Založ si blog

Izraelské „rež a rúbaj“

Mediálny obraz Izraela ako vyspelej demokracie, ktorá sa “iba bráni” je ľahko vyvrátiteľný. Stačí sa pozrieť na to čo sa v Izraeli deje a akou ideológiou je hnaná jeho politika. Začnime každoročným pochodom vlajok – obdobou kotlebovských pochodov na Slovensku s tým rozdielom, že izraelskí “kotlebovci” sú už dávno významnou vládnou silou.

 

Každý rok v máji si izraelskí ultrapravicoví extrémisti pripomínajú vojenské dobytie Východného Jeruzalema v roku 1967 pochodom nenávisti. Rozvášnený dav nacionálno-náboženských fanatikov (medzi ktorými sú hlavne tínedžeri, ale aj dospelí a malé deti) v tričkách rasistických organizácii v ten deň demonštruje svoju dominanciu nad Palestínčanmi pochodovaním cez muslimskú štvrť starého mesta.

 

Na palestínskych uliciach vykrikujú heslá ako “Muhammad je mŕtvy” alebo že je “buzík” či “sku*vysyn”. Niektoré ďalšie sú “Žid je miláčik, Arab je sku*vysyn”, “pomsta na Palestíne”, “Kahana” (meno zakladateľa židovskej teroristickej organizácie). Namiesto toho, aby im úrady tento provokatívny pochod zakázali, alebo presmerovali do židovských častí mesta, polícia im robí asistentov a Palestínčanov v ten deň z trasy pochodu vypracú a odporučia im zavrieť obchody. V roku 2015 aj fyzicky napádali palestínskych novinárov.

 


 

V roku 2016 to vyzeralo podobne, síce bez bitky, ale s heslami „nech zhorí vaša dedina“ a „uctievajte Boha Nakbou“ (označenie pre etnické vyčistenie Palestíny počas zakladania Izraela) navyše a s účasťou izraelských vládnych politikov. Takmer každý rok sme svedkami tých istých prejavov nenávisti a rasizmu pod vlajkami Izraela (Rok 2014 aj s heslom “nech zhorí mešita”, 2013, 2012, 2011 – tu pridali aj heslá ako “smrť ľavičiarom” a “podrežte Arabov”). Palestínčania niekedy proti týmto rasistickým pochodom protestujú, niekedy sa konajú menšie akcie za mierové spolužitie Židov a Arabov, ale tento deň je v prvom rade demonštráciou sily izraelského fanatizmu.

 

A potom sú tu menšie pochody muslimskou štvrťou každý mesiac. Aj tu sú ulice vyčistené od Palestínčanov, aby im “kotlebovci” mohli pod oknami vykrikovať „Smrť Arabom“ a podobné vysoko duchovné heslá. Ako vidno, na pochode sa opäť zúčastňujú aj deti. Nevdojak si človek spomenie na obľúbené klišé o tom, ako Palestínčania učia svoje deti nenávisti. Čomu učí svoje deti Izrael?

 


 

Žiaľ, nejde len o slová; to čo vykrikujú, títo vypatlanci myslia vážne a aj to realizujú. “Mstia” sa na Palestíne, podpaľujú palestínske domy a zabíjajú Palestínčanov. Pod ochranou svojej vlády kolonizujú územie cudzieho štátu a zo svojich ilegálnych osád robia výpady na palestínskych susedov. Pri jednom takom útoky z konca roku 2015 boli zachytení ako kameňmi rozbíjajú odparkované auto.

 


 

Výsledkom je tiež rozbitá hlava anglického dobrovoľníka, ktorý miestnym palestínskym farmárom pomáhal zbierať olivy zo stromov. Hovorí, že osadníci ich napadli najskôr streľbou zo zbraní, potom palicami, kameňmi a kopancami.

 

65b

(Foto: Ješ Din)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osadníci, ako vidno, nenapádajú len miestnych Palestínčanov, ale aj ich zahraničných priateľov, dobrovoľníkov, či mierových aktivistov. Izraelská armáda im v tom takmer vôbec nebráni a izraelská polícia ich za to takmer nikdy nestíha.

 

Nie len to, oni napádajú aj Izraelčanov, Židov, ktorí si dovolia zastať sa napádaných Palestínčanov. Na nasledujúcich záberoch osadník útočí na rabína. Rabbi Ascherman z organizácie Rabíni za ľudské práva, podobne ako britský dobrovoľník vyššie, pomáhal palestínskym farmárom oberať olivy z ich pôdy, keď skupina kolonistov zišla z osady, pokradla Palestínčanom náradie a založila v sade požiar. Rabbi Ascherman šiel oheň uhasiť no v tom sa mu postavil do cesty džentlmen v čiernej kukle a s nožom v jednej ruke a kameňom v druhej ho napadol.

