Založ si blog

Ľudovít Ódor o Gaze: Nenaštudoval som si to

Od atentátu na premiéra Fica sa veľa hovorí o hraniciach pri kritike a komentovaní politiky. Súhlasím, treba hľadať správnu mieru a formu, nie však abdikovať na akúkoľvek kritiku. Tak to hovorí aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Na odpovede ďalšieho kandidáta – vlastne rovno lídra kandidátky do eurovolieb – práve tejto strany sa tu pozrieme. Ľudovíta Ódora som sa bol opýtať na jeho riešenie izraelskej genocídy v Gaze na verejnom podujatí na Námestí slobody v Bratislave. Takto to dopadlo.

(Ospravedlňte, prosím, horšiu kvalitu zvuku.)

 


YouTube Direkt

 

Ani on, podobne ako kandidujúci europoslanec Martin Hojsík, nebol schopný dať žiadnu odpoveď na to, čo by urobil, na zastavenie izraelských zločinov v Gaze. Vraj si to musí najskôr naštudovať. Lebo 7 mesiacov bolo málo na naštudovanie jednoduchej veci, že genocíde sme povinní zabrániť. Konkrétnymi krokmi, nie vyhýbavými rečami.

Ešte som dal ľahkú možnosť svoj súhlas so sankciami alebo embargom neskôr odvolať, keby nesúhlasil s konkrétnym návrhom, ktorý by dostal na stôl. Teraz by stačilo vysloviť iba všeobecný súhlas s princípom vytvárania reálneho tlaku na Izrael (nie citlivého diplomatického, ktorý doteraz nič nevyriešil). Ani takúto nízku latku nedokázal prekročiť. Za 7 mesiacov si nenaštudoval ani tak málo. Veď prečo by sa bývalý premiér a líder kandidátky do Európskeho parlamentu mal zaoberať nejakou genocídou, navyše, podporovanou európskymi štátmi, ktoré by ju naopak (aj spolu s EÚ) vedeli zastaviť, keby chceli?

Môžu si však takýto nezáujem o brutálne zločiny nášho spojenca dovoliť demonštrovať politici strany, ktorá sa ostentatívne hlási k ľudským právam? Oni si zjavne myslia, že áno. Čo si, ale, myslia ich (potenciálni) voliči a voličky?

 

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

Cifrová Ostrihoňová a Poliačik – vykrúcanie a bezradnosť

02.06.2024

Pokračujeme v spovedaní kandidátstva PS o ich postojoch k sedem mesiacov prebiehajúcim zločinom v Gaze. Kým pani Cifrová Ostrihoňová k tomu nepovedala takmer nič a na väčšinu času zmizla, Martin Poliačik opakoval obohraté floskule o odmietaní extrémov na oboch stranách, o tom, že EÚ spolu s USA musí hovoriť hlasnejšie a povedať za akých podmienok bude pokračovať [...]

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do palácu odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 07:00

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.