Založ si blog

Môžeme odpustiť ale nezabudneme

Vo štvrtok 15. mája si Palestínčania budú pripomínať Nakbu (katastrofu), teda násilné vyhnanie palestínskych civilistov z ich vlasti izraelskými oddielmi. Následkom masakrovania Palestínčanov a etnického vyčistenia územia novovznikajúceho Izraela sa polovica palestínskeho národa dala na útek. 700 000 palestínskym utečencom Izrael uzavrel hranice a tých, ktorí sa pokúsili vrátiť domov tajne, izraelskí vojaci strieľali. Dodnes majú títo utečenci zakázané vrátiť sa do vlasti.

 

Palestínčania na úteku:

1 72

 

1 731 78

1 94

1 97

1 84

1 92

1 93

Palestínčania v utečeneckých táboroch:

79

95

 

96

83

75

76

91

85

90

86

 

Máme dobrý zvyk pripomínať si veľké tragédie z minulosti. Holokaust, genocída Ukrajincov či genocída Arménov sú často spomínaným príkladmi v médiách. Genocídu pôvodných obyvateľov Ameriky médiá tak často nespomínajú, ale všetci o nej dobre vieme z mayoviek a westernov. Zo súčasnejších udalostí spomíname na genocídu v Rwande či etnické čistky v bývalej Juhoslávii. O Nakbe na Slovensku nie len, že málo kto vie, ale príbeh o vzniku Izraela je navyše obalený do opačného mýtu o hrdinskej obrane malého demokratického štátu proti presile okolitých arabských vojsk, ktoré ho napadli hneď v prvý deň existencie. Palestínčania sú v tomto príbehu neviditeľní.

Britský denník The Guardian pred týždňom uverejnil interaktívnu mapu Palestíny s okolo 500 dedinami, ktoré boli izraelskými oddielmi zničené. Môžete si všimnúť, že s ich likvidáciou izraelské komandá začali dávno pred vyhlásením nezávislosti a pred vstupom arabských vojsk do vojny.

 

z 71

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoci v minulosti bola populárna izraelská dezinformácia o tom, že Palestínčania odišli dobrovoľne a bez nátlaku, prípadne na príkaz generálov arabských armád, dnes už aj najlepší izraelskí historici priznávajú, že veľká väčšina z nich utiekla zo strachu pred zabitím vyvolanom masakrami vykonanými izraelskými ozbrojencami v palestínskych dedinách a že mnohí z nich boli aktívne vyháňaní izraelskými vojakmi streľbou do vzduchu a vyhrážkami.

(FILES)This file picture dated 1969 show

V zahraničí už Nakba nie je tabu. Uvidíme či slovenské médiá toto výročie opäť prejdú mlčaním alebo si konečne Nakbu všimnú?

 

Súvisiace články:

Izraelský veterán: Palestínčanov sme zabíjali a vyháňali

Iqrith – Vyhnanie a návrat kresťanských Palestínčanov

Vznik problému palestínskych utečencov v rokoch 1947-1949: Medzi mýtmi a skutočnosťou 

Nakba – Plestínska tragédia

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.