Založ si blog

Ako som sa stala sebanenávidiacou Židovkou

Mladá Američanka je ďalšou v rade Židoviek, ktoré sa stavajú proti izraelskej politike. Hoci bola vychovaná v sekulárnej rodine, vyrastala s vedomím, že má aj židovské korene a Dávidovu hviezdu si nedokázala asociovať s ničím zlým. Bola politicky aktívna v kampaniach proti vojne a nenávisti, no odmietala sa zaoberať izraelsko-palestínskym konfliktom, aby si náhodou nemusela pripustiť, že Izrael pácha niečo zlé. Masaker v Gaze všetko zmenil.

 

Ten ju primäl k tomu, aby si o celom konflikte naštudovala fakty. Hovorí, že keď ich potom prezentovala Židom aj nežidom a kládla im otázky, stretla sa s neuveriteľne agresívnymi reakciami: “Pravdou je, že som sa bála povedať čokoľvek kvôli obrovskému, nepriateľskému, hroznému protiútoku od ľudí, ktorí nesúhlasia s tým čo hovorím. Ale teraz sa už nemôžem zastaviť, pretože je mojou povinnosťou klásť otázky tak ako je povinnosťou každého klásť otázky každej vláde a komukoľvek, kto tvrdí, že predstavuje silu dobra.”       

 


 

Komickým spôsobom následne karikuje typické pro-izraelské odpovede, s ktorými sa stretla a ktoré poznáme aj z úst izraelských politikov, veľvyslancov a hovorcov: Izrael posiela palestínskym civilistom varovania, ľudské štíty, ľudské štíty, ľudské štíty, obhajuješ Hamas, tí civilisti si zaslúžili zomrieť, si sebanenávidiaca Židovka, odpaľovacie rampy, odpaľovacie rampy, ako sa opovažuješ pochybovať o svojej vlasti, antisemitka, a podobne.

 

Oplatí sa vypočuť si otázky Carey Wedler, pretože sa v nich zároveň nachádzajú odpovede, na mnohé izraelské propagandistické triky. Najviac sa m páči táto: “Nezačal konflikt dávno pred vznikom Hamasu? Naozaj sa dá všetko zvaliť na nich?” Odbiť izraelské zločiny ukazovaním prsta na Hamas je jednou z najúčinnejších techník izraelskej propagandy; zaberá aj na inak veľmi inteligentných ľudí. Škoda, že nedokážu vysvetliť, prečo Izrael pácha svoje zločiny už 66 rokov zatiaľ čo Hamas existuje iba 27 rokov? Ale kto by sa zaoberal takými detailami. Po univerzálnych odpovedia „lebo Fico“ a „lebo Putin“ tu máme ďalšiu: „lebo Hamas“.

Ak tieto triky prekukla mladá slečna, snáď sa to podarí aj vám.

 

Súvisiace linky:

List Židom USA

Židia proti rasizmu

Židia proti izraelskému režimu

Židia za Palestínu

Ďalší Židia proti politike Izraela

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Niet bezpečného miesta v Gaze

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Mier nie je extrém

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.