Založ si blog

List Židom USA

V posledných týždňoch pribúdajú hlasy Židov z celého sveta, ktorí sa ozývajú proti izraelskej politike. Pri čítaní desiatok podobných správ som narazil na list Benjamina Silvermana, židovského aktivistu z USA, člena organizácie Jewish Voice for Peace (Židovský hlas za mier), ktorý stojí za to preložiť a uverejniť aj v slovenčine. Píše ho svojim spoluobčanom židovského pôvodu. Mnohé z toho, čo píše, by sa však pokojne mohlo a malo adresovať aj židovským komunitám v rôznych iných krajinách sveta vrátane Slovenska.

 

Vážená židovská komunita USA,

 

je čas, aby sme sa porozprávali. Viem, že mnohí z vás sa ešte stále nechcú rozprávať – mnohí ste posledné týždne strávili intenzívnym zatváraním uší a očí, donekonečna opakujúc zoznam argumentov izraelskej armády. Ako keby práve to malo zaručiť, že realita zmizne. Ak však existuje vhodný čas pohrúžiť sa do seba a v zrkadle naozaj uvidieť pravdu o tom, kam sme sa dostali, tak ten čas nastal práve teraz. Je čas, aby sme sa rozprávali o Izraeli, je čas porozprávať sa o sionizme.

 

Tých z nás Židov, ktorí sa vyjadrili proti nehumánnym činom Izraela alebo proti pokriveným hodnotám sionizmu, v našej komunite nikdy neprijímali dobre. Keď sme argumentovali za ľudské práva a medzinárodné právo, ostrakizovali nás a vylučovali zo všetkých aspektov židovskej spoločnosti hlavného prúdu. Keď sme argumentovali proti exkluzívnemu, segregačnému režimu, napádali nás tým najzlomyseľnejším ohováraním – boli sme označení za „ sebanenávidiacich Židov”, za „kolaborantov nacizmu”, a aj horšie. Keď sme sa pokúšali postaviť proti koloniálnemu násiliu a okupácii, narazili sme na rozhnevané odmietanie zo strany našich najbližších priateľov a rodín. Keď sme sa usilovali potvrdiť hodnotu Palestínčanov ako ľudských bytostí, ktoré si zaslúžia rovnaké práva a dôstojnú budúcnosť, celou silou sa voči nám postavila neuveriteľne mocná a dobre financovaná pro-izraelská PR mašinéria. Atmosféra neo-McCarthysmu, ktorá zavládla v židovskej komunite, zadúša akúkoľvek debatu, disent a slobodné uvažovanie o témach „Izrael”, „Palestína” a „sionizmus”. Je však čas, aby sa toto všetko skončilo.

 

Rozumiem, že posledné týždne mohli byť pre vás ťažké. Od mladého veku nás všetkých vychovávali, ba dokonca indoktrinovali pro-izraelskou ideológiou. Každý aspekt nášho židovského života bol nakazený sionizmom – počnúc mládežníckymi skupinami, pokračujúc synagógami, školami hebrejčiny a rodinnými sederovými večerami (večera v prvý deň sviatku Pesach, pozn. prekl.). „Svet nás nenávidí, Izrael nás chráni, v ňom sme slobodní a demokratickí”. Tomu sme sa naučili veriť. Ale v ostatných niekoľkých týždňoch sme videli, ako sa ten údajne progresívny, slobodu milujúci, demokratický Izrael pred svetom demaskoval a ukázal sa ako spoločnosť lynčujúceho davu. Nás severoamerických Židov zmanipulovali projektovať všetky svoje nádeje a neistoty do Izraela. Vidieť, ako sa všetky tieto krásne sny a ilúzie tak brutálne rozbíjajú, môže byť ťažké. Ale emocionálna bolesť, ktorou môžeme prechádzať vidiac našu Dávidovu hviezdu prilepenú na bombách, ktoré dopadajú na nevinných civilistov, nie je v porovnaní s bolesťou, ktorú cítia tí civilisti, ničím.

