Založ si blog

List Židom USA

V posledných týždňoch pribúdajú hlasy Židov z celého sveta, ktorí sa ozývajú proti izraelskej politike. Pri čítaní desiatok podobných správ som narazil na list Benjamina Silvermana, židovského aktivistu z USA, člena organizácie Jewish Voice for Peace (Židovský hlas za mier), ktorý stojí za to preložiť a uverejniť aj v slovenčine. Píše ho svojim spoluobčanom židovského pôvodu. Mnohé z toho, čo píše, by sa však pokojne mohlo a malo adresovať aj židovským komunitám v rôznych iných krajinách sveta vrátane Slovenska.

 

Vážená židovská komunita USA,

 

je čas, aby sme sa porozprávali. Viem, že mnohí z vás sa ešte stále nechcú rozprávať – mnohí ste posledné týždne strávili intenzívnym zatváraním uší a očí, donekonečna opakujúc zoznam argumentov izraelskej armády. Ako keby práve to malo zaručiť, že realita zmizne. Ak však existuje vhodný čas pohrúžiť sa do seba a v zrkadle naozaj uvidieť pravdu o tom, kam sme sa dostali, tak ten čas nastal práve teraz. Je čas, aby sme sa rozprávali o Izraeli, je čas porozprávať sa o sionizme.

 

Tých z nás Židov, ktorí sa vyjadrili proti nehumánnym činom Izraela alebo proti pokriveným hodnotám sionizmu, v našej komunite nikdy neprijímali dobre. Keď sme argumentovali za ľudské práva a medzinárodné právo, ostrakizovali nás a vylučovali zo všetkých aspektov židovskej spoločnosti hlavného prúdu. Keď sme argumentovali proti exkluzívnemu, segregačnému režimu, napádali nás tým najzlomyseľnejším ohováraním – boli sme označení za „ sebanenávidiacich Židov”, za „kolaborantov nacizmu”, a aj horšie. Keď sme sa pokúšali postaviť proti koloniálnemu násiliu a okupácii, narazili sme na rozhnevané odmietanie zo strany našich najbližších priateľov a rodín. Keď sme sa usilovali potvrdiť hodnotu Palestínčanov ako ľudských bytostí, ktoré si zaslúžia rovnaké práva a dôstojnú budúcnosť, celou silou sa voči nám postavila neuveriteľne mocná a dobre financovaná pro-izraelská PR mašinéria. Atmosféra neo-McCarthysmu, ktorá zavládla v židovskej komunite, zadúša akúkoľvek debatu, disent a slobodné uvažovanie o témach „Izrael”, „Palestína” a „sionizmus”. Je však čas, aby sa toto všetko skončilo.

 

Rozumiem, že posledné týždne mohli byť pre vás ťažké. Od mladého veku nás všetkých vychovávali, ba dokonca indoktrinovali pro-izraelskou ideológiou. Každý aspekt nášho židovského života bol nakazený sionizmom – počnúc mládežníckymi skupinami, pokračujúc synagógami, školami hebrejčiny a rodinnými sederovými večerami (večera v prvý deň sviatku Pesach, pozn. prekl.). „Svet nás nenávidí, Izrael nás chráni, v ňom sme slobodní a demokratickí”. Tomu sme sa naučili veriť. Ale v ostatných niekoľkých týždňoch sme videli, ako sa ten údajne progresívny, slobodu milujúci, demokratický Izrael pred svetom demaskoval a ukázal sa ako spoločnosť lynčujúceho davu. Nás severoamerických Židov zmanipulovali projektovať všetky svoje nádeje a neistoty do Izraela. Vidieť, ako sa všetky tieto krásne sny a ilúzie tak brutálne rozbíjajú, môže byť ťažké. Ale emocionálna bolesť, ktorou môžeme prechádzať vidiac našu Dávidovu hviezdu prilepenú na bombách, ktoré dopadajú na nevinných civilistov, nie je v porovnaní s bolesťou, ktorú cítia tí civilisti, ničím.

 

Palestínčania pod našimi rukami trpeli a trpia nesmierne. Boli násilne vyhnaní zo svojej vlasti a zo svojich domovov, aby uspokojili európsku vinu za holokaust a chamtivosť sionistických kolonistov. Boli donútení žiť v diskriminujúcom, segregujúcom štáte určenom „výhradne pre Židov”, v ktorom platia podobné zákony, aké poznáme z éry zákonov Jima Crowa (zákony Jima Crowa boli zákony rasovej segregácie platné v USA medzi rokmi 1876 až 1965, pozn. prekl.). Celý proces sa opakovaním stal endemickým, s každou novou vlnou krádeže územia, útlaku, segregácie a násilia. Nakba sa zmenila na kontinuálnu, nikdy nekončiacu, 66 rokov neutíchajúcu katastrofu. Palestínčania boli a sú bombardovaní, strieľa sa do nich, sú väznení, týraní, mučení, okupovaní. A ešte oveľa horšie. To všetko v našom mene.

