Založ si blog

Ďalší Židia proti politike Izraela

Nacionalistický postoj, v ktorom si človek idealizuje vlastný národ a následne bezhlavo obhajuje všetky činy (aj zločiny) „svojho“ národa, jeho vlády a armády, je pomýlený a poľutovaniahodný. V spoločnosti, ktorá vyznáva hodnoty humanizmu, rovnosti, demokracie a ľudských práv, takéto uzavreté kmeňové uvažovanie nemá miesto. Ľudí, ktorí si to uvedomujú, je čoraz viac aj v židovskej komunite. Mnohým z nich práve masaker v Gaze definitívne otvoril oči. Nasledujú ďalšie príklady hodné uznania.

 

Jedným z nich je Michael Lerner, americký rabín a predseda náboženskej spoločnosti Network of Spiritual Progressives. Vo svojom článku (anglický originál tu) Izrael mi zlomil srdce: Som rabín v žiali za judaizmom zabitým Izraelom píše, že celý život bol zástancom Izraela a bol ochotný poslať svojho jediného potomka, aby slúžil v izraelskej armáde ako parašutista. Pokračújúca násilná izraelská okupácia a kolonizácia Palestíny, však jeho postoje zmenili a stal sa z neho kritik Židov, pre ktorých sa Izrael stal zlatým teľaťom:

 

“Z izraelského národného štátu urobili “židovský štát” a z Izraela vytvorili akúsi modlu, ktorú zbožňujú, namiesto toho, aby ho vnímali ako politický celok so svojimi silnými a slabými stránkami. V zúfalej túžbe po duchovnom spasení – potom čo nás Boh opustil a neochránil pred holokaustom – sa stále väčší počet Židov vzdáva svojho náboženstva, ktoré hlása súcit s tými najutláčanejšími, ako hlásali naši biblickí proroci. Namiesto toho začínajú uctievať moc a radujú sa zo schopnosti Izraela stať sa najsilnejším vojenským štátom Stredného východu. Ak dnes príde Žid do synagógy v USA alebo kdekoľvek na svete a vyhlási “neverím v Boha, v Tóru ani desatoro”, ostatní Židia ho aj tak srdečne privítajú a snažia sa, aby sa k nim znovu pridal. Ale skúste povedať “nepodporujem Izrael”, a hneď dostanete nálepku “sebanenávidiaceho Žida”, alebo dokonca antisemitu, ktorým všetci pohŕdajú.”

 

Ďalej píše: “Namiesto posolstva nádeje mnoho rabínov a rabínskych inštitúcií učí taký judaizmus, ktorý verí viac v izraelskú armádu než v schopnosť ľudských bytostí (vrátane Palestínčanov) – ktoré Boh stvoril na svoj obraz a teda sú schopné premeny – stať sa stelesnením lásky a veľkorysosti.”

 

Podporovateľom Izraela odkazuje: “Skutoční priatelia svojich priateľov včas zadržia, ak im hrozí cesta na šikmú plochu, a tak prichádza čas, aby ste sa ozvali aj vy a podporili tých z nás v židovskej komunite, ktorí sa hlásime k mieru a spravodlivosti a ktorí nechcú mlčať tvárou v tvár hrozbe , že judaizmus bude zničený.”

 

Komunita odmietačov (Izraelčanov, ktorí odmietajú nastúpiť do armády) bola v apríli tohto roku obohatená o mladého ortodoxného Žida Uriela Fereru. Vo videu verejne oznamuje svoje odmietnutie vojenskej služby a vysvetľuje jej dôvody: “Odmietam slúžiť v armáde, pretože mi to svedomie nedovolí. Nemôžem sa zúčastňovať na nedemokratických aktivitách, akými je napríklad vojenská okupácia palestínskych území a upieranie občianskej rovnosti medzi nami a Palestínčanmi pod izraelskou vládou.” Od vtedy bol väznený niekoľkokrát. Naposledy bol z väzenia prepustený v auguste počas masakra v Gaze. Jeho prve kroky po prepustení neviedli domov, ale na vojenský úrad, kde znovu vyhlásil svoje odmietnutie a následne putoval odslúžiť svoj siedmy termín vo väzení.

 


 

Jared Sacks je ďalší Žid vychovaný ako sionista. Učili ho takým hlúpostiam, že Palestína bola prázdna a neobývaná, keď do nej Židia začali emigrovať z Európy. Postupne však začal objavovať trhliny v pro-izraelskej propagande. Keď na ňu začal upozorňovať, bol, tak ako mnoho ďalších Židov v jeho situácii, označený za “sebanenávidiaceho Žida”. V úvode k článku v ktorom odpovedá na 20 pro-izraelských tvrdení, uvádza:

 

“Ako človek narodený do židovskej komunity, so znalosťou tisícročí perzekúcie, ktorá je s tým spojená, je mojou povinnosťou identifikovať sa s perzekúciou voči iným – zvlášť ak sa deje v mene mojej etnickej skupiny.”

 

Na záver článku píše: “Keď Židia hovoria ´Nikdy viac´ ďalšiemu holokaustu, musí sa to vzťahovať na všetkých ľudí, nie iba na Židov. Ja sám nikdy nebudem ticho, zatiaľ čo moji ľudia sú komplicmi v utláčaní kohokoľvek iného, najmä ak je to založené na rasistickej a nacionalistickej ideológii. Je povzbudzujúce, že čoraz väčší počet Židov v Izraeli a vo svete stojí pri Palestínčanoch v ich zápase za spravodlivosť.”

