Založ si blog

Gaza chce žiť

Väčšina ľudí v Gaze sú utečenci vyhnaní Izraelom v roku 1948. Od vtedy čakajú na možnosť vrátiť sa domov. Zatiaľ žijú pod okupáciou, neľudskou blokádou a opakujúcimi sa masakrami spolu s pôvodnými obyvateľmi pásma. Mnohí z nich si čakanie na lepšie časy skracujú vytváraním lepších časov tu a teraz uprostred okupačnej devastácie.

 

Ako ľudia v štvrti Zajtún, ktorí sa po ostatnom bombardovaní v roku 2014 rozhodli vymaľovať svoje domy veselými farbami, ozdobiť ich kvetmi a rastlinami a tak vytvoriť hlavne deťom príjemnejšie miesto na život.

 


 

Mahfouz Kabariti vytvára lepšie časy zbieraním automobilových veteránov rôznych značiek, ktoré pripomínajú staršie a pre Gazu určite lepšie časy.

 


 

Munir Šindi si luxuxného veterána, Mercedes Gazelle z roku 1927, rovno vyrobil svojpomocne z náhradných dielov. Z tohto modelu bolo vyrobených iba 300 kusov. Jeden ďalší s neskorším rokom výroby je teraz v Gaze.

 

Video po kliknutí na foto (Zdroj: AJ+):
82n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fayez al-Hindi zase našiel mini-riešenie na problém nedostatku nezávadnej vody. Svojpomocne si vyrobil solárnu čističku ktorá pomocou jednoduchej destilácie dokáže vodu vyčistiť i odsoliť.

 


 

Hudba pomáha palestínskym deťom prežiť nie len každodennú mizériu života na jednom z najnevhodnejších miest pre život, ale aj peklo izralského bombardovania. Budovu ich hudobnej školy zbombardovanú počas masakra v roku 2014 presťahovali do nemocnice. To je ich útočisko, kde si tvoria kus sveta, aký by mal byť. Na záberoch natočených parkúristami trénujúcimi na pieskových dunách vidno aj prvý deň izraelského bombardovania v roku 2012.

 


 

Necelý rok po masakri ľudia v Gaze presne v čase konania filmového festovalu v Cannes usporiadali uprostred čerstvo zničených budov svoj vlastný filmový festival s názvom Karáma (Dôstojnosť).

 


 

V Gaze sa koná množstvo aktivít pre deti, ktorých účelom je poskytnúť im možnosť byť deťmi, zabudnúť na vojnu, iba sa hrať a tešiť sa zo života.

 


 

Známe sú podujatia púšťania šarkanov, ktorými deti v Gaze prelomili svetové rekordy alebo vyjadrili solidaritu s obeťami Tsunami v Japonsku.

 


 

Hudbe sa venuje aj táto pätica mladých Palestincanov. Aj počas masakra pred dvomi rokmi robili všetko pre splnenie svojho sna dostať sa na arabskú obdobu súťaže Československo má talent. Svoje videoprihlášky natáčali a posielali počas krátkych období dočasných prímerí. Cestou prechádzali popri zničených budovách. Tri krát sa z hraníc vrátil späť, pretože ich cez ne do Egypta nepustili. Takto vyzerá radosť z ich úspechu.

 


 

Títo ľudia, deti aj dospelí, si nezaslúžia žiť v gete, v ktorom žijú. Ich životy nemajú o nič menšiu hodnotu ako životy ľudí v Európe či kdekoľvek inde a nezasluhujú si o nič menšiu ochranu než životy detí a dospelých v Tel Avive či kdekoľvek inde. Palestína mala byť už dávno slobodná, no bez úsilia nás všetkých sa to nestane.

 

Súvisiace články

Slovenka Lucia priniesla deťom na Blízky východ radosť a hru

Božský hlas z Gazy

Kto sú Palestínčania a čo chcú?

Mier nie je extrém

Palestínski kresťania – zabudnutá obeť okupácie

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia