Založ si blog

Jeruzalem v centre nepokojov

Bývalý riaditeľ izraelskej tajnej služby už pred rokom a pol hovoril, že politika vodenia izraelských nábožensko-nacionánych extrémistov na tretie najsvätejšie miesto islamu, do areálu mešity Al-Aksa, spôsobí Armagedon. Pokračovanie týchto provokácií, ktoré nabrali na intenzite v lete 2015, zatiaľ Armagedon nespôsobili, ale pomohli vyvolať súčasnú vlnu násilia v Palestíne-Izraeli. Jedným z dôvodov vypuknutia tretej Intifády je totiž stupňujúca sa okupácia Jeruzalema a útoky práve na mešitu Al-Aksa.

 

Hovoríme o ľuďoch, ktorí fanaticky veria vo svoju nadradenosť, veria že im boh dal právo vládnuť nad inými ľuďmi, vyhnať ich z krajiny a zabíjať ich. Veria, že im boh káže zničiť mešitu Al-Aksa a na miesto nej postaviť Šalamúnov (tzv. Tretí) chrám. Veria, že sa tak zúčastňujú na napĺňaní proroctva o príchode mesiáša, kráľa Židov.

 

Týchto nebezpečných extrémistov izraelská polícia pravidelne vodí nie len  do mešity Al-Aksa, ale aj do okolitých ulíc muslimskej štvrti starého Jeruzalema, kde Palestínčanom pod oknami spievajú “nech sa postaví chrám, nech zhorí mešita,” a piesne o pomste.

 


 

Izraelská polícia nie len, že židovským extrémistom nebráni vstúpiť do mešity, ona im v tom pomáha tak, že násilne obsadzuje mešitu, aby sa v nej extrémisti mohli pošpacírovať. Palestínski muslimovia svoju mešitu bránia ako vedia – vlastnými telami a niekedy aj kameňmi. Keď sú násilné strety príliš veľké, nasledujúce dni mešitu polícia zatvorí úplne. Takto to vyzeralo v lete minulého roka:

 


 

Polícia niekedy samotnú mešitu premieňa na bojové pole, ako o dva mesiace neskôr, v septembri:

 


 

V letných mesiacoch bolo podobných “návštev” nepozvaných hostí či útokov na Palestínčanov v jej okolí viac. Policajti pri tom nešetria ani ženy:

 


 

Blúznenie o zbúraní mešity a postavení Tretieho chrámu znie ako bláznovstvo. Poviete si: každá krajina má svojich mešuge na okraji spoločnosti. Lenže títo tak celkom na okraji nie sú. Izraelská polícia týmto aktívne asistuje v napádaní muslimov a ideu postavenia Tretieho chrámu obhajujú v Izraeli ľudia z najvyšších vládnych miest. V roku 2013 minister výstavby napríklad vyhlásil “postavili sme veľa, veľa malých chrámov (synagóg), ale musíme postaviť ten skutočný Chrám na Chrámovej hore.” Rok pred tým poslanec parlamentu tiež vyzval k vybudovaniu Chrámu, pričom priznal, že zničenie mešity by znamenalo svetovú vojnu. Minister aj poslanec boli zo strany Židovský dom, ktorá je aj dnes súčasťou vlády Benjamina Netanjahua. Predseda strany Židovský dom je v súčasnosti ministrom školstva.

 

Izraelská vláda tiež finančne podporuje (v roku 2014 sumou 85 000 USD) organizáciu Inštitút chrámu, ktorej cieľom je postaviť Chrám na mieste mešity. Inštitút už teraz pripravuje plány na jeho stavbu, už teraz na to zbiera finančné prostriedky po celom svete a už má vyrobených niekoľko desiatok posvätných predmetov do Chrámu vrátane obrieho sedemramenného svietnika. Sú to šialenci, ale svoje šialenstvo myslia smrteľne vážne a izraelská vláda ich podporuje. Túto túžbu vštepuje izraelské ministerstvo školstva cez túto pochybnú organizáciu už deťom v štátnych náboženských školách. A nedávno sa v školách v Tel Avive “omylom” objavili plagáty Jeruzalema s odstránenou mešitou.