 

Palestínčania pod našimi rukami trpeli a trpia nesmierne. Boli násilne vyhnaní zo svojej vlasti a zo svojich domovov, aby uspokojili európsku vinu za holokaust a chamtivosť sionistických kolonistov. Boli donútení žiť v diskriminujúcom, segregujúcom štáte určenom „výhradne pre Židov”, v ktorom platia podobné zákony, aké poznáme z éry zákonov Jima Crowa (zákony Jima Crowa boli zákony rasovej segregácie platné v USA medzi rokmi 1876 až 1965, pozn. prekl.). Celý proces sa opakovaním stal endemickým, s každou novou vlnou krádeže územia, útlaku, segregácie a násilia. Nakba sa zmenila na kontinuálnu, nikdy nekončiacu, 66 rokov neutíchajúcu katastrofu. Palestínčania boli a sú bombardovaní, strieľa sa do nich, sú väznení, týraní, mučení, okupovaní. A ešte oveľa horšie. To všetko v našom mene.

 

My Židia máme na rukách veľa krvi. Spravili z nás komplicov týchto neľudských činov a teraz máme zodpovednosť s tým niečo urobiť. Musíme sa opäť dôkladne zamyslieť, čo v skutočnosti znamená slogan „Nikdy viac“. Znamená to „nikdy viac“ iba pre Židov, alebo je to „nikdy viac“ pre všetkých?

 

Nežiadam od vás a ani od celej severoamerickej židovskej komunity neočakávam, že z večera do rána zavrhnete všetko, čomu vás naučili veriť. Len žiadam a očakávam, že trochu otvoríte svoje mysle, že si začnete klásť otázky o všetkom tom, čo vás učili. Pro-izraelská zaujatosť v našej komunite už pridlho korumpuje a dusí otvorenú slobodnú diskusiu. Vylúčenie akýchkoľvek disidentských židovských názorov mimo úzkeho ultra-sionistického rámca doviedlo našich ľudí do slepej uličky, k intelektuálnej nepoctivosti, morálnej chudobe a politickému grobianstvu, v ktorom sa odrádza od kladenia otázok a odmeňuje sa poslušnosť. Toto sa musí skončiť hneď teraz, ak sa chceme vykúpiť a vydláždiť zdravú cestu do budúcnosti.

 

Chcem len nasledovné: Aby ste našu komunitu opäť otvorili názorom disentu, aby ste otvorili každú synagógu, každé židovské komunitné centrum, každý Hillel (najväčšia židovská kampusová organizácia na svete so sídlom v USA, nazvaná podľa židovského mysliteľa z prelomu letopočtov, pozn. prekl.), každú školu hebrejčiny slobodnej debate a diskusii o Izraeli, Palestíne a o najzákladnejších hodnotách sionizmu. Ja a mne podobní vám chceme predložiť naše argumenty priamo, ako Židia Židom, chceme hovoriť o tom, prečo si Palestínčania zaslúžia našu solidaritu, prečo treba oponovať izraelskému militarizmu, prečo súčasný „židovský štát” Izrael nutne vedie k apartheidu, a o tom, prečo nacionalistické a nadradené postoje sionizmu viedli ku nakazeniu našich ľudí hriechmi rasizmu a kolonializmu.

 

Neočakávam žiadne vrelé prijatie. Ale očakávam, že mi venujete aspoň chvíľu času a trochu pozornosti. Dlhujete to sebe, svojim ľuďom, svojim deťom a všetkým Palestínčanom, dlhujete nám všetkým možnosť vstúpiť do tejto diskusie s otvorenou mysľou a otvoreným srdcom, aby sme konečne začali odvážne čeliť ťažkým otázkam. Prosím, pomôžte nám chopiť sa tejto chvíle a prehodnotiť to, kto sme, čo sme urobili a kam chceme ďalej kráčať.

 

Teším sa na diskusiu.

 

S pozdravom

 

Benjamin Silverman

 

 

Ak sa vám list páči, môžete mu dať hlas na vybrali.sme.sk.

Pôvodný text listu v anglickom jazyku si môžete prečítať tu.

 

Súvisiace linky:

Židia proti rasizmu 

Židia proti izraelskému režimu

Ďalší Židia proti politike Izraela

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Niet bezpečného miesta v Gaze

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Mier nie je extrém

GAZAWI – kultúny večer v čajovni v podzemí

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Západné Tatry, Baranec, mReportér

Patrí k tomu najkrajšiemu na Slovensku. Mohutný vrchol v Západných Tatrách je výzvou pre turistov

07.05.2024 05:00

Zábery, ktoré sa podarilo zachytiť mReportérke Ľubke Šeroňovej.

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.