Založ si blog

Tragédia v Orlande a LGBT-muslimská solidarita

Útok na LGBT komunitu v Orlande vyvolal vo svete vlnu solidarity. Aj v radoch muslimov. Ich organizácie, ale aj jednotlivci vyjadrujú jednoznačné odsúdenie brutálneho činu teroristu a podporu LGBT komunite.

 

Jedným z prvých bol Hassan Shibli z floridskej pobočky organizácie CAIR, ktorý v Orlande okamžite začal dávať do kopy predstaviteľov rôznych náboženstiev spolu s predstaviteľmi LGBT komunity, aby vyslali “veľmi silný odkaz, že nedovolíme zločincom, teroristom rozdeliť nás, poštvať nás proti sebe, že ako Američania stojíme v solidarite proti tým, ktorí páchajú najstrašnejšie a najodpornejšie zločiny proti ľudstvu, bez ohľadu na ich rasu alebo náboženstvo.”

 

89b

(Hassan Shibli)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vo videu vyzval ľudí na darovanie financií na zbierku pre obete masakra organizovanú americkou muslimskou komunitou. Za tri dni v nej doposiaľ nazbierali vyše 66 000 USD.

 

Nadviazal pritom na podporu zo strany LGBT komunity proti islamofóbii: “LGBTQ komunita, zvlášť vo Floride, stála veľmi pevne s americkou muslimskou komunitou a pokračuje v tom aj dnes. Stojíme jednotne proti tým, ktorí šíria strach a nenávisť a násilie.”

 

V ďalšom videu vyjadril aj značnú dávku patriotizmus, keď povedal:

 

“Amerika je jedno z najlepších miest na svete pre praktizujúceho muslima, pre žida, kresťana či ateistu. Môžete byť kým chcete. Poskytuje nám väčšiu slobodu praktizovať naše náboženstvo než takmer kdekoľvek inde a ktokoľvek zradí dôveru a slobodu, ktorú nám Boh ponúka v tejto krajine, a spácha takéto ohavné zločiny proti ľudskosti sa bude musieť zodpovedať Bohu za svoje zločiny. Niet pre to ospravedlnenia. …

 

Dnes som stál s muslimskými predstaviteľmi, kresťanskými predstaviteľmi, židovskými predstaviteľmi, ateistami, predstaviteľmi LGBTQ komunity, ktorí vyslali silný odkaz jednoty, že nedovolíme nepriateľom z vonku rozdeliť nás tu doma, že stojíme v jednote a že naši nepriatelia nás nikdy nemôžu poraziť alebo zničiť, iba my môžeme poraziť sami seba, ak dovolíme, aby strach a nenávisť nás obrátili proti sebe a podkopali princípy slobody a spravodlivosti, ktoré robia Ameriku jedným z najlepších miest na svete.“

 

Podobný odkaz na solidaritu medzi muslimami a LGBT komunitou bolo počuť aj z úst ďalších čelných predstaviteľov muslimov v USA: “Po mnohé roky členovia LGBTQIA komunity stáli plece pri pleci s muslimskou komunitou proti akýmkoľvek zločinom z nenávisti, islamofóbii, marginalizácii a diskriminácii. Dnes stojíme plece pri pleci pri nich.”

 


 

Bolo v ňom počuť aj zdôraznenie dôležitosti prepojenia emancipačného zápasu rôznych skupín:

 

Oslobodenie americkej muslimskej komunity je silne prepojené s oslobodením iných menšinových skupín – afroameričanov, “latinos”, gejov, židov, trans ľudí a každej inej komunity, ktorá čelí diskriminácii a útlaku v tejto krajine. Nemôžeme bojovať proti nespravodlivosti voči niektorej skupine a pritom nebojovať proti nespravodlivosti voči inej. Homofóbia, transfóbia a islamofóbia sú prepojené systémy útlaku a nemôžeme rozložiť jeden bez rozloženia ostatných. Homofóbia a iné formy fóbií berú životy v tejto krajine každý deň. Musíme sa postaviť za obete a za ich rodiny.“

 

Najzdieľanejším odkazom muslimskej solidarity s obeťami útoku v Orlande sa stala fotka ruky Mahmúda El-Awadiho pri darovaní krvi na transfúznej stanici – tiež s patričným patriotickým komentárom. Za tri dni bola zdieľaná vyše 180 000 krát a získala vyše 440 000 lajkov.

 

89a

(Mahmúd El-Awadi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“- Áno videl som veľkosť tejto krajiny sledujúc tisícky ľudí stojacich na 92 stupňovom (33 supňov celzia) slnku a čakajúcich v rade na darovanie krvi, napriek tomu, že im bolo povedané, že čakacia doba je 5-7 hodín.

– Áno, toto je najväčší národ na Zemi, videl som ľudí rôznych vekových skupín vrátane detí, ktorí v rámci dobrovoľnej služby poskytujú ľuďom vodu, džús, jedlo, dáždniky, opaľovacie krémy. Videl som tiež darovať našich starých veteránov. A vedľa nich muslimské ženy v hidžáboch s vodou a jedlom pre darcov čakajúcich v rade.

– Áno, budeme stáť spolu proti nenávisti, terorizmu, extrémizmu a rasizmu.

– Áno, všetka naša krv vyzerá rovnako, tak vyjdite von a darujte krv, pretože naši americkí spoluobčania sú ranení a potrebujú našu krv.”

 

Zvláštnou témou na samostatný článok je komunita LGBT muslimov a muslimiek (áno, aj takí a také sú), respektíve vzťah islamu k odlišnej orientácii. Tu sa uspokojíme s hlasmi LGBT muslimov, ktorí/é zažívajú dvojakú diskrimináciu:

 

“V momentoch ako sú tieto sme zasiahnutí dvojakým spôsobom. Odmietame snahy živiť nenávisť proti našim LGBTQ komunitám ako aj voči našim muslimským komunitám. Žiadame všetkých Američanov, aby odolali silám rozkolu a nenávisti a aby stáli proti homofóbii ako aj proti islamofóbii a anti-muslimskej bigotnosti. Pamätajme na to, že činy jedného jednotlivca nehovoria za všetkých muslimov. Pamätajme tiež na to, že je veľa heterosexuálnych muslimov, ktorí sú veľkými spojencami muslimskej LGBTQ komunity. Vidíme to pekné v našich komunitách a náboženských tradíciách a zažili sme lásku, prijatie a podporu v mnohých z našich muslimských komunít.”

 

89c

(Trans Express)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všetky tieto hlasy sú dôležité, pretože existujú ľudia, ktorí sa snažia vykresľovať muslimov ako monštrá, ktorých sa treba báť a proti ktorým treba bojovať. U časti liberálov sa proti muslimom používa práve optika práv LGBT komunity, ktorou sa snažia ospravedlniť svoju anti-islamskú xenofóbiu. Homofóbia je v radoch muslimov a Arabov prítomná viac než by sme si želali, no postoje k nej sa v nich menia.

 

Obraz o neprekonateľnom rozpore medzi islamom ako exkluzívnym hniezde násilia a islamofóbie a LGBT komunitou je falošný. Nie len kvôli existencii LGBT muslimov/iek, spojencov LGBT komunity z radov heterosexuálnych muslimov či vzájomnej muslimskej-LGBT solidarite, ale aj kvôli širšej perspektíve vo vzťahu k homofóbii. Tá sa neobjavuje iba v radoch muslimov, ale je prítomná aj v iných náboženstvách a medzi sekularistami či ateistami.

 

Ako pripomína Glen Greenwald, LGBT komunita bola v minulosti terčom násilných útokov (aj bombových) zo strany extrémistických kresťanov, minulý rok ultra-ortodoxný žid napadol nožom účastníkov jeruzalemského gej pridu, piatich zranil a jednu účastníčku zabil, trans-ženy sú zabíjané v katolíckej a evangelikálnej Brazílii, silné homofóbne tendencie nachádzame v kresťanských krajinách ako sú Uganda, Kamerun, Ghana či Keňa, ale aj v sekulárno-pravoslávnom Rusku, či antináboženskej Číne.

 

Greenwald tiež venuje pozornosť faktu, že miera akceptácie inej orientácie a rovnako-pohlavného manželstva medzi americkými muslimami je vyššia než medzi kresťanskými evangelikálmi, mormónmi a Jehovovými svedkami. Podpora manžesltva gejov medzi americkými muslimami dosahuje takmer rovnakú úroveň ako medzi kresťanmi všeobecne.

 

Americkí kresťanski extrémisti sa so svojou homofóbiou nezdržali ani teraz po tragédii. Krátko po nej pastor Steven Anderson označil zabitie 50 LGBT ľudí za “dobrú správu”, pastor Roger Jimenéz zasa v kázni vyhlásil, “tragédia je, že ich nezomrelo viac”, a známy tele-evangelikál Pat Robertson v programe Club 700 o liberáloch, gejoch a muslimoch povedal: “Najlepšie čo môžeme urobiť je sedieť mimo a pozerať ako sa navzájom pozabíjajú.

 

89d

(Youtube)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aby sme, ale, nemaľovali čiernobiely obraz v opačnom garde, podobné nenávistné výroky o gejoch a ich zabíjaní sú vyslovované aj muslismkými kazateľmi a miera homofóbneho útlaku v mnohých muslimských krajinách je neznesiteľná. A na druhú stranu, mnohí predstavitelia kresťanov či židov vyjadrili solidaritu s obeťami masakra v Orlande a odsúdili nenávisť voči LGBT ľudom a mnohí z nich dlhodobo presadzujú bezpodmienečné prijatie ľudí LGBT orientácie.

 


 

Muslimská komunita je, podobne ako iné komunity, heterogénna. Nachádzajú sa v nej rôznorodé názory a postoje na množstvo tém. Nájdeme v nej ľudí s pochopením a akceptáciou pre ľudí inej orientácie a ľudí plných homofóbie – podobne ako medzi kresťanmi, židmi či ateistami. Mali by sme pracovať na tom, aby prijatie inej orientácie bolo čoraz samozrejmejšie vo všetkých komunitách a nie štvať jednu proti druhej. Zápas proti homofóbii je nerozlučne spojený so zápasom proti všetkým formám nenávisti a násilia. V tomto zápase musíme všetci, ľudia zo všetkých komunít, stáť spolu proti nenávisti a násiliu vo všetkých našich komunitách a za spoluprácu medzi ľuďmi dobrej vôle zo všetkých komunít.

 

Súvisiace články:

Multikulti v Paríži

Multikulti Kanada: Inšpirácia alebo zlyhanie?

Multikulti v podaní muslimov, židov a kresťanov

Vianočná nádielka pokoja a mieru od židov, muslimov a kresťanov

Židia, muslimovia, kresťania – poslovia nádeje

Muslimovia v Osvienčime

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.