Založ si blog

Západné hodnoty áno. Ale ktoré?

Objavuje sa zvláštny fenomén. Mnohí ľudia, ktorí o sebe hovoria, že bránia demokraciu, ľudské práva, západné hodnoty, paradoxne obhajujú režim apartheidu, ktorý je v hlbokom rozpore s demokraciou a ktorý už vyše sedem mesiacov brutálne pošliapava ľudské práva nevídaným spôsobom.


YouTube Direkt

 

Všetky možné nestranné inštitúcie hovoria, že Izrael pácha v Gaze zločiny. ICJ v rámci súdneho procesu o genocíde prikázalo Izraelu zastaviť útok na Rafah a prokurátor ICC požiadal o vydanie zatykača na jeho premiéra a ministra obrany. Izrael od vtedy svoje útoky na Gazu plnú vyhnaných civilistov pritvrdil. Toto je režim v hlbokom rozklade a v rozpore s čímkoľvek demokratickým či ľudským. Je to režim založený na rasistickej nadradenosti, územnej rozpínavosti, bezohľadnej svojvôli a militarizme. Všetko javy a typ politiky, proti ktorým títo demokrati inak radi bojujú.

Ako to, že v prípade Izraela sa z nich šibnutím prútika stávajú zaslepení obhajcovia práve politiky, ktorú inak z duše neznášajú? Je vôbec možné, aby jeden človek v sebe prechovával až tak protichodné postoje? Psychologicky zrejme áno. Ale z hľadiska kritického myslenia, na ktoré sa inak radi odvolávajú, keď poučujú „plebs“, to možné nie je. Na týchto dvoch svadbách naraz tancovať nemôžu. Buď jedna alebo druhá póza sú falošné. Ak obhajujú brutálny rasistický režim, jednoducho nemôže byť pravda, že bránia demokratické hodnoty a ľudské práva.

Môže byť ale pravda, že bránia západné hodnoty, lebo okrem ľudských práva a demokracie sú nimi aj rasizmus a kolonializmus. Len škoda, že bránia tie nesprávne „západné hodnoty“.

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

Cifrová Ostrihoňová a Poliačik – vykrúcanie a bezradnosť

02.06.2024

Pokračujeme v spovedaní kandidátstva PS o ich postojoch k sedem mesiacov prebiehajúcim zločinom v Gaze. Kým pani Cifrová Ostrihoňová k tomu nepovedala takmer nič a na väčšinu času zmizla, Martin Poliačik opakoval obohraté floskule o odmietaní extrémov na oboch stranách, o tom, že EÚ spolu s USA musí hovoriť hlasnejšie a povedať za akých podmienok bude pokračovať [...]

Pellegrini

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

17.06.2024 18:26

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v Európskej únii.

anna putina-2

Putin sa postaral o praneter. Vymenoval ju za námestníčku ministra obrany. Jej manžel šéfuje rezortu energetiky

17.06.2024 17:54

Dcéra Putinovho bratranca mesiac po svojom manželovi tiež zasadne v ruskej vláde. Jej prastrýko jej venoval kreslo v ministerstve obrany.

Polícia / Kontrola /

Polícia na dve hodiny totálne uzavrela Krompachy a Čiernu nad Tisou. Akcia cielila na alkohol

17.06.2024 17:44

Policajti obsadili každý vjazd a výjazd a každý jeden vodič bol podrobený dychovej skúške.

taliansko, horúčavy, pláž

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. V Sardínii a Sicílii očakávajú až 44 stupňov

17.06.2024 17:02

Teploty presahujúce 40 stupňov sú o desať stupňov vyššie, ako je teplotný priemer pre dané obdobie.