Založ si blog

Západné hodnoty áno. Ale ktoré?

Objavuje sa zvláštny fenomén. Mnohí ľudia, ktorí o sebe hovoria, že bránia demokraciu, ľudské práva, západné hodnoty, paradoxne obhajujú režim apartheidu, ktorý je v hlbokom rozpore s demokraciou a ktorý už vyše sedem mesiacov brutálne pošliapava ľudské práva nevídaným spôsobom.


YouTube Direkt

 

Všetky možné nestranné inštitúcie hovoria, že Izrael pácha v Gaze zločiny. ICJ v rámci súdneho procesu o genocíde prikázalo Izraelu zastaviť útok na Rafah a prokurátor ICC požiadal o vydanie zatykača na jeho premiéra a ministra obrany. Izrael od vtedy svoje útoky na Gazu plnú vyhnaných civilistov pritvrdil. Toto je režim v hlbokom rozklade a v rozpore s čímkoľvek demokratickým či ľudským. Je to režim založený na rasistickej nadradenosti, územnej rozpínavosti, bezohľadnej svojvôli a militarizme. Všetko javy a typ politiky, proti ktorým títo demokrati inak radi bojujú.

Ako to, že v prípade Izraela sa z nich šibnutím prútika stávajú zaslepení obhajcovia práve politiky, ktorú inak z duše neznášajú? Je vôbec možné, aby jeden človek v sebe prechovával až tak protichodné postoje? Psychologicky zrejme áno. Ale z hľadiska kritického myslenia, na ktoré sa inak radi odvolávajú, keď poučujú „plebs“, to možné nie je. Na týchto dvoch svadbách naraz tancovať nemôžu. Buď jedna alebo druhá póza sú falošné. Ak obhajujú brutálny rasistický režim, jednoducho nemôže byť pravda, že bránia demokratické hodnoty a ľudské práva.

Môže byť ale pravda, že bránia západné hodnoty, lebo okrem ľudských práva a demokracie sú nimi aj rasizmus a kolonializmus. Len škoda, že bránia tie nesprávne „západné hodnoty“.

„PS je príliš diplomatické ohľadom Gazy“

18.06.2024

Už dlhší čas nosím v hlave nápad začať robiť rozhovory so zaujímavými ľuďmi na zaujímavé, najmä spoločensko-politické otázky. Nedávno sa ten nápad dočkal prvého pokusu. S Petrou Kováč som sa porozprával o chystanom proteste, ktorý sa medzičasom už udial. To bol prvý dôvod rozhovoru. YouTube Direkt Druhý dôvod bol jej názor na mlčanie Progresívneho [...]

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

Policajný medvedík

Polícia využila pri výjazde plyšového medvedíka. Upokojil dvojročné dievčatko

26.06.2024 15:55

Polícia prijala v utorok oznámenie, že v dome u susedov je počuť krik a plač dieťaťa. Po príchode zistili, že matka dieťaťa bola pod vplyvom alkoholu.

Exotické rastliny

Polícia vyšetruje krádež exotických rastlín aj včelích úľov

26.06.2024 15:37

V oboch prípadoch polícia začala trestné stíhanie.

Ľubomír Klištinec / Michal Sedliak /

Štátneho tajomníka Sedliaka a riaditeľa ZVJS Klištinca vymenujú za generálov

26.06.2024 15:25

Podľa ústavy vymenúva a povyšuje generálov slovenský prezident na návrh vlády.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Nemecký kabinet schválil zákon o deportáciách za podporu terorizmu na internete

26.06.2024 15:21

Kritici z opozície návrh odsúdili ako snahu potlačiť slobodu prejavu a prirovnali opatrenia k taktike autoritárskych režimov.