Založ si blog

Prijme prezident Kiska výzvu s vedrom zeminy?

V auguste sa svetom a Slovenskom šírila virálna kampaň Ice Bucket Challenge, ktorá mala vylievaním vedier s ľadovou vodou na seba upozorniť na chorobu ALS (Amotrofická laterálna skleróza). Bolo to v čase, kedy ešte zúril izraelský masaker v Gaze, a tak sa začali objavovať variácie tejto kampane, ktoré mali upozorniť na zúfalú situáciu civilistov v Gaze. Ľudia začali namiesto ľadovej vody vylievať na seba pred kamerami vedrá piesku, kamenia a zeminy.

 

Od začiatku našich aktivít na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi Gazy a na vyvinutie tlaku na zastavenie masakra sme sa obracali zvlášť aj na prezidenta SR, Andreja Kisku. Pred nedávnom sa vyjadril, že ľudské práva by mali byť podľa neho v zahraničnej politike SR nadradené obchodným záujmom. Taktiež je známy ako človek so silným sociálnym cítením, ktorý pomáha ľuďom v núdzi. Verili sme, že našu žiadosť zoberie ako príležitosť dokázať, že jeho charitatívne a ľudskoprávne gestá nie sú iba morálnym gýčom, ako o ňom hovoria jeho kritici. Zastaním sa ľudí v Gaze – nepopulárnych, opovrhovaných, zabudnutých – by dokázal, že sa zastáva núdznych nie len tam, kde mu to prináša body, ale aj tam, kde si tým môže narobiť nepríjemnosti.

 

Prezidenta Andreja Kisku sme oslovili, aby odsúdil masaker v Gaze, 15. júla na verejnom zhromaždení pred prezidentským palácom. O niekoľko týždňov neskôr sme ho k tomu vyzvali aj písomne. Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe ho k tomu vyzvala znovu 28. augusta. Do dnešného dňa sa prezident Kiska o Gaze nevyjadril ani jediným slovom. Vyzývame ho preto k tomu znovu týmto videom.

 


 

Prikladám text výzvy Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe uverejnenej na portáli changenet.sk:

 

Vážený pán prezident,

 

obraciame sa na Vás vo veci izraelského útoku na Gazu. Od začiatku vojenskej operácie Obranná hrana do dnešného dňa bolo izraelskou armádou v pásme Gazy zabitých 2,145 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria civilisti. Zabitých detí bolo 578. Ranených ľudí bolo 11,100, vrátane 3,374 detí, 2,088 žien a 410 starších osôb. Počet vútorne presídlených ľudí, z ktorých väčšina sa skrýva v školách pod správou UNRWA, je 324,122. Humanitárna katastrofa a prerušený civilný život po zničení škôl, univerzít, nemocníc, mešít, tovární, inštitúcií, elektrární, obytných domov, obchodov, kanalizácie, atď. bude v zničenej oblasti pretrvávať ešte dlho po zastavení masakra.

 

Hoci izraelská armáda tvrdí, že svoje útoky cielila na pozície Hamasu a civilistom posielala varovania, pravda je taká, že bombardovala celú Gazu, kde sú obyvatelia nedobrovoľne Izraelom koncentrovaní a nemajú kam ujsť do bezpečia.

 

15. júla ste boli vyzvaní na verejnom zhromaždení pred prezidentským palácom, aby ste odsúdili zabíjanie stoviek civilistov v Gaze. Boli ste k tomu následne vyzvaní aj písomne. Doteraz ste tak neurobili. V mene Iniciatívy za spravodlivý mier na Blízkom východe Vás k tomu vyzývame znovu.

 

Vážený pán prezident, prelomte mlčanie a vyjadrite solidaritu s obyvateľmi Gazy. Niekoľko izraelských civilistov bolo zabitých aj ostreľovaním Hamasu. Aj oni a ich rodiny si zaslúžia vyjadrenie solidarity. Každý násilne ukončený ľudský život je tragédiou. Masaker sa však odohral v Gaze.

 

Nemenej dôležité je pripomenúť, že súčasné krviprelievanie je výsledkom 7 rokov trvajúcej neľudskej blokády pásma Gazy, 47 rokov trvajúcej násilnej okupácie dnes už medzinárodne uznaného Štátu Palestína a 66 rokov trvajúceho útlaku pôvodných obyvateľov Palestíny. Izraelská militaristická a koloniálna politika je najväčšou prekážkou k vytvoreniu palestínskeho štátu a mierovému urovnaniu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. Voláme po zmene tejto politiky, ako aj po zmene politiky štátov Západu, ktoré izraelskú okupáciu hlasno alebo potichu podporujú.

 

Vážený pán prezident, vyzývame Vás, buďte verný svojim slovám o nadradení ľudských práv nad obchodné záujmy, ako aj svojej povesti človeka, ktorý sa aktívne zaujíma o utrpenie iných ľudí a zasadzuje sa za zlepšenie ich nespravodlivej situácie. Ľudia v Gaze trpia nesmierne a je to utrpenie, ktoré sa dá zastaviť. Veríme, že aj oni Vám stoja za to, aby ste sa ich zastali.

 

Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe

 

Ak s posolstvom videa súhlasíte, môžete ho podporiť hlasom na vybrali.sme.

 

Súvisiace linky: 

Židia proti rasizmu 

Ako som sa stala sebanenávidiacou Židovkou

List Židom USA

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Niet bezpečného miesta v Gaze

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.