 


 

Osadnícke deti sa často už od útleho veku učia nie len nenávisti, ale aj jej praktickej realizácii v podobe útokov na palestínskych civilistov. Pro-izraelskí apologéti, zvyknú obhajovať násilie izraelských vojakov proti palestínskym deťom, tým, že ich musia zatknúť alebo rovno zastreliť, keď hádžu kamene. Nuž, ponechajme bokom fakt, že vojaci zatýkajú aj náhodne chytené palestínske deti, ktoré kamene nehádzali, že kým palestínske deti hádžu kamene najčastejšie na vojakov, osadnícke deti ich hádžu na palestínskych civilistov, ako aj rozdiel medzi tým, keď okupovaný hádže kameň na okupanta, a tým, keď kolonista hádže kameň na kolonizovaného, Ak vojaci musia tvrdo zakročiť proti deťom hádžucim kamene, prečo nezatýkajú tieto deti?

 


 

Prečo im ani nebránia v hádzaní kameňov na dom palestínskych civilistov, hoci sa nachádzajú hneď pri nich? Odpoveď je jednoduchá. To iba palestínske deti majú pod hrozbou drakonických trestov zakázané hádzať kamene, deti izraelských kolonistov hádzať kamene na palestínskych civilistov majú dovolené. Osadníci na rovnaký dom hádzali kamene aj v noci pred tým – o štvrtej nadránom aj o jednej v noci .

 

Predstavte si, že by nepriateľský susedný štát (pre lepšiu obraznosť povedzme Maďarsko, aj keď to nie je nepriateľský štát a dúfajme, že ním ani nikdy nebude) obsadilo územie, na ktorom bývate a do vášho susedstva by nasťahovalo svojich násilných extrémistov (povedzme členov Jobbiku), ktorých by chránila maďarská okupačná armáda a toto by vám a vašim deťom robili. A vy by ste sa nemali ako obrániť ani kam sa obrátiť so sťažnosťou. Viete si predstaviť žiť takto celý život? Žije tak obrovské množstvo Palestínčanov. Aj s deťmi. Nemajú na výber a nikto im nepomôže.

 

Sú to fanatici, ktorí snívajú o tom, že získajú celú Palestínu a jej pôvodných obyvateľov z nej vykopnú, že zbúrajú mešitu Al-Aksa v Jeruzaleme a na jej mieste postavia Šalamúnov (tzv. Tretí) chrám čím nastolia dobu mesiáša. Že pri plnení tejto fantazmagórie môžu pripraviť o život nespočet ľudí alebo vyvolať svetový náboženský konflikt ich netrápi. Oni plnia božiu vôľu a niektorí z nich sú pre to ochotní zabíjať, ako osadnícka teroristická organizácia, náhodne odhalená tesne pred vykonaním bombového útoku na palestínsku dievčenskú školu. Títo boží bojovníci úplne otvorene hovoria o tom, že ich k tomu hnala ich zvrátená interpretácia Biblie.

 


 

Žiaľ, niekedy sa im ich úchylné plány aj podaria, ako keď pred dva a pol rokmi uniesli a za živa upálili 16-ročného palestískeho tínedžera z Jeruzalema. A doslova peklo na zemi pred rokom a pol urobili rodine Dawabšeh v dedine Duma, keď v dome, ktorý podpálili, uhorela takmer celá rodina – matka, otec a jedenapolročné bábo. S ťažkými popáleninami prežil iba štvorročný chlapec, ktorého teraz s láskou vychovávajú dedo a babka. Páchatelia nechali na stenách nápisy “pomsta” a “nech žije mesiáš”.

 


 

Po takýchto veľkých tragédiách, ktoré sa dostanú na titulky novín, sa predstavitelia Izraela radi ukazujú na obrazovkách a hovoria ako odsudzujú tieto činy, zaprisahávajú sa, že teraz už s týmito extrémistami zatočia a, aby sa nepovedalo, pár jednotlivcov aj pozatýkajú a odsúdia. No v skutočnosti pokračujú v ochrane osadníkov, rozširovaní osád, búraní domov Palestínčanov, v ich vyháňaní z územia a zaberaní ďalšej pôdy pre ďalšie kolónie. Pokračujú aj v nenávistnej rétorike k Palestínčanom, ktorá posmeľuje k ďalším násilným útokom proti nim a skôr či neskôr sa udeje ďalšia “titulková” tragédia s následnými krikodílými slzami predstaviteľov Izraela. Medzi veľkými tragédiami sa samozrejme udeje množstvo násilia a dokonca aj zabíjania, ktoré sa do západných médií nedostane. A takto to ide dokola.

