Založ si blog

Ženy Palestíny

 

Dnešný Medzinárodný deň žien je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že ženy ešte stále nedosiahli úplnú rovnosť s mužmi a že na to, aby sa tak stalo, treba urobiť ešte veľa. Je tomu tak aj v Palestíne, kde ženy zápasia s väčšími prekážkami. Ale aj tam nájdeme ženy, ktoré búrajú stereotypy.

 

Napríklad SpeedSisters, prvý ženský pretekársky tím na Blízkom východe, o ktorých bol minulý rok nakrútený rovnomenný dokumentárny film:

 

15a

(VIDEO po kliknutí na obrázok. SocDoc Studios)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alebo ženský futbal. V Palestíne funguje 11 rokov. V ženskej lige hrá dvanásť družstiev. Ženský národný tím hral prvý medzinárodný zápas v roku 2009. Hrajú kresťanky aj muslimky – s hidžábom aj bez hidžábu.

 

15bä

(VIDEO po kliknutí na obrázok. VICE News)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alebo bežkyňa Wurúd Sawalha, ktorá sa v roku 2012 stala jednou zo štyroch palestínskych účastníkov londýnskej olympiády:

 


 

 

Alebo mladá učiteľka baletu v Ramalláhu. Ženy a balet podľa stereotypov patria k sebe, takže v tomto ich búranie nespočíva, ale v konzervatívnej spoločnosti, kde pred založením tejto školy žiaden balet nebol, to je veľmi milý krok vpred.

 


 

 

Ženy to v Palestíne nemajú na ružiach ustlané (ako ostatne nikde). Palestínska rapová skupina DAM, ktorej členkou je od minulého roka aj nová speváčka, vydala feministickú pesničku, v ktorej kritizujú pretrvávajúce patriarchálne názory v spoločnosti a nerovné postavenie žien:

 


 

 

Je dobré vedieť, že v Palestíne sú ženy-bojovníčky (a mnohé ďalšie sme nespomenuli), ktoré búrajú stereotypy a usilujú sa o rovnosť oboch pohlaví. Nie, nemusia všetky byť pretekárky, bežkyne, futbalistky či tanečnice, ale tým, ktoré chcú, by v tom žiadne prekážky nemali brániť.

 

Ženy nie len v Palestíne, ale aj na Slovensku, majú k naplneniu cieľa rovnosti s mužmi ešte ďaleko. Držíme palce a podporujeme.

 

P.S. Dnes v Bratislave sa vo Fuge (Nám. SNP 24) bude konať podujatie k MDŽ organizované Aspektom. Okrem iného tam nájdete výrobky ďalších palestínskych žien-bojovníčok, ktoré sa združili a spolu vyrábajú tradičné palestínske výrobky.


Súvisiace články:

Slovenka Lucia priniesla deťom na Blízky východ radosť a hru

Božský hlas z Gazy

Kto sú Palestínčania a čo chcú

Palestínski kresťania – zabudnutá obeť okupácie

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.