Založ si blog

Gaza v pohybe

Neoddeliteľnou súčasťou Palestíny je Gaza – jedno z najhorších miest na život. Gaza to sú v prvom rade ľudia, ktorí iba chcú žiť a byť šťastní. Napriek neľudským podmienkam, ktoré ich obklopujú, sa usilujú nájsť si kúsok miesta pod slnkom.

 

Ako napríklad bežec Nader Al-Masri, ktorý reprezentoval Palestínu na mnohých podujatiach vrátane Olympiády v Pekingu. Trénuje medzi ruinami, pretože oblasť, kde býva, Izrael v roku 2014 zrovnal so zemou – vrátane jeho domu, pod ktorého ruinami zostali jeho medaile a poháre. Minulý rok vyhral Palestínsky maratón v Betleheme.

 


 

Alebo ako telesne hendikepované basketbalistky z Gazy. S pomocou Červeného kríža, ktorý okrem iného poskytol množstvo špeciálnych vozíkov, ich trénuje Jess Markt z USA. Trénuje aj palestínskych trenérov. Spolu je tu už osem tímov paralympijského basketbalu.

 


 

V Gaze už niekoľko rokov funguje parkúrová scéna. Nie len na ruinách budov zničených izraelským bombardovaním chlapci trénujú skoky, saltá, beh, šplhanie… Preskakujú aj strechy funkčných a obývaných budov a využívajú všetko čo je k dispozícii, pieskové duny, múry, asfalt, parky, stromy… Parkúristi z Gazy zaujali mnohé svetové média, ktoré o nich spravili reportáže (CNN, ARTE, DW a ďalšie).

 


 

Gaza má aj svojich nindžov. Ich tréner sa tomuto starému japonskému bojovému umeniu začal venovať, aby získať sebadôveru a prekonal traumy z vyrastania v prostredí, ktoré podľa OSN o niekoľko rokov bude neobývateľné. To isté pomáha týmto športom dosiahnuť aj mladším chlapcom.

 


 

Ďalší sa venujú surfovaniu či street workoutu a v Gaze vyrastá superohybný malý spiderman 🙂

 

82m

(NurPhoto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A prisťahoval sa do nej aj legendárny Jean-Claude van Damme.

 


 

Aj ľudia v Gaze a na ostatných územiach Palestíny by radi žili normálne, ako ľudia kdekoľvek inde. V súčasnosti to môžu len s ťažkosťami. Aby si život mohli užívať na plno, je potrebné ukončiť nekonečne dlho trvajúcu vojenskú okupáciu, takmer desaťročie trvajúcu blokádu a nedovoliť už žiaden masaker. Keďže leví podiel na neutešenom stave Palestíny nesie Západ, sú to práve krajiny Západu, ktoré musia urobiť rozhodujúce kroky k tomu, aby sa tak konečne stalo.

 

Súvisiace články

Slovenka Lucia priniesla deťom na Blízky východ radosť a hru

Božský hlas z Gazy

Kto sú Palestínčania a čo chcú?

Mier nie je extrém

Palestínski kresťania – zabudnutá obeť okupácie

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

 

„PS je príliš diplomatické ohľadom Gazy“

18.06.2024

Už dlhší čas nosím v hlave nápad začať robiť rozhovory so zaujímavými ľuďmi na zaujímavé, najmä spoločensko-politické otázky. Nedávno sa ten nápad dočkal prvého pokusu. S Petrou Kováč som sa porozprával o chystanom proteste, ktorý sa medzičasom už udial. To bol prvý dôvod rozhovoru. YouTube Direkt Druhý dôvod bol jej názor na mlčanie Progresívneho [...]

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.