 

Len pár týždňov po upálení rodiny Dawabšeh osadníci v noci podpálili beduínom stan. Deti v ňom v tú noc našťastie nespali ako majú vo zvyku a tak je výsledkom iba zničené obydlie a zariadenie.

 

65c

(Foto: Rabbis for Human Rights)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osem mesiacov po upálení rodiny Dawabšeh osadníci v rovnakej dedine podpaľovali ďalší dom, znovu patriaci tej istej rodine a zhodou okolností obývaný jediným svedkom útoku na upálenú rodinu. Ako je možné, že kolonisti môžu pokračovať v podpaľovaní palestínskych domov aj po veľkých vyhláseniach Izraela, že je to neakceptovateľné? Ešteže si západní podporovatelia tejto zvláštnej demokracie takéto provokatívne otázky nekladú a že im stačia PR vystúpenia jeho predstaviteľov.

 

Podobné útoky sú na palestínskych územiach okupovaných Izraelom bežnou rutinou a boli ňou dávno pred tragédiou v Dume. Približne pol roka pred tým mohla uhorieť napríklad 50-ročná Huda Abu Ghani, keď o tretej ráno osadníci do domu, v ktorom spala, naliali a zapálili horľavinu. Na steny domu nasprejovali hebrejsky nápisy “smrť Arabom” a “vykonáme pomstu”.

 

65d

(Foto: Activestills)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osadníci podpaľujú aj mešity. Na stenách jednej z mešít podpálených v roku 2015 nechali hebrejský nápis “pomsta” a “chceme vykúpenie Sionu”.

 


 

Na ďalšej okrem iného nasprejovali “krvná pomsta”.

 


 

Podobných príkladov je neúrekom. Niekoľko ďalších je možné nájsť tu, tu alebo tu.

 

Pred niečo vyše rokom sa udiala svadba osadníkov, na ktorej so zahalenými tvárami, nožmi, samopalmi a molotovovými koktailmi v rukách tancovali tzv. tanec nožov. Podobný tanec predviedli aj dva roky pred tým. Tento krát pridali aj fotku jedenapolročného upáleného Dawabšeho, do ktorej títo predstavitelia demokracie s izraelskými špecifikami bodali nožmi.

 


 

Nie, zďaleka nie všetci Izraelčania sú takí, ale príliš veľká časť izraelskej spoločnosti osadnícke hnutie podporuje. Osadníci a sionistickí extrémisti majú svoje politické strany, cez ktoré dokážu získať veľký vplyv na politiku štátu. A ten vplyv majú čoraz väčší. V poslednom desaťročí boli ich predstavitelia dôležitou súčasťou izraelských vlád a tá súčasná je najnacionalistickejšia v histórii – aj podľa bývalej administratívy Obamu.

 

Osadnícke hnutie existuje už od počiatku izraelskej okupácie Západného brehu v roku 1967. Začalo už za ministrovania “mierotvorcu” Šimona Peresa a nabralo na sile počas ministrovania Ariela Šarona, ktorého jednou z prezývok je “otec osád”. Daniella Weiss jedna z vodkýň tohto hnutia otvorene hovorí o tom, ako v 70. rokoch spolu so Šaronom plánovali obsypať celé novodobyté palestínske územie osadami:

 

“V mnohých rozhovoroch s Arielom Šaronom a v mojej práci s ním sme si jasne rozumeli a plánovali rozšírenie židovských komunít tak, aby nebola možnosť pre palestínsky štát.”

 


 

Jasnú odpoveď má aj na to, čo by odpovedala palestínskemu dieťaťu na otázku “aká je nádej pre mňa, pre moju budúcnosť, že budem žiť vo vlastnom štáte?”:

 

Táto zem je Bohom sľúbená Židom. Celá. Je pravdou, že počas histórie Arabi prišli do tejto oblasti zo všelikadiaľ, ale sľub Boha je dôležitejší než zmeny v histórii a v politike. Musíte si preto dať hlboko do svojej mysle, že nemáte žiadnu šancu v žiadnom momente v histórii, ani vy ani vaši potomkovia, kedykoľvek tu mať svoj nezávislý štát.“ To by madam Weiss povedala palestínskemu dieťaťu.

