Založ si blog

Konšpiračné teórie nezabrali, tínedžerov zabili vojaci

Minisériu článkov o zabíjaní palestínskych civilistov izraelskými vojakmi a o kultúre beztrestnosti voči páchateľom zakončíme prípadom dvoch zabitých tínedžerov z 15. mája 2014. V ten deň si Palestínčania pripomínajú Nakbu – tragické udalosti počas ktorých sionistické komandá pri zakladaní Štátu Izrael masakrovali civilných obyvateľov Palestíny a vyháňali ich z krajiny. V Deň Nakby Palestinčania organizujú demonštrácie a žiadajú návrat vyhnaných utečencov domov. Ich súčasťou je niekedy aj hádzanie kameňov na izraelských okupačných vojakov. Tí demonštrantov ostreľujú kanistrami slzného plynu, pogumonavnými nábojmi, experimentálnymi typmi nábojov a aj ostrými nábojmi. Výsledokm nezriedka bývajú aj zabití ľudia, z ktorých mnohí nepredstavovali reálne nebezpečenstvo.

 

Tak tomu bolo aj 15. mája 2014 pred izraelským okupačným väzením Ofer, kde palestínski mladíci hádzali kamene a izraelskí vojaci na nich strieľali. V ten deň zastrelili dvoch tínedžerov. Nadim Nuwara mal 17 a Muhammad Odeh mal 16 rokov. Tretí mladý Palestínčan skončil “iba” so zranením.

 

Okamžite sa zdvihla vlna nevôle zo strany Palestínčanov, ktorí obvinili vojakov z vraždy. Izrael na to odpovedal, že sa iba bránil pred nebezpečenstvom, ktoré predstavovali. Potiaľto je to klasický príbeh, ktorý nikoho na Západe nezaujíma, lebo “Izrael je demokracia” a “Palestínčania sú teroristi”.

 

Lenže čo čert nechcel, obaja chlapci boli zabití pred obchodom, ktorého majiteľ si dal namontovať bezpečnostné kamery proti zlodejom a tie zachytili okamih ich smrti. Z nich vidno, že v momente zastrelenia, žiadne kamene nehádzali a nikoho neohrozovali. Hádzanie kameňov vtedy, už bolo na ústupe. Jeden z tínedžerov dokonca vo chvíli zásahu išiel naspäť otočený k vojakom chrbtom. Vojaci sa tu však cítia byt bohmi, ktorí môžu zobrať život Palestínčanom kedy chcú. Strieľali a zabíjali.

 


 

Bolo by to skončilo ako obvykle, nezáujmom o prešetrenie. Kvôli existencii videozáberov sa však z toho stala menšia dráma. HRW a ďalšie organizácie nazvali incident vojnovým zločinom, OSN žiadala medzinárodné vyšetrovanie a dôkladne prešetrenie ich zabitia žiadal v prvej reakacii aj Biely dom. K tlaku pomohla aj náhoda, že v čase streľby bola zapnutá kamera TV stanice CNN a zachytila izraelského vojaka v momente streľby ako aj následnú evakuáciu zabitého. Jednu celú časť svojho programu, venoval tejto tragédii Wolf Blitzer zo CNN vo svojej show. Izrael ako vždy formálne vyšetrovanie prisľúbil, ale odmietol medzinárodné angažovanie.

 


 

Zo strany Izraela sa však objavili snahy vykrútiť sa z viny a hodiť ju na záhadných palestínskych militantov, ktorých nikto nikdy nevidel. Tvrdili, že videozábery sú zmanipulované, a že ich vojaci žiadne ostré náboje nepoužili. Keď otec jedného z mladíkov ukázal v reportáži guľku, nájdenú v synovej školskej taške, ktorú mal v momente smrti na chrbte, na internete sa objavili experti, ktorí celkom seriózne dokazovali, že ta guľka nemohla byt izraelská, ale jedine palestínska. Konšpiračné teórie o palestínskych strelcoch sa objavovali aj z najvyšších vládnych miest. A vyšetrovatelia namiesto vyšetrovania spočiatku šikanovali a vyhrážali sa majiteľovi bezpečnostných kamier, ktorému prikázali odstrániť ich, aby viac nemohol zaznamenávať zločiny vojakov.