 

Minulý týždeň aktivisti z Jewish Voice for Peace a ďalších organizácií, vrátane amerických muslimov a kresťanov (na fotke vidno katolíckeho kňaza) v akte občianskej neposlušnosti obsadili Los Angelské kancelárie dvoch amerických senátorov, ktorí dlhodobo podporujú všetky kroky Kongresu v prospech okupačnej politiky Izraela. Aktivisti vyzvali americkú vládu, aby prestala poskytovať akúkoľvek pomoc Izraelu, ak ten nezačne viesť skutočné mierové rokovania s palestínskou vládou národnej jednoty. V jednej z kancelárii sa aktivisti rozhodli neuposlúchnuť výzvy polície na opustenie budovy a nechali sa vyviesť v putách a strávili noc vo väzení.

 

97

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pred niekoľkými dňami skupina Izraelčanov žijúcich v USA uverejnila otvorený list adresovaný Židom v USA. Hovoria, že opakované brutálne útoky Izraela na Gazu neprinášajú efekt – preto sa stále opakujú – prinášajú iba viac utrpenia a nenávisti, ktorá živí tento konflikt. Jediné východisko vidia v uskutočnení skutočných mierových rokovaní, ktoré by ukončili okupáciu Palestíny (vrátane blokády Gazy) a v zabezpečení rovnakých práv Palestínčanov aj Izraelčanov.

 

Spochybňujú aj zaužívaný pohľad, že kto má rád Izrael a Židov, musí podporovať politiku Izraela: “Presvedčenie, že byť pro-izraelský znamená nekriticky podporovať aktivity izraelskej vlády a armády nepomáha izraelskému ľudu. Izraelská spoločnosť nemá prospech z toho, že je utláčateľom. Izraelská spoločnosť nemá prospech z vlády nad 4 miliónmi Palestínčanov.”

 

Podľa nich režim v Izraeli je čoraz cynickejší a jediným cieľom vojny proti Gaze je udržať okupáciu. Tomu cieľu je Izrael ochotný obetovať akékoľvek množstvo ľudských životov. Kritizujú aj média za ich pro-izraelské zaujatie:

 

“Zdá sa nám, že médiá sa snažia vytvoriť obraz symetrie tam kde nie je. Iba sa pozrite na čísla. Pozrite sa na obrazy. Hádzanie viny na medzinárodné média nevylepšuje obraz Izraela. Činy na zastavenie porušovania ľudských práv by ho vylepšili. Samozrejme, nepodporujeme žiadne formy antisemitizmu v tomto diskurze, ale tiež si myslíme, že zamietnuť celý tento diskurz ako antisemitský nikomu nepomáha.

No nadovšetko, veríme že krv je krv, že všetka krv má rovnakú hodnotu. A sme si dobre vedomí toho, čo sa stane, keď životy jednej skupiny ľudí sú považované za menej hodnotné ako životy iných.”


Na záver vyzývajú Židov v USA, aby prehodnotili podporu izraelskej politiky, a aby podporili mierové hlasy v Izraeli, ktoré sa v posledných týždňoch cítia byť pod enormným tlakom extrémistov aj vlády.

 

Organizácia Jews for Palestinian Right of Return (Žiadia za právo Palestínčanov na návrat) uverejnila petíciu, volajúcu po bojkote Izraela a zbrojnom embargu voči nemu s cieľom zmeniť rasistický režim v Izraeli. Stojí v nej:

 

“V roku 1967 Martin Luther King Jr. sa vyslovil proti vojne vo Vietname známym vyhlásením: ´V záujme stoviek tisíc ľudí, ktorí sa chvejú pod našim násilím, nemôžem byť ticho.´ Dnes MY nemôžeme byť ticho, keď ´židovský štát´ – po zuby vyzbrojený Spojenými štátmi a ich spojencami – vedie ďalšiu brutálnu vojnu proti palestínskemu ľudu. Režim apartheidu v Izraeli nehovorí za nás. Stojíme s Gazou tak ako stojíme s celou Palestínou.”
Ďalej čítame: “Izraelská nemilosrdná vojna proti Gaze nie je aktom “sebaobrany” o nič viac než nimi boli masakre pri Woonded Knee (1890), Guernice (1937), vo Varšavskom gete (1942), v Deir Yassine (1948), v My Lai (1968), v Sowete (1976), v Sabre and Šatile (1982), alebo v Libanone (2006).”

 

Podpis pod ich petíciu môžete pridať aj vy.

 

Židov s charakterom postaviť sa proti štátu, ktorý vyhlasuje, že ich zastupuje, no v skutočnosti ich iba zneužíva na páchanie zločinov, je omnoho, omnoho viac. A to som doteraz nespomenul známe mená ako Noam Chomsky, Norman Finkelstein, Ilan Pappé či Miko Peled. Podobní ľudia sú nádejou, že Židia a Palestínčania môžu raz žiť v mieri. Keby im len viac Židov, ale aj Palestínčanov, Slovákov, Američanov, atď., viac načúvalo.

 

Súvisiace linky:

List Židom USA

Židia proti rasizmu

Židia proti izraelskému režimu

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Niet bezpečného miesta v Gaze

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Mier nie je extrém

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.