Založ si blog

Západné hodnoty áno. Ale ktoré?

Objavuje sa zvláštny fenomén. Mnohí ľudia, ktorí o sebe hovoria, že bránia demokraciu, ľudské práva, západné hodnoty, paradoxne obhajujú režim apartheidu, ktorý je v hlbokom rozpore s demokraciou a ktorý už vyše sedem mesiacov brutálne pošliapava ľudské práva nevídaným spôsobom.


YouTube Direkt

 

Všetky možné nestranné inštitúcie hovoria, že Izrael pácha v Gaze zločiny. ICJ v rámci súdneho procesu o genocíde prikázalo Izraelu zastaviť útok na Rafah a prokurátor ICC požiadal o vydanie zatykača na jeho premiéra a ministra obrany. Izrael od vtedy svoje útoky na Gazu plnú vyhnaných civilistov pritvrdil. Toto je režim v hlbokom rozklade a v rozpore s čímkoľvek demokratickým či ľudským. Je to režim založený na rasistickej nadradenosti, územnej rozpínavosti, bezohľadnej svojvôli a militarizme. Všetko javy a typ politiky, proti ktorým títo demokrati inak radi bojujú.

Ako to, že v prípade Izraela sa z nich šibnutím prútika stávajú zaslepení obhajcovia práve politiky, ktorú inak z duše neznášajú? Je vôbec možné, aby jeden človek v sebe prechovával až tak protichodné postoje? Psychologicky zrejme áno. Ale z hľadiska kritického myslenia, na ktoré sa inak radi odvolávajú, keď poučujú „plebs“, to možné nie je. Na týchto dvoch svadbách naraz tancovať nemôžu. Buď jedna alebo druhá póza sú falošné. Ak obhajujú brutálny rasistický režim, jednoducho nemôže byť pravda, že bránia demokratické hodnoty a ľudské práva.

Môže byť ale pravda, že bránia západné hodnoty, lebo okrem ľudských práva a demokracie sú nimi aj rasizmus a kolonializmus. Len škoda, že bránia tie nesprávne „západné hodnoty“.

„PS je príliš diplomatické ohľadom Gazy“

18.06.2024

Už dlhší čas nosím v hlave nápad začať robiť rozhovory so zaujímavými ľuďmi na zaujímavé, najmä spoločensko-politické otázky. Nedávno sa ten nápad dočkal prvého pokusu. S Petrou Kováč som sa porozprával o chystanom proteste, ktorý sa medzičasom už udial. To bol prvý dôvod rozhovoru. YouTube Direkt Druhý dôvod bol jej názor na mlčanie Progresívneho [...]

Michal Šimečka o Gaze: Vykrúcanie a nedodržaný sľub

04.06.2024

Celé sa to začalo v pólke apríla na diskusii Progresívneho Slovenska. Michal Šimečka sa na nej vyhol odpovediam na dve závažné otázky. Tak som hneď po jej skončení za ním zašiel osobne a spýtal sa ho. Výsledok si môžete pozrieť nižššie. YouTube Direkt Jeho vyhýbanie a falošný sľub rozhovoru spôsobil, že som sa iba viac odhodlal nenechať sa odbyť ani oklamať [...]

Kandidáti Smeru o Gaze: Výhovorky a pokrytectvo

03.06.2024

V polovici mája som vyspovedal niekoľko ľudí z kandidátnej listiny PS do eurovolieb. O izraelských zločinoch v Gaze buď nič nevedeli (okrem toho, že je to strašné) alebo verklikovali naučené „bezpečné“ frázy o tom, ako odsudzujú obe strany a veľmi by si želali mier. Pri otázkach o konkrétnych opatreniach, ktoré by dotlačili Izrael k zastaveniu sedem mesiacov [...]

Rutte, Stoltenberg

NATO má nového šéfa. Mark Rutte povedie alianciu, rozhodli členské krajiny

26.06.2024 10:32

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte.

Bernadett, Fanni, levandule, Hubovo

Fialové „more“ púta ľudí už z diaľky. Môžu v ňom relaxovať, piknikovať a odniesť si voňavý úlovok

26.06.2024 10:30

Nádhernú vôňu z levanduľovej farmy v dedinke Hubovo cítiť v celom jej okolí. Už len to a samotný pohľad na sýtu fialovú farbu týchto byliniek pôsobia relaxačne.

Peter Pellegrini prvá zahraničná návšteva, Petr Pavel

Pavel prijal na Pražskom hrade Pellegriniho. Uctil si obete masovej streľby na fakulte

26.06.2024 10:21

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine.

Richard Raši

Raši: Hlas sa nevzdá postu predsedu parlamentu ani s ním nebude obchodovať

26.06.2024 10:15

Podľa lídra SNS treba v koalícii diskutovať o koaličnej zmluve alebo o fungovaní koalície.