Založ si blog

Násilím proti nenásiliu

“Prečo tí Palestínčania len bojujú so zbranou v ruke? Prečo nebojujú nenásilne, ako Gándi? To by sme ich potom ochotne podporili, pretože my sme proti násiliu a za mier.” Tak by sa dal charakterizovať postoj mnohých ľudí k téme vojenského konfliktu v Palestíne. Nesúhlasia s okupačnou politikou Izraela, ale viac im vadia strašidlá v kuklách a s kalašnikovmi v ruke utočiace na izraelských civilistov. Mám pre nich dobrú správu: Vaše želanie sa splnilo. Palestína je nenásilných aktivistov a aktivít plná. Aj reakcia izraelských vojakov býva taká, ako sa od okupanta očakáva: Násilná. Neveríte? Pokračujte v čítaní. (Pre deti a mladistvých nevhodné.)

 

Jedným z centier palestínskeho nenásilného hnutia je dedina Nabi Saleh. Izraelská armáda ju okupuje od roku 1967. Od roku 1977 začali na pôde dediny stavať etnicky čistú izraelskú kolóniu, ktorá je podľa medzinárodného práva nelegálna (Ženevské konvencie zakazujú presun civilného obyvateľstva na okupované územia) a ktorú osadníci neustále rozširujú. Tí v  roku 2008 obsadili aj niekoľko neďalekých vodných prameňov na súkromnej palestínskej pôde.

 

Od roku 2009 dedinčania s podporou zahraničných aktivistov organizujú nenásilné pochody k ukradnutej palestínskej pôde. Reakcia izraelských vojakov býva aj takáto: Bezhlavé násilie, bitie, kopanie, udieranie, sácanie, ťahanie za vlasy, nadávky a streľba z blízka proti palestínskym, izraelským aj zahraničným civilistom, zdravotníkom, ženám aj mužom, starým aj mladým. Keď sa na zemi ocitá staršia Palestínčanka, postarší Palestínčan hovorí veliteľovi vojako, že žena na zemi môže zomrieť. Veliteľ na neho kričí: „Pre mňa za mňa, nech zomrie. Nech zomrie.“

 


 

Aj nasledujúce zábery sú z Nabi Saleh, kedy izraelskí vojaci vnikli do dediny. Keď k nim idú miestne ženy, známe nenásilné aktivistky, vojaci na nich mieria a potom z blízkosti dvoch metrov strieľajú jednej z nich do nohy.

 


 

Tento útok sa udial v čase, keď v Palestíne prebiehal slovenský projekt HoopRelief pre deti. Aktivisti zranenú Palestínčanku osobne poznali a šli ju pár dní po streľbe navštíviť.

 

89

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie zábery z Nabi Saleh. Prvé minúty vojaci zápasia s nenásilnou aktivistkou, ktorá sa odmieta dať zatknúť. Neskôr sa s vojakmi začína hádať palestínska matka troch detí a súkromná vlastníčka pôdy, ktorú obsadili osadníci. Vojaci osadníkov chránia a vyháňajú palestínsku matku s deťmi. Ona odmieta odísť a, naopak, od vojakov žiada, aby vyhnali kolonistov z jej pozemku. Oni, napokon, zatýkajú ju a nakladajú ju za náreku jej detí, ktoré zostávajú samé v rukách vojakov, do vojenského džípu. Najmladšia dcéra sa s výkrikmi “mama, mama” potom rozbieha za džípom, ktorý mizne v diaľke.

 


 

Mnoho nenásilných aktivistov izraelskí vojaci už zabili. Pri streľbe na Palestínčanov pouzívajú ostré náboje, náboje s pokumovaným povrchom či kanistre slzného plynu. Aj tie posledne menované dokážu ľudí vážne zraniť alebo aj zabiť. Jedným z takto zabitých bol aktivista Bassem Abu Rahma, prezývaný „Fíl“, ktorý sa pravidelne zúčastňoval nenásilných demonštrácií v okupovanej palestínskej dedine Bilin a ktorého zabitie zachytila videokamera. Zábery sa dostali aj do dokumentárneho filmu Päť rozbitých kamier, ktorý bol pred rokom nominovaný na oskara. Premietanie tohto filmu v Bratislave plánujeme o mesiac.

 


 

Našťastie, nie všetky demonštrácie končia smrťou, ale dosť často väzením, zranením, bitkou či slzným plynom do očí. Takto dopadla palestínska aktivistka, ktorá s palestínskou vlajkou vyliezla na izraelský ostrekovací nákladiak používaný proti demonštrantom.

 


 

Tu vojaci bijú palestínskeho nenásilného aktivistu, po tom čo neuposlúchol rozkaz opustiť novú palestínsku dedinu postavenú na palestínskej súkromnej pôde. Štyria hrdinskí vojaci ním niekoľko minút kymácajú, ťahajú, bijú, aby ho zlomili. Až keď mu streknú slzný plyn do očí, prestáva sa vzpierať a odnášajú ho preč ako vrece zemiakov.

 


 

Izraelskí vojaci si zgustnú najmä na Palestínčanoch, ale nešetria ani zahraničných či židovských aktivistov. Takto dopadol mladý americký žid, keď pri pochode izraelských neonacistov mal na sebe okrem jarmulky aj palestínsku šatku a vlajku. Pokojne stál a dával rozhovory do médií. Najskôr bol policajtmi agresívne odtlačení do väčšej vzdialenosti, neskôr ho schmatli, napadli, násilím strčili do policajného auta a dva dni držali uväzneného. Ako vidno, v Izraeli nie je zločinom iba byť Palestínčanom, ale aj zastať sa Palestínčanov. Ako s odstupom opisuje túto skúsenosť si môžete vypočuť tu.