 

20a

Odfotené z facebookovej stránky Inštitútu chrámu. Obraz znázorňuje súčasný Jeruzalem s Tretím chrámom vo výstavbe na mieste odstránej mešity Al-Aksa (Skalný dóm).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V minulosti dokonca existovali ľudia a skupiny, ktoré reálne plánovali teroristické útoky s cieľom zničiť mešitu. V roku 1984 sa podarilo chytiť teroristov z organizácie Židovské podzemie, ktorí boli veľmi blízko vykonaniu útoku piatimi autobusmi s výbušninami. V roku 2004 izraelské bezpečnostné služby prekazili ďalší plán na útok zo strany fanatikov.

 

Toto vodenie extrémistov do mešity pritom nie je iba prejavom nepriateľstva k muslimom a Palestínčanom, ale je v rozpore aj s výrokmi rabínov, ktorí židom zakazujú vstup na toto posvätné miesto. Dvaja hlavní rabíni Izraela ako aj ďalších sto rabínov vydali vyhlásenie, v ktorom znovu potvrdzujú platnosť zákazu.

 

69aa

(Richard Silverstein)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na tomto videu ortodoxný žid Jákov ukazuje tabuľu pri bráne do mešity Al-Aksa. Stojí na nej text podpísaný Hlavným rabinátom Izraela, ktorý hovorí, že vstup na Chrámovú horu je podľa zákona Tóry zakázaný. Práve na plecia vodcov extrémistov (vrátane vysoko postavených politikov) kladie najväčší podiel zodpovednosti za súčasné násilnosti.

 

69b

(Jerusalem Watch)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Má pravdu. Ale nie sú jedinými vinníkmi. Vláda dobre vedela ako citlivo vnimajú muslimovia a Palestínčania ohrozenie tohto posvätného miesta a akých nepriateľských fanatikov im tam proti ich vôli a s použítím násilia vodí. Varovné hlasy, ktoré už dávno volali po tlmení vášní a obmedzení návštev extrémistov, však ignorovala a namiesto toho priliala olej do výbušnej situácie rozviazaním rúk polícii pri streľbe ostrými nábojmi na demonštrantov a zvýšením minimálneho trestu za hádzanie kameňov. Palestínčanov táto hrubá sila iba viac pobúrila a cesta k tretej Intifáde bola pripravená.

 

Toto všetko prišlo navrch konštantne neutešenej situácii Palestínčanov v Jeruzaleme, kde im úrady úmyselne vydávajú veľmi málo stavebných povolení, následkom čoho sú nútení buď odísť (čo je cieľ Izraela) alebo stavať na vlastnom pozemku bez povolení. Nepovolené domy potom izraelské buldozéry búrajú. Takto Izrael zbúral už 2 000 palestínskych domov v Jeruzaleme a na ďalších 20 000 sú vydané búracie povolenia.

 

Na druhej strane Izrael v Jeruzaleme pokračuje v budovaní vlastných kolónií a v ich osídlovaní Židmi, čo je podľa medzinárodného práva nelegálne. Počet ilegálnych osadníkov v Jeruzaleme už prekročil 200 000. Izrael im asistuje aj pri obsadzovaní už existujúcich domov, v ktorých bývajú Palestínčania. Šikanuje Palestínčanov odoberaním ich povolení k pobytu v meste, zákazom prisťahovania Palestínskeho manžela/manželky z inej časti Palestíny, rozhodovaním o tom, kto môže a kto nemôže vstúpiť do mešity Al-Aksa či zanedbávaním preľudnených arabských častí Jeruzalema.

 


 

Nie je možné očakávať, že podrobená populácia a permanentne atakovaná menšina sa s takýmto stavom zmieri. Po nekonečnom čakaní na koniec okupácie majú Palestínčania neustáleho ponižovania a prenasledovania plné zuby a pocit, že už nemajú čo stratiť. Izraelská vláda, ktorá sa pred svetom tvári, že chce mier a spolunažívanie, dobre vedela čo robí. Vedela čo pomôže upokojiť situáciu a čo ju zhorší. Celkom vedome si zvolila druhú možnosť a aj po celý čas trvania Intifády až do týchto dní s takmer týždennou frekvenciou vodí do mešity Al-Aksa mesiánskych extrémistov.

 

Ak niekto chce mier, nerobí nepriateľské kroky vedúce k vojne. Ak ich robí, celkom iste mier nechce.

 

Súvisiace linky: 

Útoky na muslimskú svätyňu a mlčanie západných médií

Keď SME o Palestíne klamali

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.