Založ si blog

Apartheid s humorom

Obvinenia na adresu Izraela z apartheidu sa stávajú v posledných rokoch čoraz hlasnejšie. Ale prirovnania Izraela k rasistickému juhoafrickému režimu majú dlhú históriu. Prekvapivým zdrojom svedectva o tom je záznam britskej satirickej bábkovej šou (podobnej slovenským Haluškám z mečiarovej éry) z roku 1989 počas práve prebiahjúceho vojenského potláčania prvej Intifády.

 

V programe sa bábkový moderátor pýta vtedajšieho izraelského predsedu vlády Jicchaka Šamira na prípady hrubého porušovania ľudských práv Palestínčanov a na zabíjanie neozbrojených demonštrantov a detí. Izrael je v ňom celý čas prirovnávaný k Juhafrickej republike, v ktorej v tom čase ešte vládol represívny rasistický režim belochov nad pôvodnými Afričanmi.

 


 

Moderátor: Ktorá krajina podľa Amnesty International uväznila vyše 5000 ľudí bez súdneho procesu za posledné tri roky?

 

Šamir: Južná Afrika?

 

Moderátor: Nie. Izrael.

Ktorá krajina zabila 540 neozbrojených demonštrantov medzi rokmi 1987 a 1989?

 

Šamir: Južná Afrika.

 

Moderátor: Nie. Izrael.

Ktorá krajina zastrelila vyše 110 detí od roku 1987?

 

Šamir: Južná Afrika.

 

Moderátor: Nie. Izrael.

Ktorá krajina produkuje najlepšie pomaranče?

 

Šamir: Ahá, Izrael.

 

Moderátor: Nie. Južná Afrika.

 

Proti JAR práve prebiehal celosvetový bojkot, ktorý napomohol k zmene a demokratizácii jej režimu. O to isté sa snažíme aj v zápase proti represívnemu rasistickému režimu v Izraeli.

 

S Humorom o Palestíne-Izraeli:

Pat a Mat izraelskej armády

Netanjahu, premiér USA

Netanjahu v ríši Charlieho

Blizkovýchodný gangnam

 

Viac info o okupácii Palestíny:

Jediný demokratický apartheid

Zabíjať palestínskych civilistov je v Izraeli dovolené

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Jeruzalem v centre nepokojov

Demokraciou proti deťom

Osadníci útočia

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.