Založ si blog

Izraelskí vojaci útočia

Aj ja som voľakedy veril tomu, že izraelská armáda iba bráni svoj štát, bojuje s teroristami, strieľa iba v sebaobrane a zabíja civilistov iba omylom. Tak to prezentujú tradičné veľké médiá a množstvo ľudí tomu doteraz verí. Pod ťarchou dôkazov som si však musel priznať, že som sa fatálne mýlil, a svoje presvedčenie korigovať. Nasleduje niekoľko príkladov, ktoré v bežnom spravodajstve nenájdete. I keď nie všetky predstavujú extrémnu brutalitu, dobre dokresľujú charakter izraelskej vojenskej okupácie Palestíny. Verím, že aj mnohým z vás pomôžu vytvoriť si o nej realistický obraz. (Pre deti a mladistvých nevhodné.)

 

Tak napríklad, v nasledujúcich videozáberoch vidíme izraelského vojaka nabíjať svoj samopaľ a z blízkosti niekoľkých centimetrov ho mieriť Palestínčanovi do tváre. O niekoľko sekúnd to robí z blízkosti niekoľkých krokov znovu. To všetko s krikom a gresivitou. Palestínčan nebol ani terorista ani sa nesprával násilne. Bol to civilista a celý čas bol nenásilný. Jeho jediným prečinom bolo, že neuposlúchol výkriky vojaka, aby sa vzdialil z miesta, kde zatýkal jeho bratranca. Ten údajne hádzal na okupačných vojakov kamene (to znamná, že ich možno aj nehádzal). Pozrite sa pozorne ešte raz. Nikto, ani zatýkaný ani jeho bratranec, sa nesprával násilne, len izraelskí vojaci. Stačilo málo a zbraň mohla vystreliť.

 


 

Niečo podobné vidíme v okupovanom palestínskom meste Al-Chalíl (Hebron). Izraelský vojak sáče 15-ročného palestínskeho tínedžera a mieri mu samopaľom do tváre. O chvíľu ho mieri na ďalších. Kope ich, nadáva im a vyhráža sa, že im strelí guľku do hlavy, ak neprestanú nakrúcať. Napokon palestínskeho tínedžera odvádza na vojenskú základňu.

 


 

Tu vidíme nevydarený pokus izraelského vojaka zastreliť Palestínčana zo zadu. Možno pred tým hádzal na vojakov kamene, možno nie. Na záberoch žiadne kamene nehádže, pokojne stojí. No s určitosťou vidíme, ako sa k nemu vojak zo zadu približuje a rukou zo spodu búcha do zaseknutej zbrane. Môžeme si predstaviť, ako by to dopadlo, keby sa nezasekla.

 


 

Na záberoch bezpečnostnej kamery už vidíme brutálne násilie páchané izraelským vojakom v civile na skupine palestínskych robotníkov čakajúcich pri ceste na odvoz. Z rútiaceho sa auta vystupuje vojak a hlavňou svojej zbrane udiera do pokojne stojacich Palestínčanov, kope ich, jedného ťahá za vlasy a strká ho do auta, kde pokračuje v jeho týraní. Vydesení robotníci sa zmohli iba na neúčinné ukludňovanie vojaka. Súd napriek nespochybniteľným dôkazom o násilnom útoku na nevinných ľudí, vojaka odsúdil na nízky trest, ktorý je podľa napadnutého Palestínčana výsmechom.

 


 

V nasledujúcom videu vidíme dvoch izraelských policajtov biť 15-ročného palestínskeho tínedžera a občana USA Tareka Abu Chdejra v Jeruzaleme. Ten leží bezbranný na zemi, jeden policajt na ňom sedí a druhý ho, zdá sa, nekonečne dlho kope a udiera do hlavy a na iných častiach tela. Tento brutálny útok sa odohral počas protestov proti únosu a upáleniu 16-ročného Muhammada Abu Chdejra izraelskými extrémistami niekoľko dní pred tým. Ako keby jedna tragédia v rodine nestačila, Muhammad a Tarek boli bratranci.

