Založ si blog

Nelichotivé prvenstvo festivalu Jeden svet: Režisér na protest stiahol svoj film

V sobotu 14. októbra sa stalo niečo nevídané. Filmový festival ľudských práv Jeden svet sa pravdepodobne stal prvým podujatím na Slovensku, z ktorého umelec stiahol svoje dielo kvôli bojkotu Izraela.

 

Organizátori si pri dileme, či odvysielať na sobotu plánované premietanie filmu Vďaka Bohu, že je piatok alebo podržať partnerstvo s Izraelom aj po našej prvotnej výzve, vybrali druhú možnosť. Ich tvrdohlavé trvanie na partnerstve s vládou rasistického režimu vyústilo do oznámenia režiséra Jana Beddegenoodtsa, že sťahuje svoj film z festivalu. Informácia o sobotnom premietaní filmu z ich stránky následne zmizla. Tí, ktorí si zmenu nestihli všimnúť a prišli si film pozrieť, obišli naprázdno.

 

Poďakovanie od obyvateľov Nabi Saleh

 

K rozhodnutiu režiséra nedovoliť premietnuť film na podujatí pod logom izraelskej vlády zásadnou mierou prispeli obyvatelia okupovanej dediny Nabi Saleh v Palestíne, ktorí v jeho dokumente vystupujú. V nedeľu zverejnili poďakovanie režisérovi a vyzvali ostatných umelcov, aby nasledovali jeho príklad:

 

Ľudová rada Nabi Saleh vyjadruje svoju vďaku režisérovi Janovi Beddegenoodtsovi za vypočutie našej výzvy ako aj výzvy PACBI (Palestínska kampaň pre akademický a kultúrny bojkot Izraela) na zrušenie premietania jeho filmu „Vďaka Bohu, že je piatok“ na filmovom festivale ľudských práv Jeden svet v Bratislave na protest proti sponzorstvu od vlády Izraela.

 

Film s plánovaným premietaním v sobotu 14. októbra zachytáva nenásilný odpor našej malej dediny so 600 obyvateľmi proti izraelskému útlaku, vojenskej okupácii a krádeži pôdy. Každý piatok počas troch rokov naša malá dedina protestovala proti porušovaniu našich ľudských práv, pričom sme museli čeliť násilnej represii, slznému plynu, nábojom obaleným gumou či ostrej streľbe.

 

Veľmi by sme chceli, aby medzinárodné publikum videlo film a aby sa dozvedelo o našom zápase, ale nemôžeme byť a nebudeme použití ako figový list pre izraelskú propagandu.

 

Sme hlboko znepokojení skutočnosťou, že mimovládna organizácia Človek v ohrození pre svoj ľudskoprávny filmový festival prijala sponzorstvo od izraelskej vlády, čím umožnila budiť zdanie, že izraelský režim okupácie, osadníckeho kolonializmu a apartheidu je podporovateľom ľudských práv.

 

Keďže organizátori festivalu si film o našom zápase prezerali, musia vedieť, že ide o rovnaké izraelské inštitúcie, ktoré sú zodpovedné za krádež našej pôdy a vodných zdrojov, zatýkanie našich mužov, žien a detí, podrobovanie našich rodín hrozným nočným raziám, množstvo zranení našich bratov a sestier, vrátane zabitia troch ľudí (Mustafa Tamimi, 28, v roku 2011; Rušdi Tamimi, 28, v roku 2012; Saba Nidal Obaid, 20, v roku 2017).

 

Je nám ľúto, že organizácia Človek v ohrození sa rozhodla ignorovať opakované výzvy na odmietnutie izraelského sponzorstva, čím donútila režiséra prijať jediné možné principiálne rozhodnutie za daných okolností: zrušiť premietanie filmu „Vďaka Bohu, že je piatok“.

 

Jan Beddegenoodts sa tak pridal k množstvu ďalších filmárov a umelcov so svedomím, ktorí odmietli prepožičať svoje meno pre whitewashing izraelských zločinov proti našim ľuďom a stoja v solidarite s palestínskym zápasom za slobodu a sebaurčenie a s našou snahou o rovné ľudské práva pre všetkých.

 

Ľudová rada Nabi Saleh je súčasťou Koordinačnej rady ľudového zápasu, ktorá je členom Palestínskej koalície za bojkot, stiahnutie unvestícií a sankcie (BDS). Vyzývame zúčastnených filmárov, aby stiahli svoje filmy z festivalu Jeden svet, ktorý prijatím sponzorstva od Izraela, jedného z najhorších porušovateľov ľudských práv, urobil z ľudských práv frašku.

 

To by bol hmatateľný akt solidarity s našim nenásilným zápasom za ľudské práva.

 

Stanovisko obyvateľov Nabi Saleh bolo publikované na portáli poleblog.sk.

 


 

Súvisiace články

Rasistický režim partnerom slovenského ľudskoprávneho festivalu

Izrael cez ružové okuliare

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.