Založ si blog

Útoky na muslimskú svätyňu a mlčanie slovenských médií

V slovenských mediach sa o Palestíne dočítame keď je zle. Keď izraelský vojak zabije palestínskeho ministra, keď izraelská armáda zabíja denne desiatky palestínskych civilistov v Gaze, keď palestínski útočníci zabijú sekerami židov v ješive či keď Hamas vystreľuje rakety do Izraela. V období medzi podobnými tragédiami vládne v médiách podozrivé ticho, na základe ktoreho si neinformovaný človek môže myslieť, že to je obdobie reálneho pokoja v Palestíne. Nič nemôže byť ďalej od skutočnosti. Normálny stav vecí je totižto vojenská okupácia Palestíny, ktorej súčasťou je každodenné násilie a útoky izraelských vojakov a osadníkov na palestínskych civilistov, ktoré sú však mimo rozlišovacej schopnosti slovenských médií. Príkladom takéhoto násilia, ktoré zostali slovenským prijímateľom správ neznáme, sú útoky osadníkov a vojakov na mešitu Al-Aksa v Jeruzaleme.

 

Chrámový komplex Al-Haram Al-Šaríf (po slovensky Vznešená svätyňa), často nazývaný Al-Aksa, je tretie najsvätejšie miesto v islame a má veľký symbolický význam pre identitu Palestínčanov a pre ich túžbu po slobode. Al-Aksa sa dostala pod izraelskú okupáciu v roku 1967 spolu s celým východným Jeruzalemom, Západným brehom a Pásmom Gazy. O jej význame vypovedá aj demonštratívna návšteva bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona za doprovodu vojakov, ktorá vyprovokovala vypuknutie druhej intifády v roku 2000. Izrael sa, žiaľ, z tejto provokácie nepoučil.

 

Židovskí nacionálno-náboženskí extrémisti komplex s mešitou, židmi nazývaný Chrámová hora, túžia zbúrať a na jeho mieste znovupostaviť Šalamúnov chrám, ktorý tu pred tisícmi rokov stál. Títo fanatici svoje plány neskrývajú, naopak, vládu vyzývajú, aby uskutočnila to po čom volajú. Veria tomu, že to je vôľa božia a že tým urýchlia príchod židovského mesiáša. Títo mesianistickí šialenci sú pre svoje šibnuté vízie ochotní riskovať aj svetový náboženský konflikt. O hrozbe takejto vojny pred mesiacom hovoril aj bývalý riaditeľ izraelskej tajnej služby Šin Bet,Carmi Gilon, keď povedal, že pokračovanie mesianistických aktivít na „Chrámovej hore“ spôsobí vojnu Armageddonu“. V narážke na izraelskú vládu vedenej Benjaminom Netanjahuom povedal, že Izrael je v súčasnosti vedený pyromaniakmi na čele s egomaniakom k svojmu konečnému zničeniu.”

 


 

Je to už niečo vyše roka čo izraelská vláda začala týmto nebezpečným extrémistom ustupovať a púšťať ich do mešity Al-Aksa v doprovode izraelských vojakov a policajtov, ktorí útočia na palestínskych muslimov brániacich svoju mešitu pred nepriateľským aktom dominancie. Inokedy vojaci volia taktiku uzavretia mešity a zákazu vstupu do nej muslimom, čo ústí do strkaníc, bitia a útokov na palestínskych veriacich (starcov a ženy nevynímajúc).

 

Keďže je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť uvediem niekoľko z množstva záberov z izraelských útokov. Jeden z minulého roka vyzeral takto:


 

Pri jednom z tohtoročných útokov takto zbili staršieho Palestínčana, ktorý odmietol opustiť mešitu:


 

Tu izraelskí vojaci ťahajú za vlasy Palestinčanku, ktorej pred tým strhli hidžáb z hlavy:


 

Prevaha izraelských policajtov a úder palestínskemu mladému chlapcovi do hlavy:


 

Izraelskí vojaci vyháňajú veriacich, ženy a mužov, aj z priľahlých ulíc vedúcich k mešite.


 

Útočia aj priamo vo vnútri mešity:


 

Viete si predstaviť, že by nejaký demokratický štát takto útočil na kresťanských veriacich v slovenských kostoloch? Viete si predstaviť, že by sa skupiny maďarských extrémistov z Jobbiku násilne a bez pozvania chodili špacírovať do sídla nitrianskeho biskupstva. Alebo, že by skupiny kotlebovcov obsadili maďarský parlament. Alebo že by sa neonacisti demonštratívne vytŕčali pri Múre nárekov. Viete si predstaviť, že by vlády štátov, ktorých sú títo extrémisti občanmi, posielali vojakov, ktorí by v rámci ich obrany útočili na občanov brániacich svoje posvätné či dôležité miesta? Viete si predstaviť, že by to robili pravidelne každý týždeň a že by o tom média neinformovali?

 

Obdobie ticha o Palestíne v médiách je v skutočnosti obdobím každodenného izraelského vojenského okupačného násilia – aj voči tretiemu najposvätnejšiemu miestu v islame. Šialené, nebezpečné, nepredstaviteľné? Smutná realita Palestíny. Šialené, nebezpečné a nepredstaviteľné je však aj mlčanie slovenských médií o tom.

……………………………………………………………………….

 

Prispieť k ukončeniu okupácie a uzavretie mieru môžete prispieť podpisom výzvy europoslancom, aby pozastavili platnosť asociačnej dohody s Izraelom, dokiaľ ten nezačne rešpektovať ľudské práva Palestínčanov.

 

Súvisiace linky: 

STOP asociačnej dohode EÚ s Izraelom

Okupácia Palestíny alebo postaví sa Európa na stranu ľudských práv?

Veľká noc v Jeruzaleme, Betleheme a Ramalláhu

Osadníci útočia

Kolonizácia namiesto mieru

Židia proti rasizmu

List Židom USA

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Prijme prezident Kiska výzvu s vedrom zeminy

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Vojaci: Palestínske deti sme aj strieľali

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.