Založ si blog

Prijme prezident Kiska výzvu s vedrom zeminy?

V auguste sa svetom a Slovenskom šírila virálna kampaň Ice Bucket Challenge, ktorá mala vylievaním vedier s ľadovou vodou na seba upozorniť na chorobu ALS (Amotrofická laterálna skleróza). Bolo to v čase, kedy ešte zúril izraelský masaker v Gaze, a tak sa začali objavovať variácie tejto kampane, ktoré mali upozorniť na zúfalú situáciu civilistov v Gaze. Ľudia začali namiesto ľadovej vody vylievať na seba pred kamerami vedrá piesku, kamenia a zeminy.

 

Od začiatku našich aktivít na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi Gazy a na vyvinutie tlaku na zastavenie masakra sme sa obracali zvlášť aj na prezidenta SR, Andreja Kisku. Pred nedávnom sa vyjadril, že ľudské práva by mali byť podľa neho v zahraničnej politike SR nadradené obchodným záujmom. Taktiež je známy ako človek so silným sociálnym cítením, ktorý pomáha ľuďom v núdzi. Verili sme, že našu žiadosť zoberie ako príležitosť dokázať, že jeho charitatívne a ľudskoprávne gestá nie sú iba morálnym gýčom, ako o ňom hovoria jeho kritici. Zastaním sa ľudí v Gaze – nepopulárnych, opovrhovaných, zabudnutých – by dokázal, že sa zastáva núdznych nie len tam, kde mu to prináša body, ale aj tam, kde si tým môže narobiť nepríjemnosti.

 

Prezidenta Andreja Kisku sme oslovili, aby odsúdil masaker v Gaze, 15. júla na verejnom zhromaždení pred prezidentským palácom. O niekoľko týždňov neskôr sme ho k tomu vyzvali aj písomne. Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe ho k tomu vyzvala znovu 28. augusta. Do dnešného dňa sa prezident Kiska o Gaze nevyjadril ani jediným slovom. Vyzývame ho preto k tomu znovu týmto videom.

 


 

Prikladám text výzvy Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe uverejnenej na portáli changenet.sk:

 

Vážený pán prezident,

 

obraciame sa na Vás vo veci izraelského útoku na Gazu. Od začiatku vojenskej operácie Obranná hrana do dnešného dňa bolo izraelskou armádou v pásme Gazy zabitých 2,145 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria civilisti. Zabitých detí bolo 578. Ranených ľudí bolo 11,100, vrátane 3,374 detí, 2,088 žien a 410 starších osôb. Počet vútorne presídlených ľudí, z ktorých väčšina sa skrýva v školách pod správou UNRWA, je 324,122. Humanitárna katastrofa a prerušený civilný život po zničení škôl, univerzít, nemocníc, mešít, tovární, inštitúcií, elektrární, obytných domov, obchodov, kanalizácie, atď. bude v zničenej oblasti pretrvávať ešte dlho po zastavení masakra.

 

Hoci izraelská armáda tvrdí, že svoje útoky cielila na pozície Hamasu a civilistom posielala varovania, pravda je taká, že bombardovala celú Gazu, kde sú obyvatelia nedobrovoľne Izraelom koncentrovaní a nemajú kam ujsť do bezpečia.

 

15. júla ste boli vyzvaní na verejnom zhromaždení pred prezidentským palácom, aby ste odsúdili zabíjanie stoviek civilistov v Gaze. Boli ste k tomu následne vyzvaní aj písomne. Doteraz ste tak neurobili. V mene Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe Vás k tomu vyzývame znovu.

 

Vážený pán prezident, prelomte mlčanie a vyjadrite solidaritu s obyvateľmi Gazy. Niekoľko izraelských civilistov bolo zabitých aj ostreľovaním Hamasu. Aj oni a ich rodiny si zaslúžia vyjadrenie solidarity. Každý násilne ukončený ľudský život je tragédiou. Masaker sa však odohral v Gaze.

 

Nemenej dôležité je pripomenúť, že súčasné krviprelievanie je výsledkom 7 rokov trvajúcej neľudskej blokády pásma Gazy, 47 rokov trvajúcej násilnej okupácie dnes už medzinárodne uznaného Štátu Palestína a 66 rokov trvajúceho útlaku pôvodných obyvateľov Palestíny. Izraelská militaristická a koloniálna politika je najväčšou prekážkou k vytvoreniu palestínskeho štátu a mierovému urovnaniu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. Voláme po zmene tejto politiky, ako aj po zmene politiky štátov Západu, ktoré izraelskú okupáciu hlasno alebo potichu podporujú.

 

Vážený pán prezident, vyzývame Vás, buďte verný svojim slovám o nadradení ľudských práv nad obchodné záujmy, ako aj svojej povesti človeka, ktorý sa aktívne zaujíma o utrpenie iných ľudí a zasadzuje sa za zlepšenie ich nespravodlivej situácie. Ľudia v Gaze trpia nesmierne a je to utrpenie, ktoré sa dá zastaviť. Veríme, že aj oni Vám stoja za to, aby ste sa ich zastali.

 

Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe

 

Ak s posolstvom videa súhlasíte, môžete ho podporiť hlasom na vybrali.sme.

 

Súvisiace linky: 

Židia proti rasizmu 

Ako som sa stala sebanenávidiacou Židovkou

List Židom USA

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Niet bezpečného miesta v Gaze

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.