 


 

Na záver si pripomeňme dva prípady, ktoré si média zázrakom všimli. Takto dopadol dánsky aktivista na cyklotúre po okupovanej Palestíne. Vojaci sa rozhodli zatarasiť im cestu a znemožniť pokračovanie akcie. Aby cyklisti pochopili, že to myslia vážne, izraelský velitel vrazil svojou zbraňou mladému Dánovi rovno do tváre. Fotka, na ktorej Dánova hlava letí po údere do zadu, obletela svet. Izrael, ako vždy pri podobných PR katastrofách, vyhlásil, že správanie vojaka nereprezentuje izraelskú armádu a že ide o výnimku. Množstvo zdokumentovaných prípadov násilia izraelských vojakov voči palestínskom civilistom (na tejto stránke, ale aj tu, tu , tu , tu a tu) vrátane násilia namiereného proti ďeťom (tu, tu, tu a tu) dokazuje, že toto správanie práveže izraelskú armádu reprezentuje.

 


 

Druhý prípad sa týkal palestínskeho ministra, ktorý po násilnom zásahu vojakov pred dvomi mesiacmi zomrel. Stalo sa tak na Medzinárodný deň ľudských práv, kedy aktivisti spolu s ministrom išli sadiť olivové stromy na palestínsku pôdu obsadenú osadníkmi. Vojaci aktivistom v prístupe k pôde bránili, sácali ich, bili ich a a hádzali medzi nich delobuchy a slzný plyn. Výsledkom bol mŕtvy minister.

 


 

Čo však slovenské média už “nezachytili” bolo, že z tej istej lokality o pár týždňov neskôr bolo hlásené zničenie niekoľko tisíc palestínskych olivovníkov. Keďže niektorí majitelia dotknutej pôdy mali aj občianstvo USA, požiadali americký konzulát o pomoc. Keď ľudia z konzulátu prišli na miesto činu, aby sa na vlastné oči presvedčili o vandalizme, sami sa stali terčom útokov extrémistických osadníkov, ktorí ich autá zasypali kameňmi. Podľa prvotných správ, v jednu chvíľu americká ochranka v sebaobrane vytiahla zbraň a namierila ju na osadníkov. Izrael a USA túto správu neskôr popreli. (Viac o osadníkoch sa dočítate tu, tu, tu, tu, tu, tu a tu)

 

 

Zmysel nenásilného boja spočíva aj v obnažení násilného charakteru utláčateľa. Kým je oslobodzovací boj vedený násilne, rasistickej propagande sa darí prezentovať svoju neľudskú politiku ako “sebaobrannú reakciu na teroristov”. Brutalita vojakov proti neozbrojeným a nenásilným civilistom ukazuje okupačný a rasistický režim v jeho nahote. Tak to bolo v prípade oslobodzovacieho boja v Indii, Juhoafrickej republike, či pri boji afroameričanov proti segregácii. No kým pri príkladoch nenásilného boja z týchto krajín ľudia na Západe, zástancovia ľudských práv, slobody a rovnosti, sa dojímajú ešte aj dnes, niekoľko desaťročí po tom čo sa odohrali, nenásilný boj Palestínčanov odohrávajúci sa dnes ich necháva chladnými, hlavne preto, že o ňom nevedia.

 

87j

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87a.jpgk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dôležitú úlohu tu hrajú média, ktoré obraz o reálnom charaktere režimu môžu sprostredkovať ľuďom vo svete. Médiá, ktoré túto stránku zápasu ignorujú a radšej ukazujú strašidlá v maskáčoch s kalašnikovmi v ruke, však, v prípade Palestíny v tejto úlohe zlyhávajú. Nieže by v Palestíne boli len nenásilní aktivisti a žiadni militanti, to nie, avšak to nie je nič nezvyčajné. Militanti popri nenásilných aktivistoch existovali aj v Gándiho Indii, v Mandelovej južnej Afrike a v Spojených štátoch M.L. Kinga. Ak to nediskvalifikovalo ich boj a médiá ich konflikt prezentovali ako nenásilný zápas utláčanej skupiny proti rasistickému násiliu, nie je dôvod, prečo by to pri Palestíne malo byť inak.

 

 

87b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na rozdiel od zaužívanej predstavy, sú to najmä izraelskí militanti, ktorí bojujú násilne – nie za vlastnú slobodu, pretože tú už dávno majú, ale za nadvládu nad podrobeným národom. A zbrane používajú často nie proti rovnocenným militantom z druhej strany, ale hlavne proti civilistom. Ukážky v článku sú pritom iba kvapkou v mori nenásilnýchakcií a násilnej izraelskej odozvy (zopár ďalších nájdete aj vo vyššie uvedených linkoch alebo aj tu či tu a ďalších príkladov sa na tomto blogu ešte dočkáte).

 

87o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palestína je podobných aktivít plná. Ak ste fanúšikom nenásilia, potom je najvyšši čas, aby ste sa pridali k množstvu nenásilných aktivistov z celého sveta, ktorí podporujú zápas Palestínčanov za rovnosť, slobodu a ľudské práva. Je to rovnaký zápas, aký viedol Gándi v Indii, Mandela v Juhoafrickej republike či Martin Luther King v USA. Aj Palestínčania majú sen.

 

87n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak sa vám článok páčil, môžete ho podporiť hlasom na vybrali.sme.sk.

 

Súvisiace linky:

Stop asociačnej dohode EÚ-Izrael

Židia proti antisemitizmu

Prečo treba písať o izraelskom násilí

Mier nie je extrém

Izraelský boj proti palestínskym domom

Víťaztvo Bilinu: The Wall Must Fall

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.