 

Ako smiešne toto všetko vyznieva vo svetle faktu, že Izrael, ktorý pod medzinárodným tlakom pristúpil k vyšetrovaniu aspoň trochu serioznejšie, pol roka po spáchaní zločinu obvinil člena pohraničnej polície za smrť jedného z mladíkov. Ten podľa obvinenia ostré náboje vpašoval do svojej zbrane tajne. Zo smrti druhého tínedžera neobvinili nikoho, ani zo zranenia tretieho.

 

Fakt, že obvinili aspoň jedného izraelského policajta, vyvracia snahy zahladiť tento zločin. Neboli to palestínske guľky, ale izraelské, neboli to palestínski militanti, ale izraelskí, kto dvoch mladých ľudí zbytočne zabili. Dúfať však, že celý proces prebehne tak ako by sa na demokratický a právny štát patrilo – od priebehu vyšetrovania, cez súdny proces až po verdikt a výšku trestu – je predčasné. Rovnako ako dúfať, že niekoho odsúdia aj za vraždu druhého tínedžera či za zranenie tretieho. Predchádzajúce skúsenosti s izraelským súdnym systémom nám dôvody na optimizmus nedávajú. (Zdroje tu a tu.)

 

Séria ostatných štyroch článkov vznikla za dvomi účelmi. Prvý je jednoducho priblížiť čitateľom obyčajnú realitu izraelskej okupácie Palestíny. Príliš veľa ľudí ešte stále nemá tušenia aká krutá je izraelská vojenská diktatúra na okupovaných územiach. Že je to z veľkej časti ničím neospravedlniteľné systematické násilie voči Palestínčanom, z ktorých mnohí sú úplne bezbranní civilisti, ktorí v konfrontácii s po zuby ozbrojenými vojakmi jednej z najsilnejších armád sveta nemajú šancu.

 

Druhý účel je vyvrátiť obľúbenú tézu (nie len) slovenských liberálov o tom, že Izrael je civilizovaná krajina, ktorá trestá Izraelčanov, ktorí zabíjajú Palestínčanov. Nedá sa poprieť, že Izrael občas takýchto zabijakov trestá. Percento odsúdených v takýchto prípadoch je však mizivé a tresty v nich sú obvykle nízke. Izrael nie je známy exemplárnymi trestami takýchto vrahov, ako by sa mohlo zdať z vyjadrení izraelských PR špecialistov. Naopak, je známy laxnosťou k vrahom Palestínčanov, ktorých vo veľkej väčšine prípadov necháva užívať si slobodu. Izraelskí vojaci vedomí si tejto kultúry zneužívajú svoju mocenskú prevahu nad Palestínčanmi, čo zahrňuje aj zbytočné zabíjanie ľudí, ktorí nepredstavujú nebezpečenstvo.

 

Na podporu tejto skutočnosti som uviedol množstvo príkladov, v ktorých boli zabití nevinní ľudia, častokrát deti, ktorých jediným previnením bolo, že sa narodili ako Palestínčania. Uviedol som aj správy Human Rights Watch a Amensty International, ktoré skúmali veľké množstvo prípadov za dlhé obdobia. Aj ich zistenia potvrdili závery o “bezcitnom pohŕdaní ľudským životom” zo strany Izraela (AI) ako aj o tom, že “väčšina izraelských vyšetrovaní civilných obetí bola divadlom”. Komu to nestačí, môže si vypočuť samotných izraelských vojakov vypovedať o tom ako mučili a zabíjali palestínske deťi.

 

Palestínčania pod izraelskou vojenskou diktatúrou nepotrebujú ani AI ani HRW, aby toto všetko vedeli, zažívajú to každodenne na vlastnej koži. Slovenskí liberáli sú žiaľ odkázaní na správy z médií a z netu. Tam kraľuje izraelská propaganda. Po prečítaní týchto článkov, však, už nebudú môcť tvrdiť, že to nevedeli. Blábolom z ich strany o tom, ako Izrael nezabíja civilistov a vzorne trestá izraelských vrahov Palestínčanov, preto, dúfam už bude koniec.

 

Súvisiace články:

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Divoký východ: Armádna poľovačka na ľudí

HRW: Izraelskí vojaci veria, že sa im prepečie vražda

Databáza zdrojov o Palestíne

 

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.