Založ si blog

Vianočná nádielka pokoja a mieru od židov, muslimov a kresťanov

Správy o spolužití kresťanov, muslimov a židov bývajú plné neporozumenia a násilia. V takejto mediálnej atmosfére je ľahké zabudnúť, že skutočný svet je omnoho pestrejší a že v ňom môžeme nájsť množstvo príkladov spolupráce, pomoci a priateľstva medzi veriacimi týchto troch abrahámovských vierovyznaní. Čas sviatkov pokoja a mieru je ideálny na pripomenutie skutočnosti, že veci môžu byť inak, že svet môže byť lepší, ak ho lepším spravíme. Inšpiráciu môžeme hľadať aj v nasledujúcich príbehoch.

 

Rabbi Baumann: “ľudia majú mylnú predstavu, že muslimovia nás nenávidia. Ale tu je príklad ako spolupracujeme.”

90b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keď čoraz starší a menej početní členovia židovskej komunity v Bronxe nevládali platiť za budovu synagógy a zostali bez miesta, kde by sa modlili, prichýlil ich pod strechu mešity imám z neďalekej muslimskej komunity. V nej už niekoľko rokov vykonávajú svoje piatkové šábesové modlitby. Príbeh priateľstva a pomoci medzi touto muslimskou a židovskou komunitou však začal omnoho skôr. V minulosti židovská kongregácia pomáhala mešite darovaním šiat pre chudobných a ďalšími darmi. Imám založil aj muslimskú školu a inicioval projekt priateľstva medzi ďalšími muslimskými a židovskými školami, v ktorom sa vytvárajú priateľstvá medzi židovskými a muslimskými deťmi.

 

V Národnej katedrále USA sa v rámci podpory medzináboženského porozumenia konali muslimské modlitby. Riaditeľka liturgie oslovila účastníkov pozdravom: „Salám, šalom, mier. Všetci ste tu vítaní.“ Vyzvala tiež: „Rozšírme svoje srdcia a usilujme sa prehĺbiť milosť, pretože vyznávame toho istého boha.“ Muslimský veľvyslanec Južnej Afriky v USA vo svojej kázni vyzval na ochranu kresťanov v muslimských krajinách a väčšiu toleranciu muslimov k odlišným náboženstvám. Modlitba kresťanských a muslimských predstaviteľov vyzdvihla význam dialógu a harmónie. Verše z Koránu, ktoré zazneli, dekan katedrály okomentoval slovami “krásny posvätný jazyk v krásnom posvätnom mieste.”

 

90c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aj tento rok sa konala Muslimsko-židovská konferencia. Zúčastnilo sa jej 99 mladých židov a muslimov z celého sveta. Keďže sa odohrávala počas bojov v Gaze, nemohli sa vyhnúť tejto bolestivej téme. Hosťujúcimi prednášajúcimi boli členovia izraelsko-palestínskej organizácie Bojovníci za mier, ktorá združuje bývalých  izraelských vojakov a palestínskych bojovníkov, ktorí sa vzdali násilia. Na konferencii zdôraznili potrebu dialógu a zmierenia. Účastníci sa tiež zúčastnili návštevy koncentračného tábora Mauthausen, kde recitovali židovské aj muslimské modlitby na počesť obetí tábora.

 


 

Počas letného bombardovania, bolo počuť veľa hlučných hlasov podporujúcich boje a zabíjanie nepriateľov. Ozývali sa však aj hlasy volajúce po mieri a pokojnom spolunažívaní. Demonštrácie v Jeruzalemsa, ktorú vidíme na fotke, sa zúčastnili stovky Izraelčanov a Palestínčanov, Židov aj Arabov.

 

90d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombardovanie Gazy zblížilo aj tamojšiu kresťanskú a muslimskú komunitu. Mnoho muslimských Palestínčanov, ktorých domy boli zničené prichýlili palestínski kresťania vo svojom kostole. Otec Manuel Musallam, miestny katolícky kňaz vyzval muslimov: “Ak vám zničia mešity, poďte zvolávať k modlitbe z nášho kostola.”

 

90r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V berberskej dedine v južnom Maroku žije muž, ktorý sa už takmer 70 rokov stará o židovské hroby. Sľúbil to svojmu kamarátovi, ktorý v 50-tych rokoch minulého storočia odišiel z Maroka do Izraela. Pred odchodom požiadal muslimského kamaráta, aby sa staral o hroby jeho rodiny. Ten od vtedy každý rok kupuje krabicu farby a nanovo premalováva hebrejské nápisy na hroboch. Na námietku, že je už starý a že už pre kamaráta urobil dosť, odpovedá: “Sľub je sľub. Budem pokračovať v tom čo musím robiť… kým sa môj kamrát Moše nevráti… alebo kým nezomriem.”

