iniciatívou Zjednotení za mier v spolupráci s Akadémiou médií sa uskutoční v utorok 10. júna o 17:00 v Dome novinárov (na prvom poschodí) na Župnom námestí 7 v Bratislave. Ak sa chcete z prvej ruky dozvedieť ako vyzerá život v Gaze a podiskutovať o možnostiach nenásilného riešenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínou, ste srdečne vítaní.

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.