Založ si blog

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

V súvislosti so súčasnou Intifádou sa spomínajú takmer výhradne útoky Palestínčanov (najmä nožmi) na Izraelčanov. Typické zobrazenie Palestínčanov ako barbarov a Izraela ako nevinnej obete. K úplnému obrazu, ako obvykle, jeden uhoľ pohľadu chýba. Násilia a útokov bolo viac než dosť aj zo strany Židov. Niektoré z nich si priblížime na nasledujúcich riadkoch.

 

Nožom na Palestínčanov, napríklad, útočil Žid v meste Dimona; najprv v nákupnom centre odkiaľ prešiel pred školu, kde pokračoval vo svojom vyčíňaní. Dvoch ľudí zranil stredne až ťažko, dvoch ľahko. K rasovému motívu sa priznal sám, keď povedal, že podľa neho “všetci Arabi sú teroristi”. Útok pred školou zachytila bezpečnostná kamera.

 

21a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(QudsN)

 

Stávali sa aj bizarné veci. Mnohí Židia pochádzajú z arabských krajín a vyzerajú ako Arabi. Xenofóbni Židia v domnení, že útočia na Arabov, omylom útočili na Židov. Na týchto záberoch vidno ako ortodoxný Žid útočí na zamestnanca supermarketu, ktorý pred ním následne uniká. Arabské zdroje uvádzajú, že útočník si zmýlil zamestnanca s Palestínčanom, potvrdiť túto informáciu z iných zdrojov sa mi však nepodarilo.

 

21b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(QudsN)

 

Motív útoku na videu vyššie s istotou nepoznáme, no v nasledujúcom útoku sa udialo dvojité pomýlenie identít. Židovský útočník najprv pristúpil k Palestínčanovi a opýtal sa ho či je Arab. Ten mu tušiac nebezpečenstvo odpovedal, že nie je. Útočník následne pristúpil k Židovi, ktorého pokladal za Araba a bez opýtania ho bodol.

 

Židia zabíjali Židov aj vtedy, keď ich omylom považovali za palestínskych útočníkov. Policajti bežne Židov v takýchto situáciách nestrieľajú (útočníka z prvého videa tiež nezastreli, ale zneškodnili bez vážneho zranenia), naopak Palestínčanov v podobných situáciách strieľajú veľmi radi, aj keď to nie je potrebné, a sú k tomu posmeľovaní izraelskými politikmi. Atmosféra v Izraeli je proti Palestínčanom tak vyhrotená, že niektorí človeka s nožom automaticky považujú za Palestínčana a bez pýtania strieľajú. Až neskôr ľutujú, že zabili Žida.

 

Na týchto záberoch môžete vidieť (neodporúčam) následky streľby izraelského policajta na Žida, ktorý v hádke so svojim židovským susedom vytiahol nôž.

 

Aj v ďalšom prípade si vojaci mylne mysleli, že židovský muž je terorista a zastrelili ho. Odmietol im dať doklady a v hádke s nimi sa pokúsil vojakovi zobrať zbraň.

 

O davoch izraelských neonacistov (áno aj také existuje) pochodujúcich ulicami izraelských miest a hľadajúcich Palestínčanov na lynčovanie som už raz písal. Aj počas tejto Intifády sa vyskytli: 

 

Takto to vyzeralo, keď stovky podporovateľov rasistickej organizácie Lehava (ktorej šéf schvaľuje podpaľovanie kostolov a vyzval na vyhnanie kresťanov z Izraela) pochodovali v Jeruzaleme smerom na muslimskú štvrť.

Tu dav neonacistov prichádza k arabskému fastfoodu s kebabom, kričí “smrť Arabom” a pracovníka napáda. Boh vie ako by dopadol, keby ho nechránila polícia.

Dav neonacistov mal v meste Netanja väčšie šťastie. Tu im žiadni policajti nebránia mlátiť Palestínčana. A opäť kričia „smrt Arabom“.

 

Xenofóbna atmosféra v Izraeli je šialená. Neonacisti napadli aj televízny štáb jednej z najsledovanejších izraelských TV staníc pri natáčaní reportáže, za to že je jej vysielanie podľa nich málo patriotické, pričom v skutočnosti je až príliš pro-izraelské.

 


 

V prvých mesiacoch Intifády sa mnohí palestínski občania Izraela báli ísť von na ulicu medzi Židov. Hocikedy sa mohlo stať, že niekto na nich ukáže prstom a zakričí “terorista” a mohli sa stať terčom horlivého strelca alebo lynčujúceho davu. To sa stalo tejto Palestínčanke. Po tom čo ju falošne niekto obvinil z terorizmu, zvalili ju na zem a filozofovali nad ňou či ju zabijú. Väčšina ľudí mala dosť rozumu, aby tomu zabránila, ale v jednu chvíľu niekto svoju nenávisť už nedokázal potláčať a kopol ju do hlavy. Predstavte si takú spoločnosť, kde sa z ničoho nič môžete ocitnúť takto na zemi na mieste tej ženy.

 


 

O lynčovaní nevinných Palestínčanov hovorí v izraelskom denníku Haaretz aj muž, ktorý sa krátko takéhoto lynču zúčastnil, kým nepochopil, že sa stal obeťou xenofóbov, ktorí si iba vylievali zlosť na náhodne vybratých ľuďoch. Keď si to uvedomil Palestínčana, ktorého najskôr prenasledoval, začal sám pred rozzúreným davov rasistov chrániť.

 

Snáď najbeštialnejšia tragédia sa udiala na autobusovej stanici v Beer Ševe, kde palestínsky útočník zastrelil jedného vojaka a ďalších ľudí zranil. V následnej panike si SBSkár imigranta z Eritrei zmýlil s Palestínčanom a strelil ho. Nevinného umierajúceho človeka potom ďalší Izraelčania kopali, nadávali mu, hádzali po ňom predmety a nechali ho vykrvácať. Lynču, ktorého sa zúčastnili aj izraelskí vojaci, prítomná polícia nezabránila. Čo je snáď najzarážajúcejšie, je správanie izraelských zdravotníkov, ktorí v domnení, že skutočne ide o palestínskeho teroristu, eritrejského migranta nechali dlhých 18 minút zomierať bez poskytnutia zdravotnej pomoci. Strašná smrť.

 

Pre prílišnú brutalitu pôvodných nezostrihaných záberov uvádzam upravenú a okomentovanú verziu:

 


 

Obhajvocia Izraela radi prezentujú Palestínčanov ako barbarov, s ktorými sa nedá uzavrieť mier ani s nimi žiť v pokoji. Izrael zase kreslia v ružových farbách ako európsku kultúru a západnú civilizáciu a toto skreslené videnie radi pretláčajú aj médiá. Tento demagogický obraz je však nepravdiví. V izraelskej spoločnosti existujú silné rasistické a násilné (alebo ak chcete “barbarské”) tendencie, ktoré každým rokom naberajú na sile a spôsobujú, že Izrael sa čoraz viac podobá na Nemecko 30. rokov.

 

Slovenské elity veľmi rady (a správne) ostro kritizujú aj omnoho menšie nacionalistické prešľapy na Slovensku. Rady poukazujú na nedostatok demokracie v Rusku, Iráne a všelikde inde. Len v Izraeli si nedostatok demokracie a obludné rozmery nacionalizmu akosi nechcú všimnúť. Prečo?

 


 

Súvisiace články:

Jeruzalem v centre nepokojov

Každodenná rasistická šikana

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Izrael-Palestína sa topí vo vlne nevídaného násilia

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Izraelskí vojaci útočia

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.