 

My Židia máme na rukách veľa krvi. Spravili z nás komplicov týchto neľudských činov a teraz máme zodpovednosť s tým niečo urobiť. Musíme sa opäť dôkladne zamyslieť, čo v skutočnosti znamená slogan „Nikdy viac“. Znamená to „nikdy viac“ iba pre Židov, alebo je to „nikdy viac“ pre všetkých?

 

Nežiadam od vás a ani od celej severoamerickej židovskej komunity neočakávam, že z večera do rána zavrhnete všetko, čomu vás naučili veriť. Len žiadam a očakávam, že trochu otvoríte svoje mysle, že si začnete klásť otázky o všetkom tom, čo vás učili. Pro-izraelská zaujatosť v našej komunite už pridlho korumpuje a dusí otvorenú slobodnú diskusiu. Vylúčenie akýchkoľvek disidentských židovských názorov mimo úzkeho ultra-sionistického rámca doviedlo našich ľudí do slepej uličky, k intelektuálnej nepoctivosti, morálnej chudobe a politickému grobianstvu, v ktorom sa odrádza od kladenia otázok a odmeňuje sa poslušnosť. Toto sa musí skončiť hneď teraz, ak sa chceme vykúpiť a vydláždiť zdravú cestu do budúcnosti.

 

Chcem len nasledovné: Aby ste našu komunitu opäť otvorili názorom disentu, aby ste otvorili každú synagógu, každé židovské komunitné centrum, každý Hillel (najväčšia židovská kampusová organizácia na svete so sídlom v USA, nazvaná podľa židovského mysliteľa z prelomu letopočtov, pozn. prekl.), každú školu hebrejčiny slobodnej debate a diskusii o Izraeli, Palestíne a o najzákladnejších hodnotách sionizmu. Ja a mne podobní vám chceme predložiť naše argumenty priamo, ako Židia Židom, chceme hovoriť o tom, prečo si Palestínčania zaslúžia našu solidaritu, prečo treba oponovať izraelskému militarizmu, prečo súčasný „židovský štát” Izrael nutne vedie k apartheidu, a o tom, prečo nacionalistické a nadradené postoje sionizmu viedli ku nakazeniu našich ľudí hriechmi rasizmu a kolonializmu.

 

Neočakávam žiadne vrelé prijatie. Ale očakávam, že mi venujete aspoň chvíľu času a trochu pozornosti. Dlhujete to sebe, svojim ľuďom, svojim deťom a všetkým Palestínčanom, dlhujete nám všetkým možnosť vstúpiť do tejto diskusie s otvorenou mysľou a otvoreným srdcom, aby sme konečne začali odvážne čeliť ťažkým otázkam. Prosím, pomôžte nám chopiť sa tejto chvíle a prehodnotiť to, kto sme, čo sme urobili a kam chceme ďalej kráčať.

 

Teším sa na diskusiu.

 

S pozdravom

 

Benjamin Silverman

 

 

Ak sa vám list páči, môžete mu dať hlas na vybrali.sme.sk.

Pôvodný text listu v anglickom jazyku si môžete prečítať tu.

 

Súvisiace linky:

Židia proti rasizmu 

Židia proti izraelskému režimu

Ďalší Židia proti politike Izraela

Ako sa zo mňa nestal antisemita

Manuál izraelskej vojnovej propagandy

Niet bezpečného miesta v Gaze

Opustení svetom a vydaní napospas vrahom

Mier nie je extrém

GAZAWI – kultúny večer v čajovni v podzemí

KORČOK: Izrael je náš partner, za civilné obete v Gaze môže Hamas

06.03.2024

Minulý týždeň som položil Ivanovi Korčokovi otázku o genocíde v Gaze a takto to dopadlo. Nie a nie dotlačiť ho k odsúdeniu izraelských zločinov. Veľa slov o tom ako to všetko začal a za všetko môže Hamas, ako je izraelský cieľ legitímny. Súd sa ešte nevyjadril, že to je genocída. Aj v tejto chvíli Hamas ostreľuje Izrael. Aj v tejto chvíli Hamas hovorí, že chce [...]

Poslušný alebo slobodný Korčok?

21.01.2024

Pred niekoľkými dňami, prezidentský kandidát Ivan Korčok zverejnil video, v ktorom (ne)nápadne prirovnáva Petra Pellegriniho k psovi. Hádže kus dreva a kričí „dones“ a ďalšie povely. Potom hovorí, že „poslúchať má psík, nie prezident. Prezident má konať slobodne, slušne, ale keď treba tak aj rázne… No, len či on koná slobodne a rázne, keď [...]

Prečo mlčíte?

20.01.2024

Prosím vás, vysvetlite mi jednu vec. Kde sú všetci tí humanisti, všetky tie čo hovoria o ľudských právach, o slušnosti? Tie západné hodnoty, o ktorých toľko hovoria? Ja nie som proti tým hodnotám, naopak, podľa mňa sú veľmi dôležité… Hovorím o tých pokrytcoch, ktorí majú plné ústa západných hodnôt, keď treba byť proti Rusku, Číne, Iránu, vždy [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.