Založ si blog

Palestínske obete potláčania Intifády

Z vyše 150 Palestínčanov, ktorých Izrael za pol roka trvania povstania zabil, iba menšina zomrela pri útoku na Izraelčanov. Väčšina bola zabitá vojakmi pri demonštráciach a časť z nich  nemala nič spoločné ani s demonštráciami.

 

To čo sa momentálne odohráva v Palestíne-Izraeli už mnohí nazývajú treťou Intifádou. Takmer pol roka Palestínčania vo zvýšenej miere protestujú proti nekonečnej vojenskej okupácii svojho štátu, izraelskí vojaci stupňujú násilie, zabíjajú Palestínčanov a Palestínčania, väčšinou nožmi, útočia na izraelských vojakov, policajtov, osadníkov a riadnych civilistov. Kým o útokoch vykonaných Palestínčanmi slovenské média niekedy informujú, niekedy aj so zábermi útokov z bezpečnostných kamier v televíznych správach, o útokoch vojakov na Palestínčanov nepočuť takmer nič.

 

Ak sa v médiách spomenie zabíjanie Palestínčanov Izraelčanmi, väčšinou v kontexte obrany pred palestínskymi útočníkmi. Pravdou však je, že z vyše 150 Palestínčanov, ktorých Izrael za pol roka trvania povstania zabil, iba menšina zomrela pri útoku na Izraelčanov. Väčšina z nich bola zabitá vojakmi pri demonštráciach. S akou ľahkosťou a beztrestnosťou izraelská armáda zabíja Palestínčanov sme si ukázali v lete (1, 2, 3, 4). Armáda znovu zabíja aj palestínskych civilistov, ktorí s demonštráciami či hádzaním kameňov nemajú nič spoločné.

 

18. decembra sa Našat Asfúr, otec troch detí pracujúci v izraelskom bitúnku, vracal poobede z oslavy svadby, kde bol odovzdať svoj dar. Cestou domov prešiel spolu so svojim bratrancom Thamarom popri skupinke mladých dedinčanov, ktorí hádzali kamene na izraelských vojakov. Tí pred tým prešli na džípe cez dedinu a na demonštrantov, ktorí ich vyháňali kameňmi, strieľali delobuchy a ostré náboje.

 

V čase, keď sa Našat vracal domov, sa protest končil. Vojaci stáli za dedinou vo vzdialenosti 150 až 200 metrov a tých pár zostávajúcich demonštrantov ich kameňmi nemohlo ohroziť. Napriek tomu, jeden z vojakov vystrelil a ostrým nábojom trafil Našata. Náboj vošiel do jeho brucha a vyšiel cez chrbát. Spočiatku nebolo vidno žiadnu krv, preto Thamar myslel, že Našat žartuje. Vytekajúcu krv zbadal až keď ho otočil, aby sa pozrel na chrbát. V nemocnici ho nedokázali zachrániť. 5 a 6 ročným synom Našata zostala po otcovi fotka, ktorú nosí jeden z nich na krku.

 

70a

Našat Asfúr s dvomi synmi. (Foto: Izzaddine Mustafa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bol to bežný človek”, hovorí jeho otec,“každý v dedine ho mal rád”.

 

“Prečo vojaci vošli do dediny? Aby útočili na ľudí? Aby ich šikanovali, ponížili? Ich práca je strážiť osadníkov, ktorí prechádzajú na ceste v údolí – ale načo vošli do dediny? A prečo takým kriminálnym spôsobom, streľbou ostrými nábojmi.”

 

V okne na dome má dve diery po nábojoch zo streľby spred pár týždňov.“Predstavte si, keby pri okne vtedy niekto stál. Možno žena. Alebo dieťa. Takto tu strieľajú, bez ľudskosti”,  hovorí.

 

Samah bola 18-ročná študentka. V deň, keď ju izraelskí vojaci zabili, bola kvôli štúdiu v meste Nábulus odkiaľ ju otec kvôli jej bezpečnosti bol odviezť domov do dediny, kde bývali. Cestou späť prechádzali popri vojenskom stanovišti. Tam vojak z veže vystrelil a cez okno auta trafil Samah do hlavy.

 

Jej otec nechápal prečo. Po incidente si spomenul, že na stanovišti videl nejakého muža, s ktorým vojaci niečo riešili, ale ani si nebol istý či ten muž bol Palestínčan. Nevyzeralo to ani vážne ani nebezpečne – izraelskí vojaci v Palestíne, zvlášť na kontrolných stanovištiach, bežne kontrolujú ľudí. Armáda tvrdí, že strieľali práve kvôli tomuto mužovi, ktorý ich vraj ohrozoval. Prečo však strieľali na auto a zastrelili Samah? A prečo za jej smrť nikto nebude niesť trestnú zodpovednosť?

 

Ďalšou zbytočne zabitou Palestínčankou bola 73-ročná babka. Keď jej cestu skrížili vojaci, dostatočne rýchlo nezastavila. Tak jej pomohli vypálením okolo 15 nábojov. Podľa nich ich chcela zraziť. Zo záberov urobených samotnými vojakmi to však celkom tak nevyzerá. Išla pomaly a spomaľovala. Viac ako na úmysel niekoho zraziť to vyzerá na pomalú reakciu alebo zmätkovanie staršej osoby prekvapenej prítomnosťou vojakov na ulici a možno nie celkom chápajúcej čo od nej chcú.

 


 

V normálnej krajine by to bolo maximálne na pokutu, prípadne na odobratie vodičáku. V krajine obsadenej izraelskými vojakmi je za to smrť.

 

70

Babička zabitá vojakmi. (PSCUK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobne skončila ďalšia Palestínčanka, 40-ročná matka štyroch detí. Jazdila zriedkavo a 25. decembra sedela za volantom po ročnej prestávke. Keď sa vracala domov od svojej sestry, ponáhľala sa, aby nakŕmila svoje 10-mesačné dieťa. Keď jej cestu zatarasili vojaci, tiež nebola schopná zastaviť hneď. Pomaly pokračovala v jazde ďalej. Bola ešte 20 až 30 metrov pred vojakmi, keď na ňu spustili paľbu. Keď auto zastalo, jeden z vojakov k nej pristúpil a strelil jej guľku do hlavy. Izraelská polícia jej zabitie prezentovala ako úspešný sebaobranný zákrok proti teroristke.

 

70b

40-ročná Mahdija. (IMEMC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobných prípadov zabitia nevinných Palestínčanov je viac. Pod takýmto vojenským režimom musia žiť Palestínčania dennodenne. Nikdy nevediac či sa oni alebo ich blízki vrátia domov zdraví, alebo sa stanú terčom príliš horlivého alebo sadistického vojaka.

 

Takto žijú už desaťročia, bez nádeje na zmenu. Pred tým im hovorili,“keď prestanete bojovať so zbraňami, dáme vám štát”. Po desiatich rokoch vlády Abbása, kedy násilie z ním ovládanej Palestíny kleslo na minimum, sa však tento sľub nenaplnil. Izrael svoje okupačné násilie iba ďalej posilňuje a Palestínčania už toho majú po krk a na sľuby o mieri, keď budú poslušní, už neveria. Aj to je dôvod vypuknutia súčasnej vlny Intifády.

 

Súvisiace články:

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

Izraelskí vojaci útočia

Jeruzalem v centre nepokojov

Každodenná rasistická šikana

Deti v zovretí vojakov

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.