 


 

Bitie svojvoľne zatýkaných Palestínčanov, väčšinou adolescentov, izraelskými vojakmi je častý jav. Podľa samotných izraelských vojakov, patrí to k ich rutine. Starší príklad tu:

 


 

Vojaci v civile v okupovanom Al-Chalil odvliekli a kopali mladého Palestínčana pre nič za nič. Uväznili ho na mesiac a falošne obvinili, že napadol vojakov. Až keď sudca videl videozábery urobené aktivistami, rozhodol, že armáda klamala a Palestínčana oslobodil. Nebiť toho, nevinný človek by kvôli vykonštruovaným obvineniam možno doteraz sedel v izraelských žalároch, ako mnoho iných Palestínčanov, ktorí šťastie na videokameru v blízkosti miesta činu nemali. Zábery, ktoré usvedčili armádu z klamstva, si môžete pozrieť aj vy.

 


 

V izraelskej armáde si môže realizovať svoje sadistické chúťky množstvo narušených jedincov, akým je napríklad neonacista v elitnej jednotke Golany. Svoje násilné a rasistické postoje ako aj fotky, ktoré jeho choré názory dopĺňajú, niekoľko rokov vystavoval na obdiv na sociálnych médiách. Tento hrdina už ako 14 ročný doniesol do školy na Floride, kde vyrastal, zbraň a na autobusovej zastávke ňou ohrozoval 11-ročné a 12-ročné žiačky. Do izraelskej armády ho povolali priamo z Floridy cez program Garin Tzabar, ktorý vyhľadáva brancov v radoch Židov v zahraničí. V jednom z odkazov na sociálnej sieti po nástupe do služby píše: “Práve som dal dole Araba… To je pocit…” V ďalšom komente píše, že Arabi sú otroci a on je ich otrokárom. Aj takíto ľudia majú v izraelskej armáde dvere otvorené.

 

91a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V knihe Vojaci pod okupáciou, ktorá vyšla pred rokom a pol, Erella Grassiani z Univerzity v Amsterdame analyzuje rozhovory izraelských vojakov, ktorí vypovedali o svojej službe na okupovaných územiach. Opisuje ako si vojaci frustráciu z nudy vybíjajú na nevinných a bezbranných palestínskych civilistoch a stávajú sa závislými na moci. Slovami jedného z vojakov: “Bože, môžem urobiť čokoľvek. Povedal som vám, naozaj naozaj som sa snažil, aby sa to nestalo… Táto moc… vojaci ju cítia.” Hovorí, že to nie je pár “zhnitých jabĺk”, ale že je to systematické násilie voči civilistom.

 

Podobné slová počujeme v reportáži o zatýkaní palestínskych detí izraelskou armádou. Bývalý izraelský vojak hovorí: “Ak dostanete rozkaz niekoho zatknúť urobíte to. Je jedno či je to 8-ročný chlapec alebo má 60 rokov. Po čase sa prestanete pozerať na ľudí ako na ľudí, prestanete sa pozerať na deti ako na deti, pozeráte sa nich iba ako na Palestínčanov, ako na ľudí, ktorí sú potenciálni teroristi.” Hovorí, že toto je “prirodzená podoba okupácie, takto vyzerá kontrola nad miliónmi ľudí”.

 


 

Čo vidíte v tomto článku je iba špička ľadovca. Aj ja som voľakedy veril tomu, že izraelská armáda iba bráni svoj štát, bojuje s teroristami, strieľa iba v sebaobrane a zabíja civilistov iba omylom. Pod ťarchou dôkazov som si musel priznať, že som sa fatálne mýlil, a svoje presvedčenie korigovať, aby zodpovedalo realite. Verím že aj mnohým z vás môžu spomenuté prípady pomôcť vytvoriť si o izraelskej okupačnej politike realistický obraz. Nie je to žiadna obrana a nie je to žiadna demokracia. Je to brutálny vojenský režim nad civilným obyvateľstvom, ktorý s obranou nemá nič spoločné. Ak má zavládnuť v Palestíne-Izraeli mier, toto musí skončiť.

 

Súvisiace linky:

Deti v zovretí vojakov

Izraelské násilie voči palestínskym deťom

Vojaci: Palestínske deti sme aj strieľali

UNICEF: Izraelské súdy a väzenia sú k palestínskym deťom kruté

Izraelskí vojaci

Izraelský veterán: Palestínčanov sme zabíjali a vyháňali

Čo sa deje v Gaze

Sedem dobrých dôvodov pre záujem Slovákov o Palestínu

Židia proti rasizmu

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Mier nie je extrém

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Biden, fiala

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal Fiala po stretnutí s Bidenom

15.04.2024 22:25, aktualizované: 16.04.2024 00:20

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy.