Založ si blog

Gaza v pohybe

Neoddeliteľnou súčasťou Palestíny je Gaza – jedno z najhorších miest na život. Gaza to sú v prvom rade ľudia, ktorí iba chcú žiť a byť šťastní. Napriek neľudským podmienkam, ktoré ich obklopujú, sa usilujú nájsť si kúsok miesta pod slnkom.

 

Ako napríklad bežec Nader Al-Masri, ktorý reprezentoval Palestínu na mnohých podujatiach vrátane Olympiády v Pekingu. Trénuje medzi ruinami, pretože oblasť, kde býva, Izrael v roku 2014 zrovnal so zemou – vrátane jeho domu, pod ktorého ruinami zostali jeho medaile a poháre. Minulý rok vyhral Palestínsky maratón v Betleheme.

 


 

Alebo ako telesne hendikepované basketbalistky z Gazy. S pomocou Červeného kríža, ktorý okrem iného poskytol množstvo špeciálnych vozíkov, ich trénuje Jess Markt z USA. Trénuje aj palestínskych trenérov. Spolu je tu už osem tímov paralympijského basketbalu.

 


 

V Gaze už niekoľko rokov funguje parkúrová scéna. Nie len na ruinách budov zničených izraelským bombardovaním chlapci trénujú skoky, saltá, beh, šplhanie… Preskakujú aj strechy funkčných a obývaných budov a využívajú všetko čo je k dispozícii, pieskové duny, múry, asfalt, parky, stromy… Parkúristi z Gazy zaujali mnohé svetové média, ktoré o nich spravili reportáže (CNN, ARTE, DW a ďalšie).

 


 

Gaza má aj svojich nindžov. Ich tréner sa tomuto starému japonskému bojovému umeniu začal venovať, aby získať sebadôveru a prekonal traumy z vyrastania v prostredí, ktoré podľa OSN o niekoľko rokov bude neobývateľné. To isté pomáha týmto športom dosiahnuť aj mladším chlapcom.

 


 

Ďalší sa venujú surfovaniu či street workoutu a v Gaze vyrastá superohybný malý spiderman 🙂

 

82m

(NurPhoto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A prisťahoval sa do nej aj legendárny Jean-Claude van Damme.

 


 

Aj ľudia v Gaze a na ostatných územiach Palestíny by radi žili normálne, ako ľudia kdekoľvek inde. V súčasnosti to môžu len s ťažkosťami. Aby si život mohli užívať na plno, je potrebné ukončiť nekonečne dlho trvajúcu vojenskú okupáciu, takmer desaťročie trvajúcu blokádu a nedovoliť už žiaden masaker. Keďže leví podiel na neutešenom stave Palestíny nesie Západ, sú to práve krajiny Západu, ktoré musia urobiť rozhodujúce kroky k tomu, aby sa tak konečne stalo.

 

Súvisiace články

Slovenka Lucia priniesla deťom na Blízky východ radosť a hru

Božský hlas z Gazy

Kto sú Palestínčania a čo chcú?

Mier nie je extrém

Palestínski kresťania – zabudnutá obeť okupácie

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.