 

Toto je mentálna výbava nie len niekoľkých šialencov, ale podstatnej časti izraelského politického spektra a dokonca aj vlády, ktorá napriek celosvetovým protestom pokračuje v budovaní osád a realizácii kolonizačného projektu. S rekordným 38-milardovým kontraktom vojenskej pomoci na najbližších desať rokov podpísaným s Obamom na konci jeho volebného obdobia a s nástupom Trumpa do úradu prezidenta USA, môžeme čakať ešte väčšiu akceleráciu izraelského šialenstva a ničenia Palestíny.

 

Len pred pár dňami izraelský minister školstva bez škrupúľ vyhlásil, že Izraelu patrí celá Palestína, pretože je to tak napísané v Biblii. Na námietku, že Západný breh je okupované územie aj podľa izraelského najvyššieho súdu, a na otázku, či je Izrael teokraciou, minister iba znovu zopakoval, že to územie patrí Izraelu, lebo je to napísané v Biblii. Takto minister štátu, ktorý je vraj západnou demokraciou, obhajuje vojenskú okupáciu, kolonizáciu a apartheid nad miliónmi palestínskych civilistov. Bibliou.

 

65e

(VIDEO: UpFront/Al-Jazeera)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po tragédiách upálenia Palestínčanov sa aj v samotnom Izraeli začalo otvorene hovoriť o “židovskom terorizme”, avšak židovským terorizmom nie sú len ojedinelé útoky extrémistov. Bývalý šéf tajnej služby varoval, že v osadách, ktorých je dnes vyše 200 a žije v nich okolo 600 000 kolonistov, sa vytvoril paralelný extrémistický svet:

 

„Popri Štátu Izrael sa formuje de facto Štát Judea… platia tam odlišné štandardy, iný hodnotový systém a sú tam dva právne systémy.“

 

„V Štáte Judea, vynucovanie práva je šokujúco slabé voči Židom. V Štáte Judea, anrachistické, proti-štátne, násilné a rasistické ideológie sa vytvárajú už roky a izraelský právny a súdny systém k nim pristupuje tolerantne.“

 

„Židovským terorizmom“ ako píše Samah Salaimeh je celá izraelská okupácia palestínskych území, s ktorou sú osadnícky projekt a systematické násilie voči palestínskym civilistov bytostne spojené.

 

Dvojštátne riešenie je prakticky mŕtve. Izrael vstupuje do éry, kedy bude všeobecne známe, že má v úmysle vládnuť nad miliónmi palestínskych civilistov zbavených občianskych práv, uväznených v getách za betónovým múrom. Všeobecne prijímaným názvom takéhoto režimu je apartheid.

 

Iste, aj naďalej budú nečestne odrážať kritiku rečami o antisemitizme, terorizme, Hamase a nutnosti obrany demokracie, ale tomu už bude veriť čoraz menšie množstvo ľudí a nakoniec pri Izraeli zostanú iba otvorení rasisti.

 

Čo s tým?

 

Odpoveď je jednoduchá. Izrael túto kotlebovskú politiku môže uplatňovať iba preto, že dostáva vojenskú a finančnú podporu zo Západu a dokiaľ sa na ňu bude môcť spoľahnúť nemá prečo prestať. Preto stačí, aby Západ prestal byť komplicom v tomto hnusnom rasistickom projekte. Bez vojenskej a finančnej spolupráce so Západom Izrael v ňom pokračovať nebude môcť a bude konečne nútený robiť seriózne kroky k mieru.

 

Čoraz väčšiemu počtu ľudí je jasné, že Izrael sa sám od seba svojho hegemónneho postavenia nevzdá, že k tomu musí byť dotlačený. Západ, a aj EÚ samotná, to môže urobiť veľmi jednoducho. Bez jediného výstrelu. Pomocou zbrojného embarga a ekonomického, diplomatického, akademického a kultúrneho bojkotu. Trápne rezolúcie v OSN a silné vyhlásenia na konferenciách mohli byť zaujímavé tak pred 20 rokmi, no dnes už vyznievajú trápne; rozhodujúce sú už iba činy. Že mier s Palestínou Izrael nemyslí vážne už vieme. Teraz je čas, aby ukázal či to s mierom v Palestíne-Izraeli myslí vážne Západ, najmä EÚ.

 

Súvisiace linky:

OSN zakazuje, Izrael ignoruje

Osadníci útočia

Neznesiteľná ľahkosť okupácie

Štát, uplatňujúci vojenskú diktatúru, nie je demokraciou

Terorizmus osadníkov

Jeruzalem v centre nepokojov

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Demokraciou proti deťom

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.