 

90e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Lýbii stojí 2000 rokov stará synagóga. Už niekoľko desaťročí je opustená. Stráži ju jedna berberská muslimská rodina. Starý otec chránil v roku 1948 miestnych židov s puškou v ruke. Otec počas Kaddáfiho režimu tajne dohliadal na synagógu. Teraz ju stráži syn. Hovorí: “Je to o cti a rešpekte k našim susedom a ich viere.”

 

90f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portál judaism-islam.com píše o zvýšenom počte muslimami rekonštruovaných synagóg v ostatnom desaťročí. Týchto 14 synagóg bolo rekonšturovaných v Tunisku, Turecku, Egypte, Maroku, Libanone a Sýrii.

 

90g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djerba, Tunisko.

 

90h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Edirne, Turecko.

 

90i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejrút, Libanon.

 

V palestínskej dedine Kufr Kanna (biblickej Káne galilejskej) situovanej v Izraeli pripravujú postavenie mešity a kostola v jednej budove ako symbol jednoty palestínskych kresťanov a muslimov.

 

90j

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Berlíne zase plánujú postaviť chrám, ktorý bude slúžiť kresťanom, židom a muslimom. Prispieť na jeho stavbu kúpou tehly môže každý.

 

90k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V reakcii na nárast islamofóbie a prejavov politikov namierených proti muslimom v americkom štáte Oklahoma kresťania a židia v Tulse takto verejne vyjadrili podporu miestnej muslimskej komunite.

 

90l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna z kampaní organizácie Jewish Voice for Peace (Židovský hlas za mier) je zameraná proti islamofóbii. Tento rok uverejnili video, v ktorom jej členovia obnovujú svoj záväzok postaviť sa proti policajnému sledovaniu muslimskej komunity… proti islamofóbnym reklamám na verejných miestach… proti antimuslimskému zaujatiu v médiách… proti islamofóbii, ktorej sa dopúštaju naše inštitúcie a vláda… proti lžiam a propagande o muslimoch…

 


 

Po tom čo muslimskí extrémisti v libanonskom Tripolise zapálili knižnicu budovanú kresťanským kňazom, ľudia zo všetkých náboženských skupín sa spojili, aby knižnicu obnovili. Majiteľa knižnice teší najmä spolupráca kresťanov a muslimov, vrátane muslimských imámov.

 

90m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na násilný akt izraelských extrémistov, ktorí podpálili spoločnú židovsko-arabskú školu v Jeruzaleme a na jej steny nasprejovali nenávistné slogany proti Arabom, arabské a židovské deti zo školy odpovedali demonštrovaím svojej vôle žiť spolu bok po boku v priateľstve a mieri.

 

90n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nápisy na transparentoch: “Židia a Arabi odmietajú byť nepriatelia“, „Sme spolu bez nenávisti a strachu“.

 

Na začiatku tohto roka neznámi neonacisti vo Švédsku nastriekali na bránu mešity hákové kríže. Tento rasistický útok však nezostal bez odozvy. O niekoľko dní neskôr na bráne mešity muslimov čakali kvety – tiež od neznámych “páchateľov”. Na sprievodnom liste stálo: „Kvet za každý skutok nenávisti. Útok na vás je útokom na Švédsko! Stojíme spolu!“

 

90p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niečo podobné sa stalo aj na Slovensku. Na bránu vedúcu k Nadácii Milana Šimečku, ktorá okrem iného presadzuje toleranciu voči židom a muslimom, v lete neznámi páchatelia nasprejovali nápis “nechceme multikulty”. Na druhí deň pracovníkov Nadácie čakala kytica kvetov s poďakovaním za ich prácu.

 

90q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advent je čas príprav na Vianoce, zdobenia vianočných stromčekov, spievania kolied a modlitieb. Je tomu tak aj v arabskom svete. V libanonskej dediny využili túto príležistosť na utuženie priateľstva a jednoty libanonských kresťanov a muslimov. Vianočné koledy spieval zbor muslimských dievčat a v kostoloch zneli aj verše z Koránu.

 


 

To, aký je svet, je z veľkej časti našim dielom. Nemôžeme ovplyvniť či sa niekde vyskytne zemetrasenie, tsunami alebo hurikán, ale vieme ovplyvniť ako sa správame k iným ľuďom, k iným národnostiam či príslušníkom iných vierovyznaní. Nie sme pasívnymi prijímateľmi faktov, sme aj ich tvorcami. Každý z nás svojimi postojmi, slovami a činmi prispieva k tomu v akom svete žijeme. Ak chcete menej nenávisti a vojen, ak chcete vo svete viac porozumenia a priateľstva, premýšľajte, hovorte a konajte tak, aby sa to uskutočnilo.

 

90s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vianočný pozdrav z palestínskeho Ramalláhu.

 

 

90a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dalaj Lama so študentkami a študentami tibetskej medicíny v Indii.)

 

Súvisiace články:

Židia, muslimovia, kresťania – poslovia nádeje

Muslimovia v Osvienčime

Odpusť mi brat môj

Mier nie je extrém

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.