Založ si blog

TED(x) Palestína

TED(x) sú podujatia, kde zaujímaví rečníci hovoria o “myšlienkach hodných šírenia”. Tieto podujatia sú dnes organizované takmer v každom kúte sveta. Raz ročne sa koná aj v Bratislave. A konal sa už aj v palestínskom Ramalláhu. Palestínčania boli rečníkmi na TED(x) podujatiach aj v iných mestách sveta, keďže mnohí z nich žijú mimo svojej vlasti. Do tohto blogu som vybral tri podľa mňa najlepšie vystúpenia.

 

Chaled Al-Sabawi, syn palestínskych utečencov, vyrastal a žil v Kanade. Po skončení štúdia prišiel ako inžinier do Palestíny zavádzať geotermálne vykurovanie a chladenie budov. O tom ako to funguje, ale aj o tom s akými prekážkami sa stretáva hovoril na TEDxRamallah.

 


 

Amer Zahr je zase americký Palestínčan. A stand-up komik. Na TEDxDetroit porozprával o tom ako mu prvá vojna v Perzskom zálive prekazila plán stať sa predsedom triedy.

 


 

Nemôžem si pomôcť, ale na chvíľu odbočím mimo TEDx. Amer Zahr tu geniálne prespieval v angličtine slávnu arabskú pieseň “1001 nocí“ od legendárnej speváčky Um Kulthúm – o láske, o čom inom? Stojí za to vypočuť si túto arabskú klasiku v angličtine.

 

Video po kliknutí na foto:
80a

(Zdroj: FB stránka Fransis Batayeh)

 

Poslednou a najinšpirujúcejšou je Majsún Zajid, Palestínčanka z New Jersey, ktorá napriek tomu, že má mozgovú obrnu, sa dokázala postaviť na vlastné nohy, je herečkou, tiež stand-up komičkou, filantropkou a obhajkyňou práv zdravotne hendikepovaných. O svojom veselom živote hovorí nie na TEDx, ale na TED konferencii – tej originálnej, nelicencovanej 🙂

 


 

Súvisiace články:

Slovenka Lucia priniesla deťom na Blízky východ radosť a hru

Božský hlas z Gazy

Kto sú Palestínčania a čo chcú?

Mier nie je extrém

Palestínski kresťania – zabudnutá obeť okupácie

Nenásilný odpor – nočná mora izraelskej armády

Databáza zdrojov o Palestíne

„PS je príliš diplomatické ohľadom Gazy“

18.06.2024

Už dlhší čas nosím v hlave nápad začať robiť rozhovory so zaujímavými ľuďmi na zaujímavé, najmä spoločensko-politické otázky. Nedávno sa ten nápad dočkal prvého pokusu. S Petrou Kováč som sa porozprával o chystanom proteste, ktorý sa medzičasom už udial. To bol prvý dôvod rozhovoru. YouTube Direkt Druhý dôvod bol jej názor na mlčanie Progresívneho [...]

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.