Založ si blog

Ničenie domov a stavanie osád

Nejeden človek si môže myslieť, že kým v správach nepočuť informáciu o tragickej udalosti v Palestíne-Izraeli, tak je všetko v poriadku, vládne mier a pokoj. Nič nemôže byť ďalej od skutočnosti. Izraelská vojenská okupácia nad niekoľkomiliónovou civilnou populáciou je každodenné násilie ničiace palestínske životy, ktoré je ale zo záhadných dôvodov pre média málo zaujímavé. Dvomi typickými fenoménmi sú búranie palestínskych domov a stavanie izraelských osád.

 

Osady sú etnicky čisté kolónie určené výhradne pre Židov, ktoré Izrael buduje na území, ktoré vojensky dobyl v roku 1967 a ktoré veľká väčšina štátov sveta vrátane OSN považuje oficiálne za Štát Palestína. Ich umiestnenie hlboko na území okupovanej Palestíny znemožňuje skutočnú existenciu palestínskeho štátu. Sú v rozpore s medzinárodným právom a celý svet ich považuje za hlavnú prekážku mieru. Kým predstavitelia Izraela hovoria, že teoreticky s vytvorením štátu pre Palestínčanov súhlasia, v praxi neustále pokračujú v rozširovaní existujúcich kolónii a v budovaní nových. Za vyše 20 rokov trvania tzv. mierového procesu sa počet osadníkov nelegálne kolonizujúcich Palestínu zvýšil z 200 000 na 600 000.

 

Podľa izraelskej mierovej organizácie Peace Now Izrael v roku 2015 pokračoval v budovaní 1800 osadníckych bytov na palestínskom území. Väčšina z nich sa nachádza v odľahlých malých kolóniách, ktoré v prípade mieru s Palestínou a ukončenia okupácie bude musieť opustiť. Staval by ich Izrael, keby mal v pláne stiahnuť sa z nich a umožniť vytvorenie palestínskeho štátu?

 

19c

(Peace Now)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aj teraz počas Intifády vyvolanej okupačným násilím Izrael pokračuje v stavaní. Len toť v januári Izraelská okupačná správa schválila výstavbu 153 osadníckych bytov v kolóniách na okupovanom Západnom brehu (tu a tu). Izrael sa túto správu snaží zmäkčiť tvrdením, že osadnícke byty schvaľuje po vyše ročnom tichom moratóriu. Ako to moratórium vyzerá v praxi je vidno na záberoch GIFu Peace Now vyššie. Nehovoriac o správe ešte z novembra, kedy izraelská vláda schválila výstavbu 454 osadníckych bytov.

 

V januári ďalej izraelský minister obrany schválil vyhlásenie veľkej plochy územia v okupovanej Palestíne za štátnu (izraelskú) pôdu. (V češtine tu.)

 

19b

(Peace Now)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izraelskí osadníci nerozširujú svoje územia iba budovaním nových domov, ale aj obsadzovaním palestínskych. Takto dramaticky v Januári niekoľko desiatok extrémistických osadníkov obsadilo palestínske domy v okupovanom Al-Chalíle (Hebrone) za asistencie vojakov. Keďže však papiere nemali v poriadku, v tomto prípade ich na druhý deň armáda z tých domov evakuovala s tým, že vrátiť sa tam môžu, keď si papiere dajú do poriadku.

 


 

Obsadzovanie palestínskych bytov sa deje aj priamo v Jeruzaleme. Palestínska rodina Sub-Laban je už niekoľko rokov ohrozená stratou svojho domu. Osadníci sa ich snažia odtiaľ vyhodiť pomocou izraelských súdov. Medzi časom obsadili susedný byt a takto z neho do spoločnej stenu vŕtajú diery do detskej izby palestínskych detí. (Viac o ohrození tejto rodiny osadníkmi podporovanými izraelskou vládou tu.) 


 

Osadníci niekedy aj falšujú kúpnopredajné či vlastnícke dokumenty k palestínskym domom a pôde, aby si ich mohli privlastniť. Nedávny súdny proces s osadníckou spoločnosťou ukázal, že 14 z 15 ňou použitých dokumentov o vlastníctve palestínskych nehnuteľností (v tomto prípade pôdy) bolo sfalšovaných.

 

Inokedy sa snažia obísť palestínsky zákaz predaja nehnuteľností kolonistom zakladaním naoko normálnych spoločností, ktorých cieľom je ale následne nehnuteľnosť predať osadníkom. To sa stalo pri palestínskej obci Al-Arúb, kde presbiteriánska cirkev kvôli finančným ťažkostiam predala veľkú budovu s pozemkom švédskej firme založenej nórskym fanúšikom osadníkov. Od nej ju potom kúpil americký podnikateľ Moskowicz, prominentný podporovateľ osadníkov. Pred nedávnom minister obrany Izraela schválil rozšírenie neďalekej osady o túto pôvodne kresťanskú budovu.

 

Ďalším veľmi znepokojivým vývojom je tichá aplikácia tzv. Leviho správy, ktorú vypracovala rovnomenná komisia vymenovaná izraelskou vládou. Podľa nej izraelská kontrola nad Západným brehom nie je okupáciou a izraelské osady sú legálne. Vláda správu komisie nikdy oficiálne neprijala, no potichu a niekedy aj nahlas robí kroky, ktorými fakticky uplatňuje jej závery. Ide predovšetkým o odstraňovanie prekážok brániacich retroaktívnej legalizácii osád, ktoré boli doteraz ilegálne aj podľa izraelského práva. To všetko dláždi cestu k anexii Západného brehu.

 

19dc

(VIDEO po kliknutí na fotku. Yesh Din)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto všetko sú činy v úplnom rozpore so snahami o mier, naopak, sú to činy nepriateľstva ničiace aj posledné zvyšky nádeje na mier. A to sú z veľkej časti sú príklady iba z posledných pár mesiacov. Podobné chrapúnstva Izrael robí už desaťročia.

 

Ďalšou formou izraelského nepriateľstva k Palestíne je neustále ničenie palestínskych domov. Len pred dvomi týždňami vykonali izraelské buldozéry masové búranie domov v Údolí Jordánu, kde okrem obydlí zničili aj prístrešky pre zvieratá a vodovodné potrubie zásobujúce 300 ľudí. Ako vidno na záberoch jedná sa o chudobné farmárske komunity, ktoré aj tak toho nemajú veľa, ale aj to málo čo majú im Izrael potrebuje zničiť.

 

19e

(VIDEO po kliknutí na fotku. Jewish Voce for Peace / Activestills)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Týždeň pred tým izraelská armáda zničila 23 beduínskych domov v okupovanej Palestíne, pretože bývajú na území používanom izraelskou armádou ako cvičisko. Okolo 60 deti a 18 dospelých zostalo v najchladnejšom počasí pod holým nebom. Mnohé z domov pri tom boli financované európskymi peniazmi. Napriek tomu, že beduíni tu bývaju už od 19. storočia, izraelská armáda ich územie vyhlásila za vojenskú zónu a obyvateľov potom obvinila, že su votrelcami na jej území. Kafka by mal radosť.

 

19f

(VIDEO po kliknutí na fotku. +972Mag / Activestills)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalší prípad z Januára. Izrael najprv zbúral príbytky piatim rodinám a ďalších päť stavieb v beduínskej komunite Abu Nuwar neďaleko Jeruzalema. Na druhý deň armáda prišla znovu, aby im skonfiškovala ešte aj 5 stanov, ktoré dostali ako humanitárny dar. V okolí Jeruzalema je 46 beduínskych komunít, ktorým už roky hrozí zničenie. Na území kmeňa Abu Nuwar chce Izrael rozšíriť nelegálnu jeruzalemskú osadu Maale Adumim.

 

Minulý týždeň Izrael zničil domov aj tomuto chlapcovi spolu s takmer všetkými budovami v jeho beduínskej dedine, kde vyrobil nových 59 bezdomovcov, vrátane detí.

 

19g

(OCHA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To všetko sú prípady búrania len za posledné necelé dva mesiace. Tu uvedené prípady sú len malý zlomok z toho čo Palestínčania neustále zažívajú pod vojenským režimom Izraela, ktorý jeho obhajcovia na Západe radi nazývajú demokraciou.

 

Palestínčania sa cítia byť Izraelom, ale aj svetom, podvedení. Dlhé desaťročia im hovorili: Keď prestanete bojovať zbraňami a dokážete, že ste spoľahlivým partnerom, dostanete štát. Po vyše 10 rokoch vlády Mahmúda Abbása, ktorý na ním ovládaných územiach splnil očakávania Izraela aj Západu, Palestínčania majú namiesto štátu iba viac zbúraných domov, zničených a skonfiškovaných polí a sadov, viac cudzích kolónií a viac nespravodlivo väznených, mučených a zabitých ľudí.

 

Po tom čo sa celý ten čas svet tomuto všetkému iba mlčky prizeral a bol k nim otočený chrbtom, otáčajú sa teraz Palestínčania chrbtom svetu a berú veci do vlastných rúk. Izrael aj počas Intifády namiesto toho, aby upokojil situáciu tlmením okupačného násilia, pokračuje v ďalšom  búraní domov a v ďalšej konfiškácii pôdy a stavbe kolónií, čo logicky vyvoláva v Palestínčanoch iba viac hnevu a túžby po odplate.  

 

Ak vám vadí súčasné násilie v Palestíne-Izraeli, pýtajte sa Izraela, prečo namiesto mieru posledných vyše desať rokov presadzoval vojnu, kolonializmus a apartheid. Pýtajte sa svojich vlád, prečo takýto rasistický, koloniálny a vojnový režim podporovali a stále podporujú. Pýtajte sa seba, prečo ste mlčali (ak ste mlčali), keď sa toto všetko dialo. Pýtajte sa seba, dokedy budete mlčať. Pretože to násilie neskončí, dokiaľ neskončí izraelská okupácia Palestíny a tá neskončí, dokiaľ bude trvať jej podpora zo strany EÚ a USA.

 

Súvisiace linky: 

 

Jeruzalem v centre nepokojov

Každodenná rasistická šikana

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Izraelskí vojaci útočia

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.