Založ si blog

Každodenná rasistická šikana

Zo slovenských médii bežný človek pravdepodobne ani nepostrehne, že v Palestíne-Izraeli už pol roka prebieha Intifáda. Až na niekoľko útokov Palestínčanov nožmi na izraelských vojakov, policajtov, osadníkov či riadnych civilistov, nie je o tom počuť takmer nič. Občas sa niekde spomenie, že židovskí obyvatelia Izraela sa boja. To ale zďaleka nie je všetko.

 

Túto situáciu prežívajú ťažko aj Palestínčania – v samotnom Izraeli aj na okupovaných palestínskych územiach. O nenávistnej atmosfére voči nim, o tom ako sú prenasledovaní a beztrestne zabíjaní už bolo na tomto blogu písané (tu a tu). Na dokreslenie atmosféry uveďme pár ďalších príkladov.

 

Palestínčania sa v týchto mesiacoch stávajú terčom šikany policajtov, vojakov a bežných občanov vo zvýšenej miere. Stačí, aby ho alebo ju niekto označil za teroristu a už sa z neho stáva štvaná zver, ktorá musí dokazovať svoju nevinu. Ako tento mladík v autobusovej stanici:

 

61a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(QudsN)

 

Tu pred hlavnou bránou starého Jeruzalema zjavne bez príčiny šikanujú mladého Palestínčana obklopeného desiatimi policajtmi, z ktorých mu jeden mieri zbraňou do tváre. Sáču ho, kričia na neho, keby stratil nervy a niektorého udrel, povedali by, že museli zastreliť teroristu, ktorý ich “napadol”.

 


 

Tohto Palestínčana v Jeruzaleme niekto označil za teroristu. V momente je okolo neho tucet policajtov s puškami a nepriestrelnými vestami. Mieria na neho a kážu mu zdvihnúť tričko. Mladík poslúcha a ukazuje im spredu aj zo zadu, že nemá skrytú zbraň. Policajti s ním pokračujú v rozhovore, nevieme o čom, popis videa uvádza, že ho žiadali vyzliecť aj nohavice, čo odmietol. Vzápätí ho policajti napadli, zvalili na zem a násilím mu gate vyzliekli. Muž skončil s rukami v putách a krvavou hlavou.

 


 

Tu na dvoch palestínskych civilistov na chodníku v izraelskom meste policajti mieria pištoľami a nútia ich vyzliecť si gate a topánky a zdvihnúť tričká a ruky. Poslúchajú. Video končí zložením pištolí, pristúpením policajtov k Palestínčanom, ktorí si začínajú dávať oblečenie naspäť. Žiadnu zbraň nemali.

 

Ešte zvláštnejšia na tomto videu je však chvíľa, kedy jeden z policajtov kričí na niekoho mimo záberu na ulici v hebrejčine “nie, nie, nie, nie. Nestrieľať! Nikto nestrieľa!” Čo to znamená, že niekto sa ich chystal zastreliť? Len tak… dvoch nevinných ľudí za to, že sú Palestínčanmi?

 

61c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(QudsN)

 

Palestínskych civilistov šikanujú vojaci aj na Západnom brehu. Takto sa pohrali so 17-ročným Hamdanom v meste Al-Chalil (Hebron), keď bol na ceste domov. Tesne pred domom ho zastavili a dve hodiny nútili kľačať na ulici s hlavou ku stene. Len tak, pretože majú nad ním moc a môžu ju v pohode zneužívať. Hamdan má epilepsiu a bolo vecou šťastnej náhody, že táto stresová situácia u neho nevyvolala záchvat.

 


 

V tejto okupovanej dedine vojaci v džípe zastavujú mladého Palestínčana na ulici. Evidentne na nikoho neútočí a nikoho neohrozuje, iba kráča, sám nechápe čo od neho vojaci chcú. Sú to izraelskí vojaci, ktorí na neho útočia a bijú ho. Znovu, bez zjavného dôvodu.

 


 

Obeťou izraelských vojakov sa môže stať každý Palestínčan, ktorý si len žije svoj normálny obyčajný život. Ako predavač v obchode s kuchynskými plynovými bombami (v Palestíne a Izraeli do domov plyn nevedú potrubia, ale predávajú ho v takýchto bombách), kam z ničoho nič vletel kanister slzného plynu vystrelený izraelskými vojakmi. Nejeden Palestínčan už na následky inhalácie tohto plynu zomrel. Kanister vzhľadom na charakter tovaru v obchode mohol spôsobiť aj oveľa väčšiu tragédiu. (Podobné sa stalo aj ďalšiemu predavačovi. A bohvie koľkým ďalším, ktorí nemajú bezpečnostnú kameru, alebo to nedali na net.)

 

61d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(QudsN)

 

Zvrátenosť izraelského okupačného režimu snáď najlepšie zobrazujú zábery z bezpečnostnej kamery v obchode (alebo sklade), kde si Palestínčan pokojne robil svoju prácu. Vonku zatiaľ prebiehali zrážky medzi miestnou mládežou a okupujúcimi vojakmi. Tí zrazu nabehli do obchodu, svojvoľne pracovníka napadli a zatkli. Keď sa bránil, bili ho. Vo väzení ho nútili podpísať priznanie, že hádzal kamene, za čo je v Izraeli možné dostať (ak ste Palestínčan) až 20 rokov väzenia. Iba vďaka existencii tohto záznamu ho súd prepustiť. Inak by nevinného človeka bezdôvodne väznili dlhé roky, tak ako nespravodlivo väznia mnohých iných nevinných Palestínčanov, vrátane detí (pozri tu a tu).

 


 

Obhajcovia Izraela často hovoria, že keby Palestínčania neprovokovali Izrael, keby na neho neútočili, keby boli mierumilovní, ten by im určite dal pokoj a mier. Ako vidno v týchto ukážkach, aj Palestínčania, ktorí nikoho nijak neohrozujú, neútočia, sú izraelskými vojakmi napádaní, bití, šikanovaní a zatýkaní. Izraelských vojakov a policajtov “provokujú” už len svojou existenciou. Uniknúť okupačnému násiliu v Palestíne sa nedá. Žiť normálny život v Palestíne, kým trvá izraelská okupácia, nie je možné.

 

Súvisiace články:

Čo (možno) neviete o kultúrnom Izraeli

Izraelskí vojaci útočia

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Izrael-Palestína sa topí vo vlne nevídaného násilia

Ajatolláhovia z Tel Avivu alebo liberálna podpora rasizmu

Databáza zdrojov o Palestíne

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.