Založ si blog

Ako sa stránka Marián Kotleba je fašista zamotala do vlastných konšpirácií

Pred asi týždňom Denník N uverejnil rozhovor s veľvyslancom Izraela, v ktorom predstaviteľ tohto štátu radil ako bojovať proti Kotlebovcom na Slovensku. Nepozorným alebo nedôsledným odporcom kotlebizmu na tom neprišlo nič zvláštne; pozdieľali ho a olajkovali aj úprimne mysliaci odporcovia akýchkoľvek foriem fašizmu, rasizmu či xenofóbie. Ja som sa voci tomu ohradil: Volat predstavitela rasistického režimu v inom štáte, aby nám radil ako poraziť vlastných rasistov, je gól do vlastnej brány. A potom sa to spustilo.

 

49a1

 

 

 

 

 

 

 

(Pri písaní komentu som sa pomýlil; z kontextu je zrejmé, že malo byť „ako Mizík o Židoch“.)

 

Tento koment a k nemu link na kritický článok o izraelskej ministerke spravodlivosti som napísal na facebookovej stránke Marián Kotleba je fašista. Veľa som od toho nečakal, len som nechcel, aby pozitívna prezentácia veľvyslanca zostala visieť bez kritickej reakcie. Lenže adminka stránky si zmyslela, že mi dá lekciu. Odpovedala mi výsmešne a kritikov Izraela označila za “bambusov”.

 

Neopetoval som jej to rovnako, ale slušne a k veci som sa pýtal ďalej a argumentoval, prečo je izraelský režim ako spojenec proti rasizmu neprijateľný.

 

49b-2

 

 

 

 

 

Adminka s urážkami pokračovala aj po tom, čo sa nezúčastnení ľudia začali ozývať proti jej nepochopiteľným a nevyprovokavným útokom a čím ďalej tým viac sa ponárala do hlbín vlastného bizarného sveta, v ktorom každý kto sa kriticky ozval bol nepriateľ. Mňa a kamarátku Barboru Weberovú (jej pohľad si môžete prečítať tu), ktorá sa do diskusie zapojila, začali označovať (už sa k nej pridali ďalší admini) za antisemitov a boľševikov a o ostatných diskutéroch konšpirovali, že sú nami zorganizovanou úderkou.

 

48l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dlho som odolával a vecne som odpovedal k téme izraelského rasizmu a neprijateľnosti tolerovania zahraničného rasizmu, respektíve spájania sa s ním za účelom boja proti domácemu rasizmu, ale keď nás označili za náckov, prirovnali k fašistom, a Arabov označili za “arabákov”, niečo malé som vrátil naspäť.

 

Mňa aj kamarátku zo stránky zablokovali, naše príspevky zmazali a začali prekrúcať naše slová a vymýšľať o nás klamstvá, napríklad, že sme žiadali zničenie Izraela. Bez možnosti overiť si ich tvrdenia porovnaním s originálmi a so zamedzením našej možnosti na obhjobu sa pustili z uzdy a začali vystrájať ako tie najhoršie konšpiračné weby.

 

48g-2

 

 

 

 

 

 

 

 

(„Účastníčka“ na nikoho neútočila, nehovorila, že Izrael je fašistický štát, a keďže nie je správkyňou tej stránky, zablokovať prístup na ňu nikomu nemohla.)

 

Čo tam po tom; hlúpych stránok je na facebooku ako maku. Lenže táto nemala byť taká. Jej zápas proti kotlebám som, ako mnoho iných ľudí, podporoval a nevediac, kto ju spravuje, som ju mal lajknutú takmer od začiatku jej existencie. Je to jedna z vlajkových lodí anti-fašistického tábora, ktorý druhej strane oprávnene vyčíta šírenie hoaxov, konšpiračiek, lží, nálepkovanie, urážky, hrubosť a xenofóbiu. Kotlebovsky nízku úroveň uvažovania a správania od takéhoto typu stránok jednoducho nečakáte.

 

Debatu ešte pred zmazaním príspevkov stihlo prečítať dosť ľudí, boli svedkami aj následného prekrúcania priebehu diskusie a keďže zrejme podobne ako ja takúto ukážkovú demagógiu nečakali, mnohí sa v dobrej viere proti manipulačným spôsobom adminov ohradili. Niektorí z nich ma poznajú osobne a vedeli, že to, čo tam o mne šírili, nie je pravda, no ozvali sa aj takí, ktorých osobne nepoznám – za všetkých spomeniem Pavla Hardoša, ktorý môj zápal za Palestínu vonkoncom nezdieľa a ktorého skúsenosť a pozorovanie si môžete prečítať tu). Všetkým za ich jasný postoj patrí veľká vďaka.

 

Aj voči nim sa otočil hnev správcov stránky: Väčšinu ich príspevkov zmazali, pooznačovali ich za antisemitov, extrémistov, lavičákov a slniečkarov a zablokovali možnosť komentovania, aby sa nemohli brániť.

 

47h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do svojich klamstiev namočili aj Juraja Smatanu, ktorého vraj „naša skupina“ napadla.

 

47a

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvláštne, ani pán Smatana o žiadnom útoku nevie.

 

47c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47d

 

Pri chaotickom kopaní do všetkých strán a zamotávaní sa do vlastných halucinácií sa im podaril aj jeden zábavný kúsok. Označením svojich odporcov za antisemitských fašistov a zároveň za slniečkarov vymysleli azda nový politický prúd: Nácek-slniečkar. Božie.

