Založ si blog

Vedrá piesku pre Gazu

Ice Bucket Challenge, známa kampaň s videami, v ktorých si ľudia vylievajú na seba ľadovú vodu, mala za cieľ upozorniť na chorobu ALS a vyzbierať peniaze na výskum jej liečby. Vrchol popularity dosiahla počas ostatného leta. Palestínčania využili formu kampane na upozornenie na tragédiu, ktorá postihla ich počas rovnakého obdobia. A tak sa na youtube a sociálnych sieťach začali objavovať videá s ľuďmi sypajúcimi na seba vedrá piesku, štrku či zeminy.

 

Nie je celkom jasné, kto je autorom tohto nápadu. Média často uvádzajú ako jeho iniciátora Ajmana Al-Alúla, novinára z Gazy, ktorý natočil a zverejnil toto video:

 

 


 

Mám však podozrenie, že bol predbehnutý jordánskym komikom Mahmúdom Drúzom v tomto videu:

 


 

Bez ohľadu na to, kto bol prvý, ich cieľom bolo upozorniť na masakrovanie stoviek palestínskych civilistov v Gaze izraelskou armádou. Sypanie vedier piesku má symbolizovať osud ľudí, ktorí sa ocitli pod troskami svojich domov, po tom čo im ich zbombardovalo izraelské vojsko. Kampaň Rubble Bucket Challenge (výzva s vedrom štrku) sa (nie len) v arabskom svete stala hitom a pribúdali videá ďalších ľudí.

 

Snáď najväčšou celebritou, ktorá podobné video natočila, bol Muhammad Assáf, víťaz arabskej verzie Superstar – Arab Idol, ktorý sám pochádza z Gazy.

 


 

Ďalšou tvárou bola palestínska herečka Majsa Abd-Al-Hádi. Okrem iných výzvu adresovala egyptskému prezidentovi Sisimu, so žiadosťou, aby otvoril hraničný priechod medzi Gazou a Egyptom.

 


 

Ďalším je palestínsky umelec Subhi Hasri.

 


 

Výzva s vedrom štrku si našla cestu aj na Západ. Tu ho na seba sype Elizabeth Harley.

 


 

Brett Weet na seba okrem zeminy vysypal aj hračky, pretože deti (aj v Gaze) sa potrebujú hrať.

 


 

Aktivisti z Code Pink zorganizovali protest pred Bielym domom, pri ktorom sypali zem (skôr v symbolických množstvách) na rečníkov.

 


 

Nebudem sem dávať všetky videá natočené v tejto kampani pre Gazu; je ich omnoho viac. Tento fenomén neušiel pozornosti ani západných médií. Písali a informovali o ňom medzinárodne známe  noviny ako The Independent, The Telegraph, Daily Mail, NBC News, LA Times, Jerusalem Post, Haaretz či Huffington Post. A to je opäť iba časť médií, ktoré o tom informovali. Koľko médií o tejto kampani informovalo na Slovensku? Môžete tri krát hádať.

 

Súvisiace linky: 

Prijme prezident Kiska výzvu s vedrom zeminy?

Židia proti rasizmu 

Ako som sa stala sebanenávidiacou Židovkou

List Židom USA

Izrael sa zbláznil, treba mu pomôcť

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Niet bezpečného miesta v Gaze

Ako sa zo mňa nestal antisemita

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?