Založ si blog

Sedem dobrých dôvodov pre záujem Slovákov o Palestínu

Veľkú skupinu reakcií na tému Palestína tvorí neznalosť. Palestína ani Izrael mnohých ľudí netrápia, nič o nich nevedia a ani ich nezaujímajú. Palestínu si mnohí mýlia s Pakistanom, Izrael s Irakom či Iránom. Niektorí vyslovene odmietajú byť informovaní slovami “a prečo by ma to malo zaujímať?” Ozaj, každý máme dosť svojich starostí, tak prečo? Pár dobrých dôvodov poznám. Tak napríklad:

 

1. Pôvod najrozšírenejšieho náboženstva na Slovensku. Väčšina obyvateľov Slovenska sú kresťania (mnohí iba nominálne, ale predsa). Patrónkou Slovenska je panna Mária. Celá európska kultúra bola a je výrazne ovplyvnená kresťanstvom. Krajinou, v ktorej sa kresťanstvo zrodilo bola historická Palestína. Mestá, v ktorých Ježiš Kristus a Panna Mária žili a pôsobili, ako sú Betlehem, Nazaret či Jeruzalem, sú palestínske. Betlehem s chrámom, v ktorom sa Ježiš narodil, a starý Jeruzalem s chrámom postaveným na mieste ukrižovania a zmŕtvychvstania Ježiša, sa nachádzajú na území medzinárodne uznaného no Izraelom okupovaného Štátu Palestína. Palestínski kresťania tu žijú takmer bez prestávky od čias Ježiša a dodnes obývajú spomínané mestá. (Viac o palestínskych kresťanoch tu, tu, tu a tu.)

 

95a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Slovensko zdiela s Palestinou aj mnoho historickych podobnosti. Oba národy žili dlho pod nadvládou iných bez samostatného štátu, Slovensko ako súčasť (Rakúsko-)Uhorska, Palestína ako súčasť Osmanskej ríše. Oba národy boli okupované, Slovensko nacistami a sovietmi, Palestína Britmi a dodnes Izraelom. Obom národom bola odopieraná samostatnosť spochybňovaním ich samotnej existencie. Slovenský a palestínsky národ spája rovnaká túžba po uznaní a slobode. (Základné informácie o palestínskom národe tu.)

 

3. Izraelská okupácia Palestíny je jedným z motivačných faktorov svetového terorizmu. Ten je samozrejme motivačne sýtený z mnohých zdrojov (všetkými sa v tomto článku nebudeme zaoberať), no jedným z nich je aj neľudský izraelský útlak miliónov civilistov v Palestíne. Spravodlivé mierové vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu by znížilo motivačnú silu teroristických organizácií a prispelo k upokojeniu celého regiónu Blízkeho východu, čo by malo pozitívny dosah aj na nie až tak vzdialenú Európu. Naopak, pretrvávanie a vyostrenie okupácie bude aj naďalej slúžiť ako jeden z motivačných faktorov pre nábor ďalších frustrovaných bojovníkov proti Západu a môže prispieť k vypuknutiu veľkej vojny, ktorá môže citeľne zasiahnuť aj nie až tak vzdialenú Európu.

 

Destruction in Gaza Strip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Dojem mnohých ľudí, že problémy Palestíny nemajú so Slovenskom nič spoločné, je veľmi mylný. Slovensko podobne ako väčšina krajín Západu má s Izraelom plné diplomatické a obchodné styky. S Izraelom spolupracujeme aj vojensky. EÚ ma s Izraelom uzavretú asociačnú dohodu, ktorá mu poskytuje výhodné podmienky. Tieto obchodné, finančné a vojenské vzťahy umožňujú Izraelu udržiavať najdlhšiu vojenskú okupáciu v modernej histórii. EÚ doteraz nepodnikla jediný vážnejší krok, ktorým by zamedzila Izraelu v pošliapávaní práv Palestínčanov. Slovensko sa na okupácii Palestíny, či už ako samostatný štát alebo ako súčasť EÚ spolupodieľa.