 

Najnovšie radšej vymazali celý svoj pôvodný status s linkom na článok s veľvyslancom aj s celou dlhou diskusiou, z ktorej som si ešte pred tým stihol spraviť niekoľko screenshotov. Zostalo im tam ich bolestínske vyplakávanie nad údajným “zorganizovaným útokom”, ktorého sa stali terčom, a targikomické vytešovanie sa nad tým, ako odhalili “fašistov”. Z pôvodného množstva kritických ohlasov zostalo už len torzo.

 

48f-3

 

 

 

 

 

 

 

 

V priebehu jedného dňa sa z rešpektovanej stránky stala stoka, od ktorej mnohí jej bývalí fanúšikovia dávajú ruky preč a k odlajknutiu či nahláseniu nabádajú aj ostatných. Bez ohľadu na postoj k Palestíne-Izraeli, admini naplno obnažili svoj temný svet – v mnohom podobný tomu, proti ktorému údajne bojujú.

 

48b2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokiaľ ide o problém okupácie, stránka jasne napísala “jednoznačne a plne podporujem Izrael” a na základe postoja k tejto podpore osočovala a blokovala ľudí.

 

49i-2

 

 

 

 

 

Tým použila klasický pro-izraelský trik, v ktorom antisemitskú neznášanlivosť testujú na základe vzťahu k štátu, ako keby človek nemohol mať plno pádnych a legitímnych dôvodov prečo k jeho politike či režimu nemať pozitívny vzťah.

 

48k-kopia

 

V obhajobe izraelskej politiky išli tak ďaleko, že popreli existenciu okupácie Palestíny. To je postoj typický pre izraelskú krajnú pravicu, pre osadníkov, ktorí snívajú svoj náboženský sen o Veľkom Izraeli, ktorý im podľa nich daroval Boh, a v realizácii ktorého neváhajú fyzicky likvidovať Palestíncanov. (Či je izraelská kontrola nad palestínskymi územiami okupáciou si môžete prečítať tu; ako tá kontrola v praxi vyzerá sa dozviete tu).

 

49d-2

 

 

 

 

 

 

 

Tých, ktorí s ich podporou Izraelu nesúhlasia sami vyzvali, aby sa odlajkovali.

 

47j

 

 

 

 

Ako je to možné? Admini stránky sa vari zbláznili? Na Slovensku bojujú proti fašistom a pri tom zastávajú pozície totožné s tým najhorším čo v izraelskej politike existuje, s izraelskými kotlebami? Bojujú proti konšpiračkám a manipulácii a pritom sami robia to isté? Stačí si však prečítať čo o sebe píšu na webstránke csecho.eu, na ktorú odkazujú zo svojho facebooku, a dôjde vám, že sa tu stal jeden obrovský omyl.

 

47f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“My, národ Československý, …chceme budovat naši společnost na základech duchovních a využít k tomu naši moc státoprávní. Jelikož základním právem a podstatou bytí je právo žít, chceme, aby naše společnost posvětila toto právo tím, že bude vybudovaná na základě zákonů Stvořitele, což je též cestou k dalším cílům lidské společnosti, ke štěstí a blahobytu, neboť pouze pakliže se společnost řídí podle pravidel, která jsou pravdivá, může na nich budovat své cíle. Řízení se lidskými ideologiemi znamená podléhat neustálým omylům a zneužitím, které doprovázely lidstvo po celou historii a vedly je do nesmyslných válek a diktatur, ale i zkázy mravní a potažmo i duchovní, což mělo vždy za následek ztrátu blahobytu, dobré vůle mezi lidmi a vznik nemocí. Ale společnost založená na základě víry v Boha nejen, že stojí na silných základech, ale zaslouží si i Božího požehnání.
… z ideálů svobody se staly otřepané fráze a vize světa bez hranic uskutečnovaná v Evropské unii se mění v nový žalář národů s paradoxními zákony kafkovského stylu kvůli nedostatku těchto hodnot…. Zároveň vidíme úpadek rodiny, morálky a mezilidských vztahů. Návratem k duchovním základům chceme tuto skutečnost napraviť.”

 

Blábol nie nepodobný tým z alternatívnych konšpiračných webov.

 

Nič z tohto všetkého sa pritom nemuselo stať. Rovnaký kritický koment som adresoval kamarátovi, ktorý zdieľal článok s izraelským veľvyslancom. On to odignoroval a tým to haslo. Arogancia správcov nám však umožnila nahliadnuť do kuchyne, v ktorej sa varí čudne zapáchajúca zmeska. Vyrobili si tým strašnú hanbu a zdiskreditovali do vtedy solídne sa tváriacu FB stránku.

 

V zápase proti fašizmu sa treba spájať, ale nie s každým. Proti kotlebám, napríklad, nikdy nebudem stáť po boku predstaviteľov Izraela, tak ako proti izraelskému apartheidu nikdy nebudem stáť po boku kotlieb. Nikto so zdravým rozumom by sa spájať s manipulátormi, konšpirátormi, xenofóbmi a náboženskými tmármi nemal – ani proti kotlebám, ani proti režimu Izraela.

 

Súvisiace články:

Predstavitelia Izraela: Náš režim je apartheid

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

OSN zakazuje, Izrael ignoruje

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.