 

5. Jedným z rozhodujúcich momentov v histórii Palestíny bola Nakba – vyhnanie polovice národa z vlasti izraelskými komandami. Tie začali palestínskych civilistov masakrovať už niekoľko mesiacov pred vyhlásením nezávislosti Izraela v roku 1948, pokračovali v tom počas vojny po vyhlásení nezávislosti a Palestínčanov, vrátane žien, detí a starcov, vyháňali ešte aj niekoľko rokov po skončení vojny. Rozhodujúcou dodávokou zbraní pre izraelské jednotky v tom čase bola veľká zásielka z Československa. Tá pomohla Izraelu násilím zabrať až 78% územia historickej Palestíny. Štát Izrael od vtedy neprestal diskriminovať, utláčať a terorizovať palestínske obyvateľstvo. Slovensko sa ako súčasť vtedajšieho Československa na tragédii Palestíny podieľalo aj takto. (Viac o Nakbe tu, tu, tu a tu)
95e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Slovensko zdieľa mnoho podobností aj so židovským národom. Aj židia boli dlho utláčaní a prenasledovaní a dodnes trpia príliš častým výskytom antisemitizmu. Zločinná politika Izraela žiaľ úroveň antisemitizmu vo svete zvyšuje. Ak chcú slovenské elity chrániť Židov pred antisemitskou neznášanlivosťou, mali by zároveň chcieť zamedziť Izraelu v páchanú zločinov voči Palestíne. Ignorácia tejto témy či nebodaj podpora izraelskej politiky, naopak, pomáhajú vystaviť Židov zvýšenému riziku antisemitizmu.

 

95f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Niektorých ľudí odrádza od záujmu o situáciu v Palestíne dojem, že konflikt je komplikovaný a že je ťažké sa v ňom vyznať. V skutočnosti je veľmi jednoduchý. Vojensky, ekonomicky a politicky mocný Izrael v súčasnosti ovláda celé územie Palestíny. Niekoľkým miliónom palestínskych obyvateľov odopiera základné občianske a ľudské práva, diskriminuje ich, utláča a nezriedka aj zabíja. Netreba mať doktorát z filozofie, aby mal človek jasno v tom, že toto je neakceptovateľné. (Viac o tom ako Izrael uprednostňuje kolonizáciu Palestíny pred mierom tu.)

 

Odpor voči vojenskej okupácii však neznamená ani podporu opačného extrému, v podobe palestínskeho násilia páchaného na izraelských civilistoch či palestínskej vojenskej nadvlády nad Izraelom, ako sa to podporovatelia Izraela snažia vykresliť. Riešením je mierové a rovné spolužitie oboch národov či už v jednom spoločnom demokratickom štáte alebo v dvoch samostatných štátoch. Kto momentálne bráni mierovému riešeniu je Izrael, ktorý sa odmieta vzdať svojej vojenskej nadvlády. Detaily konfliktu sú samozrejme zložitejšie, ale tieto základné fakty sú jednoduché.

 

Slovensko má s Palestínou veľa spoločného. V Palestíne sa zrodilo náboženstvo, ktoré je na Slovensku najrozšírenejšie. Zvlášť slovenských kresťanov by mohlo zaujímať, že izraelskou okupáciou trpia aj palestínski kresťania. Slovensko spolu s EÚ sa rozvíjaním výhodných obchodných, diplomatických a vojenských vzťahov s Izraelom, ako keby to bol normálny demokratický štát, spolupodieľajú na jeho okupačnej politike. Slovensko ako súčasť Československa nesie diel historickej zodpovednosti za vznik Štátu Izraela, ktorý na palestínskom národe napáchal obrovské zločiny, Nakbou začínajúc a každodennou perzekúciou v súčasnosti (ne)končiac. Slovensko s Palestínou zbližuje podobná história ako aj túžba po slobode a samostatnosti.

 

Slovensko by sa o Palestínu mohlo zaujímať aj kvôli vlastnej bezpečnosti či bezpečnosti Židov, pretože čím dlhšie bude izraelská okupácia trvať, tým viac sa bude podieľať na živení antisemitskej neznášanlivosti, nepriateľských nálad voči Západu v radoch muslimov a na zvyšovaní rizika veľkej vojny. Príspevok Slovenska k ukončení okupácie Palestíny a k mierovému riešeniu konfliktu, naopak, môže znížiť mieru antisemitizmu vo svete a zvýšiť bezpečnosť celého regiónu a aj Európy. Konflikt nie je zložitý. Treba odmietnuť násilie voči civilistom z oboch strán a snahu kohokoľvek vojensky vládnuť nad iným. V súčasnosti je to izraelská vojenská okupácia, ktorá vládne nad miliónmi Palestínčanov a ktorá najviac bráni mieru v Palestíne-Izraeli.

 

95b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vo svetle napísaného sa zdá, že zvýšený záujem o dianie v Palestíne by mal byť prirodzený a samozrejmý, naopak, špeciálne dôvody treba hľadať pre nezáujem o neho. Ak ste sa o Palestínu doteraz nezaujímali, je najvyšší čas. A prispieť k mieru môžete hneď podpisom výzvy na pozastavenie asociačnej dohody medzi EÚ a Izraelom.

 

Súvisiace linky:

Stop asociačnej dohode EÚ-Izrael

Židia proti antisemitizmu

Prečo treba písať o izraelskom násilí

Mier nie je extrém

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.